Havbunnen i Aspevågen er blant de mest forurensa i landet. Nå skal gamle miljøsynder ryddes opp, men hvor skal kommunen plassere de forurensa massene? Det skal politikerne avgjøre.

Rådmannen har foreslått følgende beliggenheter for et strandkantdeponi, i prioritert rekkefølge:

1. Gangstøvika

2. Kvennaneset

3. Flatholmen

Denne innstillinga - sammen med en rapport Norconsult laget på oppdrag for Ålesund kommune i fjor - fikk gjennomgå da saka var oppe i helse- og velferdsutvalget mandag kveld.

– Vil bety alvorlig trøbbel for næringa

Henning Hofseth og Monica Molvær fikk et enstemmig utvalg med seg på å verne Ellingsøyfjorden fra et deponi. I stedet for Gangstøvika mener de Kvennaneset er et bedre alternativ.

– Ålesundsområdet er Norges største og viktigste fiskerihavn, og fiskerinæringa må møte strenge krav. Dette er ting som må være i orden. Det er ikke utenkelig at disse kravene blir enda strengere i framtida. Eller at for eksempel amerikanerne vil komme, se at her er et deponi, og bruke dette i en handelskrig eller i andre ulike settinger, sier Hofseth, som også reagerer på at rapporten ikke nevner de sterkestrømningene gjennom Steinvågsundet mot Ellingsøyfjorden og innovermot bygrunna.

Han mener det vil innebære en altfor høy risiko å bruke Ellingsøyfjorden.

– Blir fjorden forurensa er næringa i alvorlig trøbbel, sier Hofseth, som selv jobber med kjøp og salg av fisk i Unifood AS.

Rapport anbefalte Flatholmen

En rapport fra Norconsult anbefalte i fjor vår Flatholmen, noe som skapte sterke reaksjoner hos sjømatnæringa på Ellingsøya. Også rapporten fikk gjennomgå av politikerne.

– Det ligner litt en klipp og lim fra et annet sted i landet der du ikke har fiskeindustri, sier Hofseth.

Alvhild Espelund Bjørge (Venstre) mener det er uhørt at rapporten ikke nevner fiskeribedriftene.

– Nye Ålesund vil ha regional utvikling. Da kan ikke det første vi gjør være å knekke ryggen på de største bedriftene våre, sier Bjørge.

Flere politikere reagerte på at miljø ifølge rapporten er vektlagt 20 prosent, mens økonomi er vekta 50.

– Til helga skal Norad ha nattevandring, og statsministeren kommer på besøk for å markere det 14 bærekraftsmålet, livet under vann. Som nye Ålesund som første kommune skal ta inn. Det forplikter. Det er havet vi skal leve av i framtida, sier Monica Molvær.

– Vinn-vinn-situasjon?

I stedet for Gangstøvika og Kvennaneset fikk Hofseth og Monica Molvær fra Høyre med seg resten av helse- og velferdsutvalget på følgende løsning for de forurensa massene, i prioritert rekkefølge:

  1. Kvennaneset

  2. Fjerndeponi

  3. Overdekning på stedet

Saka fortsetter under bildet.

Kvennaneset: Gamle miljøsynder skal ryddes opp via prosjekt «Ren Borgundfjord», som starter i Aspevågen. Men hvor skal de forurensa massene plasseres? Helse- og velferdsutvalget mener Kvennaneset bør velges. Saka avgjøres i bystyret. Foto: Staale Wattø

Kvennaneset ligger ved Aspevågen, og det blir dermed kort veg for å frakte den forurensede bunnen. Her foreslås massene brukt for å bygge ut areal til grøntområde. Området er privat, men kommunen har i dialog med grunneier kommet fram til et forslag til en opsjonsavtale, står det i sakspapirene.

–  Slik jeg tolker sakspapirene, kan dette bli positivt for grunneierne. Liaaen kan få økt arealet sitt, sier Hofseth.

Saka fortsetter under bildet.

Enstemmig Et enstemmig helse- og velferdsutvalg går mot å legge stranddeponiet til Ellingsøyfjorden. Det gjenstår å se hva resten av politikerne mener. Foto: Sofie Svanes Flem

Ifølge rapporten fra Norconsult er Kvennaneset det billigste alternativet.

Helhetsvurdering

Rose Mari Refsnes i Ålesund kommune er prosjektleder for oppryddingsprosjektet av Aspevågen, som har fått navnet Renere fjord. Planen er å dekke over deler av havbunnen, mens noe av den forurensede bunnen skal fjernes og lagres i et deponi.

– Vi har utreda alternativene, og ender opp med Gangstøvika som anbefalt lokalitet i og med at visamtidigi og med at vi kan løse de problemene vi allerede har der. Det er en helhetsvurdering, sier Refsnes.

Ålesund kommune må allerede gjøre tiltak/opprydding langs den gamle avfallsfyllingen ved Gangstøvika, som ikke er tilstrekkelig sikra i dag. Man ser derfor for seg at det er økonomisk gunstig å kombinere de to prosjektene.

– Men vi vil forholde oss til det politikerne velger til slutt. Vi mener jo også at Kvennaneset er et godt alternativ, og har satt det som nummer to på lista, sier Refsnes.

Hun sier at rapporten fra Norconsult er brukt som en del avgrunnlaget, men at forutsetningene er endra siden rapporten bleskrevet. Blant annet har en sjøbunnskartlegging vist at mengdenemed forurensa masser som man antar at man skal fjerne, er vesentligredusert. Fra cirka 100.000 kubikkmeter til litt rundt entiendedel av dette.

Dermed er heller ikke de økonomiske anslagene i rapporten gyldige, siden det er snakk om helt andre mengder som skal lagres.

– Så at Kvennaneset blir billigst har vi ikke eksakte nye tall på ennå, sier hun.

–Når det gjelder forslag nummer to på lista fra vedtaket, å frakte massene til et deponi et annet sted i landetser vi på dette som mest aktuelt ved mindre mengder på grunn av kostnadene, sier Refsnes.

– Når det gjelder tildekking, så har vi beskrevet i saka at vi planlegger å dekke til mer av bunnen enn først tenkt.Men noe av bunnen må fjernes, det har med aktivitet i havna ogseilingsdybde å gjøre.Oppvirvling på skipstrafikk kan her føre til at ei eventuelltildekking ikke vil bli liggende trygt.

Miljøprosjekt

Til kritikken om at miljøhensyn i rapporten kun er vekta 20prosent, fremhever hun at hele oppryddingsprosjektet av Aspevågener et miljøprosjekt, og at prosjektet uansett må oppfylle miljøkravfra fylkesmannen og øvrige miljømyndigheter.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med oppdragsleder Paul Myklestad i Norconsult, som viser videre til oppdragsgiver.

– Utenfor byen mot Ellingsøya er en terskel som faller fra grunnen på 60 meter til ca 100 meters dybde videre innover Ellingsøyfjorden. Detsom siger ut her, blir liggende for evig tid, sier Hofseth. Foto: Sofie Svanes Flem