Onsdag åpnet forskeren og forfatteren The North West. I forkant har Region Ålesund sendt ham lokale fakta og statistikk, og bedt ham komme med skreddersydde anbefalinger for Ålesund.

Men Florida vil ikke komme med magisk formel for hvordan Ålesundregionen kan vokse og hevde seg i konkurransen med de større byene.

– Jeg ville blitt svært skeptisk hvis noen utenfra kom med en liste over ting og påsto de hadde alle svarene. Jeg kommer ikke med noen resept, men jeg har en meny, og så blir det opp til dere hva som passer her og hva dere velger, sa Florida til Sunnmørsposten, som møtte ham på Hotel Brosundet i forkant av foredraget.

For skal du lykkes med regional utvikling, må det ikke bli tredd over hodene på folk. Det må bygge på demokratiske prosesser der alle føler seg inkludert.

Ikke nok med jobber

Superstjerne "Urbanismens superstjerne" åpnet konferanse-festivalen The North West i Parken onsdag. Foto: Staale Wattø

I foredraget sitt på Parken Kulturhus snakket Florida om t-ene i regionutvikling.

Den første, teknologi, scorer Ålesund godt på, som nummer tre av norske byer, ifølge Florida. Men dette er ikke nok: Du må også ha talent. Her rangerer Ålesund som nummer 7.

– Men det holder ikke med teknologi og talent. Du må også ha myke verdier. Og de er mye vanskeligere.

Toleranse

Den viktigste, men også den aller vanskeligste av t-ene, er toleranse. Her rangerer Ålesund, ifølge Florida, som nummer 13 i Norge.

– Kreative folk må føle seg velkommen, uavhengig av kjønn, etnisitet eller seksualitet, enten de er singel eller gift, om man er homofil eller hetero. Det er de stedene som er åpne og inkluderende som lykkes.

– Hvorfor er dette så viktig?

– Fordi, hvis du ikke har det, så vokser du ikke, sier han, kort og godt.

Mindre steder kan lykkes

Urbaniseringens superstjerne tror mange misforstår teoriene hans om urbanisering. Mange tror det bare er de store byene som kan lykkes.

– Det er feil å se på størrelse som en definitiv fordel. Det finnes mange store byer som sliter i dag, og det finnes små byer, og til og med rurale områder, som lykkes.

En trend man ser i dag, som ifølge Florida går på "steroider" i USA, er at mange flytter ut av storbyene, ut av New York, til mer rurale områder som Hudson.

– Du ser det i New York, du ser det i Toronto, at det blir fryktelig dyrt å bo i byer. Og ifølge mine data er det aller dyreste stedet å bo akkurat her, i Norge. Oslo. Dette kan fungere til deres fordel. Dette, sammen med at det også finnes deler av den kreative klassen som ønsker seg tilgang på natur og grøntområder.

Dette har vi:

Skal mindre regioner lykkes må de ha følgende, sier Florida:

– For det første, nærhet til en større by. Enten geografisk, eller ved at man enkelt kan komme seg dit, for eksempel på flyet jeg tok fra Oslo til Ålesund, som tok rundt 45 minutter, sier han.

– Universiteter, som kan bli en hub for kreativt aktivitet, slik dere har.

– Tilgang til natur, fjell og vann.

– Pluss, du må ha et sentrum med nok urbane funksjoner, som gir en følelse av at man er i en metropol.

Utfordringer

Oppsummert: Ålesundregionen har alt som trengs for å lykkes. Så hva er utfordringen?

– En utfordring dere har er at regionen er veldig fragmentert, med mange ulike samfunn som jobber alene. Da blir summen av alle mindre enn det dere er, sier Florida.

Ikke så homogent: Konferansepublikummet i Ålesund består ofte av mange menn i dress. The North West har imidlertid jobbet aktivit for å tiltrekke seg et større mangfolk, blant anna med egne studentkampanjer.

Videre har regionen en tendens til å miste kvinner.

– Og her er dere ikke alene, fordi barrierene for kvinner tradisjonelt sett har vært større på mindre steder, har kvinner trukket mot byene. Der de har flere muligheter, men også der det er et større utvalg av venner og av menn, sier Florida

– Man må bryte ned små gutteklubber og skape mer inkluderende samfunn for alle. Dette er ei utfordring. Men verden er i endring.

Å jobbe sammen

Men hvordan skaper man en mer tolerant region? Som jobber sammen, og samtidig inkluderer alle i prosessen. Uten å skape fullstendig kaos, slik det ofte blir på Sunnmøre, når alle skal få sagt sitt.

– Du må ta den tiden det trenger, og sørge for at alle føler seg inkludert i prosessen. Går du for fort fram, så kan det gå galt, sier Florida.

For det er visst ikke så enkelt, dette med regional utvikling. Har Florida etter hvert måttet erkjenne. Han tok feil i bestselleren som gjorde ham berømt, i 2004, "The Rise of the Creative Classs".

For urbaniseringen og framveksten av den kreative økonomien har ført til vinnere og tapere. Til økte klasseforskjeller, og misnøye blant de som ble utelatt fra utviklingen.

Floridas oppvåkning kom da hans egen hjemby, den ellers så progressive og liberale byen Toronto, i 2010 valgte høyrepopulisten Rob Ford til borgermester. Siden kom Donald Trump.

– Er det en ting jeg har lært, så er det at noe som virker som en god ide er vanskeligere å gjennomføre fordi folk blir redde for endring. Hvis folk føler at utviklingen bare gagner en elite, så føler de seg utelatt, sier Florida.

Dyr: Richard Florida er den desidert største investeringen The North West har gjort. En halv million kroner kostet det å få ham til Ålesund for foredraget. Foto: Staale Wattø

Altså: Løsningen på fragmenteringen er ikke å slå sammen alle samfunnene under en "mother of all" som skal styre alle. Tvert imot.

– Et viktig prinsipp er at avgjørelser bør tas på det lokale nivået som passer den avgjørelsen. Det er ikke "one size fits all". Nasjonal sikkerhet kan ikke avgjøres i nabolaget. Men det finnes forhold som det lokale samfunnet kjenner best. De lokale samfunnene må få føle seg inkludert. De må få beholde nok av sin lokale identitet til at de synes det er greit å være en del av noe større, sier Florida.

For, om de ikke blir en del av noe, så dør de. Enkelt og greit, avslutter han.