The North West skal være for folk flest. Vi spurte et par av dem

– «Sammen skaper vi fremtiden» – det må jo handle om den fantastiske byen vår!

Ragnhild Huse er daglig leder for Lyspunktet.  Foto: Sofie Svanes Flem

Ålesund

– Det eneste jeg har fått med meg er at Jarle Bernhoft skal spille på Fjellstua. Og så så jeg at det skal være en del gratis arrangementer, sier Ranghild Huse.

Rett utenfor restauranten hun driver i sentrum – Lyspunktet – er det nå hengt opp et stort rødt banner tvers over gata med reklame for nettopp konferansen The North West.

«Sammen skaper vi fremtidens region», står det skrevet med store blokkbokstaver.

The North West slapp program med over 100 poster:

Fremdeles mange ledige seter når «urbaniseringens superstjerne» kommer til Ålesund

– Vi har så mange poster at det er vanskelig for folk å navigere. Nå er det viktig for oss å formidle at dette er for alle.


Blomstrende sentrum

Dermed har hun en god peikepinn på hva dette egentlig er for noe.

– Det handler vel om å få publisitet om Ålesund og området rundt, sier hun.

– Hva mener du må til for å skape framtidas region?

– Det er et stort spørsmål! Kultur og forretningsutvikling er viktig. Det er viktig med publisitet rundt alt som skjer i byen, og ikke bare på Moa, sier Huse, som mener at livet i sentrum har begynt å blomstre litt igjen.

– Det er nok mest kulturlivet som har blomstra, mer enn forretnigslivet. Men uten forretningene dør jo sentrum, sier hun.


Statsministeren blir med på nattevandring

21. april arrangerer Norad nattevandring opp trappene til Fjellstua for å sette fokus på FNs bærekraftsmål. Også til stede denne dagen: statsminister Erna Solberg.


– Opptatt med andre ting

Christel Kvam (31) kjenner på sin side ikke til hva som skjer under The North West.

– Nei, det har jeg ikke satt meg inn i, sier hun.

– Men jeg har jo hørt om det.

I stedet har hun vært opptatt av en annen, men desto viktigere del av regionens framtid: Nemlig å ta seg av den fire uker gamle babyen som hun er ute og triller.

– Så jeg kommer nok ikke til å gå på The North West, sier hun.

– Åja, var det Innotown?

Heller ikke Trond Nybakk (55) kjenner noe særlig til programmet.

– Ikke annet enn det jeg har lest i avisene. Det er en konferanse om ting framover og i Nordvest. Og så har det vært en del bråk rundt arbeid som skulle vært ute på anbud. Så kommer vel han Kasparov, var det ikke? spør han.

– Kasparov kommer nok til Innotown, sier journalisten i største ydmykhet.

– Det var Innotown det, ja, sier Nybakk, som uansett tror han er bortreist under The North West. Når vi spør hva han mener må til for å bygge framtidas region, trekker han fram arbeidslivet.

– Det er viktig med arbeidsplasser. Folk må ha jobb. Særlig må vi skape jobber som ikke er innenfor de tradisjonelle industriene vi har mye av på Sunnmøre. Kanskje reiseliv.


Lover god kvalitet på festival med reduserte ambisjoner

Richard Florida kommer, og det jobbes iherdig med å skaffe et skikkelig trekkplaster som kan avslutte historiens første The North West.

 

Næringsliv

Joachim Haaland, Espen Johannessen og Anna Friheden. 

– The North West, det har vi hørt om, sier Joachim Haaland (29). Presten sier han har vært inne på nettsiden, men bare fikk et kjapt overblikk.

– Det virka jo litt retta mot næringslivet. Jeg gikk nok inn via en lenke som dukka opp på Facebook, sier han.

For å bygge framtidas region må man finne ut hva som er unikt for regionen, mener han.

– Noe som passer til beliggenheten. For Ålesund kan det handle om fiskeri og skipsfart, og reindyrke det som er unikt for regionen.

Også Espen Johannessen og Anna Friheden har hørt om The North West. De er mest interesserte i vandringen med Norad og Jarle Bernhoft, som går mot Fjellstua lørdag kveld for å sette fokus på bærekraftsmålene til FN.

– Det blir jo spennende. Jeg håper det ikke blir regn, men det passer jo kanskje sammen med temaet vann.

– Ja!

 – Ja, det har jeg hørt om, sier Esther Volstad.

32-åringen er selv aktiv i kulturlivet, og kjenner dermed også til konferansen.

– Det er en konferanse med mange ulike arrangementer, som kommunen står bak.

Skal være for alle

Onsdag møtte arrangørene pressen for å presentere det endelige programmet. På spørsmål om hva The North West egentlig er for noe, svarte daglig leder Maria Carmona:

– Det er for folk flest. Tanken er at alle som bor her har interesse av det, sier Carmona.

Andre ord som blei trukket fram er framtidsverksted. En felles allmenning for næringsliv, samferdsel, kultur, offentlige og private ansatte.

Ifølge nettsiden er The North West en konferansefestival som skal bygge stolthet, identitet og samhold blant de som bor her, og diskutere hvordan en kan skape en attraktiv og bærekraftig region. På programmet står over hundre ulike arrangementer, som spenner fra konserter og foredrag til workshops og aktiviteter.