Mot 12 stemmer vedtok bystyret i Ålesund torsdag kveld å gå videre med samarbeidet med Sula kommune om etablering av et felles renseanlegg på Kvasneset ved Storfjorden.

Splitta kommunestyre i Sula

Samme kveld gikk debatten i Sula kommunestyre om det samme. Etter at vedtaket fra Ålesund var klart, gikk Sula kommunestyre for følgende:

* Et flertall på 25 mot 2 stemmer sier ja til å samarbeide med Ålesund om et felles renseanlegg.

330 millioner kroner

I forkant av bystyremøtet i Ålesund hadde både rådmann og formannskapet i Ålesund gått for motsatt resultat - å si nei til et felles renseanlegg.

Rådmann Liv Stette skreiv i sin innstilling at hun mener det er for tidlig å foreta store investeringer til et slikt anlegg, som er anslått å ville koste 330 millioner kroner.

I stedet mente hun fokuset burde være å bruke penger på å fornye eksisterende kloakkledninger.

- Urensa kloakk går ut i fjorden

- Jo mer jeg setter meg inn i denne saka, jo mer forundra blir jeg over rådmannens omvending, uttalte Øvstebø.

Han påpeikte at et av de store problemene som Ålesund kommune har i dag, er overløp. Ålesund kommune klarer ikke holde regnvannet unna kloakken. Når regnvannet fyller opp røra, fører dette til at urensa kloakk og vaskevatn går rett ut i fjorden i dag.

- Det er flaut når dopapiret flyter i fjøra i Sandingane. Rådmannen gjør et poeng utav at vi må sette ressursene inn på utskifting av ledningsnettet. At kommunen må skifte ut avløpsnettet, burde ikke være en nyhet for noen, men er noe vi må gjøre uansett, og noe vi har visst om lenge, sa Øvstebø.

Denne utskiftinga ligger det penger i budsjettet til å ta, arumenterer han.

- Et nytt anlegg på Kvasneset er anslått å kunne stå ferdig i 2022. Siden Ålesund kommune ikke klarer å skille kloakken og rennevannet, mener rådmannen at vi kommer til å måtte betale for mye, siden mye rennevann vil sendes til renseanlegget på Kvasneset. Men hva er alternativet? At det fyller opp røra våre, og går urensa rett ut i fjorden. Jeg kan ikke begripe at miljøbevisste politikere mener at det er en bedre løsning at det går rett ut i fjorden, enn til et moderne renseanlegg på Kvasneset, som vil ta ut 87 prosent av de organiske stoffene, sa Øvstebø, som påpeikte at både rapportene fra Norconsult og NTNU konkluderte med at Kvasneset var den beste løsninga for miljøet.

- Storfjorden er en betydelig dypere fjord, med betydelig sterkere strøm utover mot havet, og en fjord med mangfoldig ganger så mange kubikkmeter med vann. Her må vi si ja takk begge deler. Ja til utskifting av ledningsnettet, og ja til miljøet og et framtidsretta anlegg, sa Øvstebø.

- Best for miljøet - men kritisk til plassering

Storfjorden: – Storfjorden er betydelig dypere enn Ellingsøyfjorden og Borgundfjorden, med sterkere strøm ut mot havet, og er en fjord med mangfoldig mange ganger så kubikkmeter med vatn, sier Tore Johan Øvstebø (Krf). Foto: Staale Wattø

Også Miljøpartiet De Grønnes representant, Jarle Hauge Steffensen, støttet til slutt forslaget om et renseanlegg på Kvasneset.

- På tross av usikkerhetsmomentene, er et stort fellesanlegg det beste for miljøet på lang sikt. Et stort anlegg har bedre forutsetninger for å stoppe forurensning, og for å stoppe mikroplast. Det vil være en betydelig oppgradering for Sula og Ålesund, og en lettelse for Åsefjorden, sa han.

- Samtidig er jeg veldig kritisk til plasseringen og håper det blir gått nye runder på dette. Ledningene må gå dypt ned, og lengst mulig ut i fjorden. Kloakkforurensning er noe av det verste vi kan få i en fjord, og det er viktig at mest mulig av forurensningen føres ut mot havet, sa Steffensen.

Også ei enstemmig gruppe fra  Høyre og SV støttet planene om felles renseanlegg.

- Hvem tar regninga?

Mot Frp og Ålesundlista stemte mot kloakkanlegget på Kvasnes.

Mens Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) tok til orde for å si nei til planene.

- Det er alltid kjekkest å si ja. Men vår jobb som politikere er å av og til si nei, og prioritere. Det er fra samme lommeboka dette skal betales, altså innbyggernes, enten på den eine eller andre måten, sa Knutsen.

- Om ikke altfor lenge må de fleste familier regne med en regning fra bompengeselskap. Samtidig har vi vedtatt og er pålagt å bygge nytt vannverk til rundt 300-400 millioner. Jeg vil stille spørsmålet om vi gaper over for mye? spurte han.

Her er vedtaket

Vedtak:

1. Ålesund bystyre går videre med samarbeidet med Sula kommune om etablering av et felles renseanlegg i fjell på Kvasneset.

2. Bystyret ber rådmannen raskt sette iverk tiltak for å kunne skifte ut ledningsnett i et høyere tempo enn tidligere, med årlig utskifting av ledningsnettet på minimum 1,5 %.

Vedtatt oversendelsesforslag:

Det vises til rådmannens konklusjon i ovennevnte sak, der det anbefales at man bruker tid på å utarbeide hovedplan og saneringsplan for vann og avløp. I den forbindelse ber bystyret om at administrasjonen vurderer spesielt nøye de delene av kommunen som har midlertidige eller særdeles dårlige anlegg. Pålegg om nye og kostbare midlertidige løsninger, slik man blandt annet har gjort ovenfor mange husstander på Leiteneset på Ellingsøy, utsettes iverksatt inntil ny hovedplan er godkjent.