– Det forekommer meg smått utrolig at en familie uten problemer kan få betalt Ålesund kommune for barnehage og SFO månedlig, men at det skal være tilnærmet umulig å få til det samme med kommunale avgifter og eiendomsskatt. Månedlige terminer er i dag standarden i samfunnet, ikke unntaket, sa Terje Storm Unhjem (Fremskrittspartiet).

– Store regninger kan velte lasset

I dag er rutinen den at det er kommunen som bestemmer antall terminer for de ulike kommunale kravene. Noen, som SFO og barnehage, faktureres månedlig. Avgifter for vann, avløp, renovasjon, feiing og slam faktureres to ganger i året, det samme er tilfellet for eiendomsskatten.

Unhjem peker på at familier som sliter kan få problemer med å betale så store regninger på kort tid, og mener det er bedre for folk å ha muligheten til å betale mindre beløp, oftere.

– Det er de store regningene, som gjerne må dekkes inn i løpet av relativt kort tid, samtidig som man skal betjene all annen gjeld, og ha mat på bordet hver dag året gjennom, som velter lasset for mange familier.

– Sju prosent av landets husholdninger sliter med å betjene månedlige kostnader på hus og hjem. I Ålesund gjelder det over 1500 husstander. For disse er det ofte svært krevende å betale regninger på flere tusen kroner, ofte opp mot 10.000 kroner, sier han.

– Trekt ut

Rådmannens innstilling i saka var egentlig mer nøktern.

Rådmannen skriver at kommunen ønsker å tilrettelegge slik at det blir mulig å velge antall betalingsterminer, men at det må brukes nødvendig tid på innføring av dette.

"Først når de teknologiske løsningene er tilgjengelig, samt at de totale kostnadene for innføring er moderate, skal valgfri antall terminer innføres.", skrev rådmannen i sin innstilling.

Det var ikke forpliktende nok for Unhjem, som først tok opp saka om betalingsterminer i 2016.

– Denne saka har trekt ut nå i snart to år, og den fortjener et vedtak om progresjon, ikke et vedtak som egentlig er nok en utsettelse for de mange familiene som sliter med å få endene til å møtes, sa han.

Og fikk med seg et stort flertall i bystyret på vedtaket:

Ålesund bystyre ber administrasjonen om at det, så snart de tekniske løsningene tillater det, og primært fra 2019, innføres mulighet for å betale kommunale avgifter og eiendomsskatt i inntil 12 månedlige terminer.