I Posthuskrysset er man i ferd med å gjøre helt nødvendige oppgraderinger av kloakk- og vassledninger. Men ikke bare det.

– Vi benytter anledningen til å terrorsikre Korsegata. Vi vil installere ti pullerter som vil ligge under vegbanen, men som kan heves og slik stenge hele Korsegata, forklarer Albert Gjørtz, beredskapssjef i Ålesund kommune. Totalkostnaden er 1,4 millioner kroner.

Skal forebygge terror

Politiet setter naturlig nok pris på tiltaket.

STOLPER: Metallstolper brukt i terrorsikring ser slik ut, når de er hevet fra bakken.

– Politidirektoratet har bedt politidistriktene gå i dialog med kommunene for å få på plass slike tiltak for å forebygge terror og unngå uønskede hendelser. Vi har jo sett hva som har skjedd i enkelte europeiske byer, og vi må gjøre det vi kan for å sikre de folkemassene som ferdes i sentrum, ved for eksempel større arrangement, sier Renate Grande Skodje, seksjonsleder for vakt og beredskap i Møre og Romsdal politidistrikt.

Stenger før store arrangement

Kommunen kommer til å gi nødetatene brann, helse og politi tilgang til systemet som styrer pullertene opp og ned. Grande Skodje ser for seg at pullertene blir hevet og Korsegata helt avstengt ved større arrangement, for eksempel av typen Båtfestivalen. Teamleder i VAR, Ålesund kommune, Karsten Almås, sier de ti pullertene er stolper av metall. Avstanden mellom dem blir så kort at en bil ikke vil klare å passere.

– Stolpene er også såpass sterke at de vil kunne stoppe et større kjøretøy, som for eksempel en lastebil, selv om den skulle holde høy hastighet, forklarer Almås. Pullertene blir levert fra den italienske produsenten i løpet av mai måned.

Går alt etter planen vil pullertene stå ferdig montert – og krysset åpnes – i løpet av første eller andre uka i juni.

GRAVEARBEID: Arbeidet i Posthuskrysset ble mer omfattende enn først antatt. Fremst kummen som er skifta, og videre et lite glimt av alle kablene som ligger under bakken i krysset.

Da vil det være gjennomført et ganske omfattende – og helt nødvendig – arbeid i Posthuskrysset.  En kum med utslitt bunn har blitt skiftet og nye vann- og kloakkledninger har kommet på plass. Allerede nå ser man store forbedringer i ledningsnettet. Men det vil altså gå litt tid før arbeidet er helt ferdig, for i krysset ligger det også høyspentledninger og IT-kabler som arbeiderne må ta hensyn til når de gjør jobben.

– Dette tar tid, men vi har valgt å gjøre jobben skikkelig, slik at ledningene vil vare lenger, sier Almås.