Posthuskrysset i Ålesund åpner til helga etter gravearbeid siden mars. Korsegata har nå fått en rekke med pullerter som kan stenge av gata ved behov.

I tillegg er vann- og kloakkrør bytta ut. Vannrøra var fra 1904, og en kloakkum var lekk slik at det rant ut i Aspevågen. Dette har forsinka arbeidet langt inn i turistsesongen.

Utgangspunktet for gravinga var likevel rekka med pullerter, som nødetatene kan heve ved behov.

– Sikkerhetstiltaket skal gjøre det enklere å stenge gata før festivaler og andre større arrangement i området, sier beredskapssjef Albert Gjørtz i kommunen.

Ved denne første demonstrasjonen var to innsatsledere fra politiet til stede. Gjørtz forteller at de skal ha en gjennomgang sammen med nødetatene senere.

– Dersom disse stolpene aktiveres, skal det først blinke i led-lys. Sensorer i bakken gjør at stolpene ikke går opp før det er fri bane, fortalte Finn Christoffersen i leverandøren Came Norge. Stolpene skal samtidig kunne stoppe en lastebil i stor fart, om det skulle være nødvendig.

Video: Krasjtest som ifølge Christoffersen viser hva disse stolpene er god for (ekstern side)

Det er Veidekke og Ålesund kommune som har hatt prosjektet i Posthuskrysset. Onsdag fikk krysset blant anna oppmerking. Etter hvert skal lysreguleringa komme tilbake.

Sikkerhetstiltaket i Korsegata blir trolig ikke det siste i Ålesund sentrum.

– En gruppe skal nå se på om det bør være pullerter flere steder i bysentrum, sier beredskapssjef Gjørtz, og nevner blant anna området der Ålesund Live har konserter.

Men først må gravinga avsluttes i Keiser Wilhelms gate like ved.

– Det siste arbeidet skal gjøres etter ferien, sier teamleder Karsten Almås i vann, avløp og renovasjon.

Beredskapssjef Albert Gjørtz i Ålesund kommune anbefaler ingen å krasje i disse. Klipt inn er en krasjtest som leverandøren O&O har gjort. Foto: Per Ove Stige / Youtube