Her er noen av sakene som var oppe i Ålesund bystyre torsdag 07. juni:

Ordfører inn i valgkomité

Bystyrepolitiker Kirsti Dale trekker seg fra valgkomiteen, og bystyret valgte ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) til å ta plassen. Det var faktisk opposisjonen, ved Geir Stenseth (Frp), som fremma navneforslaget.

Atlanterhavsparken

Atlanterhavsparken jobber for å bli Norges nasjonale akvarium og et nytt marint formidlingssenter. De ønsker også å etablere et regionalt vitensenter med marin profil.

Les mer om dette her.

Politikerne var fulle av lovord om prosjektet. Bystyret ser positivt på arbeidet, og mener dette kan gi store positive ringvirkninger for Ålesundsregionen.

Budsjettmessige konsekvenser vil rådmannen komme tilbake til i en egen sak, men en forutsetning for å oppnå nasjonal status er økonomisk deltakelse fra både kommune og fylkeskommune.

1,7 mill til kultur, sykkel og bading

Kommunen gikk med overskudd i 2017 og ligger an til å komme seg ut av Robek-lista i 2018. I tillegg vedtok politikerne å ta 1,7 millioner av overskuddet for å øke satsingen på kultur, sykkel og badeplassene på Volsdalen og Prinsen.

– Stort vedlikeholdsetterslep

Årsregnskap og årsmeldinger for Møre og Romsdal 110-sentral, Ålesund brannvesen, og for Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) var oppe til orientering. Kontrollutvalgets Thor Hansen uttalte at det "skinner" av virksomhetene.

Styreleder Henriette Bryn i ÅKE, som sitter i bystyret for Arbeiderpartiet, tok ordet for å advare om at vedlikeholdsetterslepet øker for ÅKE som følge av stramme midler.

– Det håper jeg vi tar innover oss når vi kommer ut av Robek. Som utleier er det til tider direkte pinlig hva vi leier ut. Det er imponerende hva de ansatte klarer å tyne ut av midlene, men det blir bare overflatebehandling, sa hun.

Dystre økonomiprognoser

Ålesund kommune ligger ifølge rådmannens vurdering an til et merforbruk på 38,8 millioner kroner i 2018.

Rådmannen vil umiddelbart vurdere å innføre restriksjoner på ansettelser og innkjøp, skriver hun i sakspapirene.

Bystyret ber rådmannen fremme forslag til budsjettendringer av driftsbudsjett seinest etter neste budsjettkontroll.

Vil selge kommunal tomt

Bystyret vedtok at en del av en kommunal tomt i Olsvika kan selges til Borgund Borettslag med klausul om at tomta skal benyttes til tilrettelagte boliger med behov for bemanning, og brukes av de som har krav på slike boliger.

Om ikke prosjektet er satt i gang etter to år, skal tomta tilbakeføres kommunen til samme pris.

– Dette drives av foreldre rett og slett fordi kommunen ikke gjør jobben sin, og ikke har klart å realisere nok slike boliger selv. Da er det minste vi kan gjøre å legge til rette for dem, sa hun.

Hall får nytt tak

Sparebanken Møre Arena /Storhallen i Ålesund har blitt 20 år, det samme har taket, og 20 år er også beregna levetid for den type takbelegg. I dag er tendensen lekkasjer. Bystyret vedtok å øke investeringsbudsjettet til ÅKE med 8,5 mill. for å skifte taket.

Satsing på Vigra

Ålesund kommune mener det er behov for å styrke Ålesund lufthavn Vigra sin posisjon som nasjonal lufthavn for Nordvestlandet, og støtter arbeidet med å etablere et eget utviklingsforum for flyplassen.

Kommunen vil under stiftelsesmøtet i september gå inn som eier i selskapet, og kjøpe en aksje til 25.000 kroner, og vil fra 2019 bidra med driftsstøtte.

Avviste innbyggerinitiativ

Synnøve Kvasnes samla inn 1600 underskrifter med krav om at Ålesund skal utrede mulighetene for et kloakkanlegg borte fra fjord og fjell.

På forrige bystyremøte vedtok bystyret å gå sammen med Sula om et felles renseanlegg plassert på Kvasneset.

Innbyggerinitiativet var sendt inn i forkant, men blei ikke behandla i bystyret sist. I forkant var nemlig innstillinga fra rådmann og formannskap å ikke gå for et slikt anlegg, og svaret fra kommunen til Kvasnes var at man da vurderte at saka fant sin løsning. Innbyggerne på Kvasnes følte seg lurt da bystyret gikk for det motsatte, og har klaga på vedtaket.

Bystyret avviste saka. Kvasnes fikk støtte fra et mindretall fra Frp og Ålesundlista.

Åpner for deltidsplass i barnehage

Før jul vedtok politikerne nye barnehagevedtekter. Her heter det at kommunen kun tilbyr fulltidsplasser i barnehagen.

Folkeavstemming om nynorsk

Et enstemmig bystyre gikk inn for at det skal holdes en rådgivende folkeavstemming på Blindheim om målform ved skolen. Skolen er i dag en av tre skoler i Ålesund som har nynorsk som målform. Også nynorsk-forkjemperne i bystyret sa seg enige i at folket sjøl må få bestemme.

Mer båndtvang

Det blir innført heilårs båndtvang på Holsfjellet og på Bogneset til Geileberget – men ikke rundt Brusdalsvatnet.