Mens Ålesund formannskap mandag sa nei til å sende kloakk og skitt ut av kommunen og til Storfjorden, kom et rørende enig formannskap til motsatt konklusjon når det gjaldt lagring av forurensa sjøbunn:

Det er i forbindelse med prosjektet Renere fjord at forurensa havbunn fra Aspevågen, Steinvågsundet og Volsdalsundet skal ryddes opp.

Kommunen har utreda tre alternativer steder, to ved Ellingsøyfjorden: Gangstøvika, Flatholmen og Kvennaneset. Rådmannen anbefaler Gangstøvika.

Men Ellingsøyfjorden er ikke et alternativ, mener formannskapet.

Slipper trolig lenker

Slipper trolig lenker: – Jeg har ikke vært med i noen lenkegjeng før, men jeg kan vurdere det hvis dette skal skje i Ellingsøyfjorden, sa Geir Stenseth (Frp). Det slipper han trolig. Foto: Nils Harald Ånstad

– Vi kan ikke flytte den forurena massen fra en fjord til en annen, sa Geir Stenseth (Frp),

– Jeg ser i høringen at mange ser gevinsten med å ordne opp i den gamle søppelfyllinga i Gangstøvika samtidig. Og det garanteres at det skal bli så tett med et deponi. Men så leser jeg fra kommunelegen at han ikke vil tilrå Kvennaneset på grunn av fare for lekkasje. Da er vel faren for lekkasje like stor i Gangstøvika, sa Stenseth, som først fremma forslag om å prioritere Kvennaneset øverst.

Han slipper trolig å lenke seg fast i protest mot et Ellingsøyfjord-deponi: Tidlig i diskusjonen kom det fram at de fleste var harmonisk enige i den saka.

– Det er en unødvendig å åpne for å flytte massene til Gangstøvika eller Flatholmen, med den risikoen det vil innebære, sa Øystein Tvedt.

– Jeg er veldig skeptisk til strandkantdeponi generelt. I sakspapirene visesdet til gode erfaringer i Harstad, Trondheim og andre byer, men jeghar pratet med partikolleger der som ikke er så beroliget, sa Jarle Hauge Steffensen (MDG).

BAKGRUNN:

Vil ikke ha deponi ved Ellingsøyfjorden

Her vil kommunen lagre forurensa sjøbunn

Kvennaneset andrevalget

Kvennaneset: Alternativ nummer to på prioriteringslista er å lagre massene på et strandkantdeponi på Kvennaneset vest ved Liaaen i Ålesund. Foto: Sofie Svanes Flem

Flere uttrykte også glede over at det er framgang i arbeidet om å rydde opp i Ålesunds havneområde, som er blant de mest forurensa i landet.

– Jeg er strålende fornøyd med at oppryddinga nærmer seg oppstart. Det er på høy tid det blir rensa for gamle synder, sier Steffensen, som samtidig la vekt på at det er under selve ryddinga at faren for forurensning er størst.

– Det er viktig at den blir gjort på den mest skånsomme måten.

Som andrevalg ønsker formannskapet et strandkantdeponi ved Kvennaneset i Ålesund. Formannskapet mener også at miljøhensyn skal tillegges stor vekt i det videre arbeidet med valg av løsning for deponi.

Usikre prisanslag

Et grovt og usikkert estimat viser at et lokalt deponi vil koste rundt 10-15 millioner kroner, ifølge saksutredningen. Mens levering til et eksternt deponi med de foreløpige beregningene vil koste 21 mill.

Prisen vil avhenge av hvor stort volum med forurensa sedimenter som faktisk må flyttes. Rådmannen vil legge fram en egen sak på dette når økonomiplanen er klar.

Skal kommunen samkjøre arbeidet med Kystverket, har de i alle fall dårlig tid på seg: Kystverket skal etter planen starte arbeidet med farledsutdyping i Aspevågen i 2019.