Margarida Pais, som har jobbet som arkitekt i Ålesund i snart 20 år, stiller seg kritisk til prosjektet.

– Jeg har et lidenskapelig forhold til arkitektur som fag og et sterkt forhold til byen. Derfor er jeg kritisk til resultatet, og derav også prosessen. Det jeg ser har ikke etter min mening faglig styrke, og det er lite innovativt, sier Pais.

Pais stiller også spørsmål ved at man har valgt å holde prosjektet «hemmelig», som det tidligere har blitt skrevet i Sunnmørsposten, og mener det har svekket prosessen og resultatet av Kiperviktorget.

– Jeg håper disse innspillene blir tatt med i framtidige byromsprosjekter.

Midlertidig

Torghagen er en midlertidig installasjon på Kiperviktorget, fram til september i denne omgang. Gjennom målinger skal det registreres hvor mange som bruker den.

– Det skremmer meg. Hvis man setter opp en benk, så vil folk sette seg på den. Det kan ikke bli brukt som grunnlag for videre utvikling. Man må se funksjon, form og aktivitet i sammenheng, sier hun.

Hun mener det ikke er grunn til å ta lett på prosjektet selv om det er midlertidig.

Ikke arkitektoniske ambisjoner

Bypatriot Trine Klemetsen er initiativtaker bak prosjektet.

– Vi har ikke hatt ønske om å være innovative i denne omgangen. Vi har sett et tomt torg som vi ønsket å gjøre noe med. Dette er et privat initiativ fra Bypatrioten, som vi har fått med kommunen med på, sier Klemetsen.

Torget har vært stort og tomt

Hun påpeker at fagpersoner har arbeidet med prosjektet. Her iblant kommunens planavdeling, fagsnekkere og blomsterdekoratører.

– Torget er stort og har tidligere blitt opplevd som tomt. Dette er en liten hage, egentlig bare benker og planter, og vi vil se om det gjør at byrommet vil blir brukt på en bedre måte, sier Klemetsen.

Første mulighet til å se hvordan det blir brukt, er under den offisielle åpningen førstkommende lørdag.

Hva mener du? Bruk vårt kommentarfelt og si din mening om Torghagen.

Trine Klemetsen, Bypatrioten Ålesund, sier det er bra med debatt, men at dette er feil prosjekt å knagge en debatt om arkitektur på. Arkiv. Foto: Lars Inge Skrede