Problemet er duenes etterlatenskaper i nærmeste boligområde til Utstillingsplassen.

Og mengdene.

– Her står det hver dag opptil fem personer og mater duer. Det er ikke litt mating med et par brødsmuler, men en plastpose hver, full av mat til duene, sier nabo Silje Stormyr Skogen.

Duene bosetter seg på bygården og verandaene, og driter ned gulvbelegg, hagemøbler, potteplanter og vindu. Bilen som står parkert like ved, blir også rammet av duedrit, påpeker hun i et brev til Ålesund kommune.

Hun har henvendt seg til kommunen to ganger.

– Jeg har ennå ikke fått svar. Og problemet er her fortsatt. Folk kommer daglig med fulle sekker med brød. Duene har laga reir i bakgården vår, og de skiter. Naboer som bor her sliter med det samme, og de også reagerer, forteller Stormyr Skogen til Sunnmørsposten.

I henvendelsen til kommunen spør hun om det er noe som kan gjøres med problemet.

– Er det lov å mate duer (skadedyr) her i bysentrum? Kan man be duematerne om å flytte seg? Kan man forby mating av duer, spør hun. Hun peker på at Rådhusplassen er skiltet med forbud mot mating av duer.

Ikke lov

– Folk har respektert skiltinga i stor grad. Men noen neglisjerer det, og går bevisst inn på bakeriet og handler og deler ut maten til duene. Noen ganger påpekes det overfor dem som gjør det, sier Reiten. Men vi ser en tendens til at tiggere sitter ved benken og deler ut mat, og duene følger dem når de kommer. Og det er ikke bare duer, men også store måser som samler seg, ikke de små krykkjene, presiserer han. Og måser og kråker blir et enda større problem enn duene.

– Hvorfor?

– Fordi de blir så nærgående! sier han. Han viser til at flere hundre kråker hadde tilhold på rådhustaket, særlig om morgenene før, og de plukka stein og slapp ned på publikum. Etter at det ble etablert strøm på gesimsene på rådhuset, har dette hindret kråker og måser å etablere seg. Så det har funka, sier Reiten.

Ifølge Else Strømsheim hos kommuneoverlegen i Ålesund, er det opptil grunneier å bestemme om mating skal tillates. Svarbrev på henvendelsen fra Stormyr Skogen er allerede igangsatt og sendes ut onsdag.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Vil ha duemating-forbud

– Vi vil ikke anbefale mating, fordi det tiltrekker seg skadedyr. På Utstillingsplassen er veg-anlegg- og park (VAP) grunneier. Her vil vi be om at VAP skilter med forbud mot mating av duer, sier Strømsheim. Med symbol mot mating, kan alle nasjonaliteter tolke skiltet. Duer defineres som skadedyr.

At folk finner dueskit plagsomt er en ting.

– Men vi er mer bekymra for at smuler tiltrekker seg rotter, som finner seg et lettjent måltid, sier Strømsheim. Men for fuglehelsa er det heller ikke så heldig å få denne maten, så folk bør tenke seg om sier hun. De som vil mate fugler, kan heller ha et lite, kontrollert fuglebrett hjemme, som en ordner opp og koster selv, foreslår hun. Å be folk som mater fugler flytte seg, er ikke noe folk flest kan eller bør gjøre, ifølge Strømsheim, men en kan anmode folk om å ikke mate fuglene og vise til skilting når den er på plass.

Noen synes det er koselig å mate byduene. Oddvar Kongsvik (VAP) ønsker ikke å skilte mot alle uønska forhold, slik at det blir en skiltjungel. – Matingsproblemet av duer har flytta seg rund om i byen, men vi vil vurdere nærmere tiltak, sier han. Foto: Knut Arne Aarset