Plan- og byggesaksutvalget hadde egentlig sagt ja til planene. Utbygger hadde byggetillatelse – og planer om å sette spaden i jorda juni 2018 – men så satte Fylkesmannen foten ned, og oppheva byggetillatelsen grunna saksbehandlingsfeil hos Ålesund kommune.

Nå har saka vært ute på høring. Utbyggerne har gjort nye justeringer, men må de vente til over sommeren på en eventuell byggetillatelse etter ei ny utsetting.

Saka fortsetter under.

Slik ser utbyggerne for seg det ferdige bygget. Foto: Plot arkitekter

BAKGRUNN:

Skulle hatt spaden i jorda – nå er boligblokksaka utsatt på nytt

Boligprosjekt på Utstillingsplassen stopper opp

– Unikt

Tirsdag var politikerne i plan- og byggesaksutvalget på Utstillingsplassen. På tomta mellom Parkgata og Storledbakken er planen å bygge 46 boenheter over sju plan.

– I dag er det fullt av asfalt, men snart blir det et moderne og urbant område, med boliger her, badeland der oppe og leikeplass og grøntområder der.

Prosjektleder Arne Bertelsen fra byggherren Fazenda utvikling skryter uhemmet og peiker rundt seg. 60 prosent av boligene er solgt, og de står klare med gravemaskina, forteller han.

– Jeg driver mye med ulike prosjekter rundt om i Norge, men å finne ei tomt som dette, midt i byen og med så fine omgivelser, det er sjelden vare, sier Arve Lønnum fra Fazenda.

Befaring: Politikere fra plan- og byggesaksutvalget på befaring på Utstillingsplassen, der det planlegges boligblokk med 46 boenheter. Lars Roger Lundanes, fagleder for plan og bygg i kommunen, forklarer. Foto: Nils-Harald Ånstad

At bygget vil få ei lang fasade mot sør, med gode solforhold, er også et moment som gjør at utbyggerne ikke har gitt opp ennå, forteller prosjektleder Synnøve Devold fra Plot arkitekter. For det har vært en lang prosess.

– Vi har holdt på i tre år nå. Der har vært en del innsigelser som vi nå innfrir, sier Devold.

Først blei det tatt opp manglende parkeringsplass – nå er det lagt inn parkeringskjeller med 23 plasser. Siste justering er en takterrasse som skal sikre beboerne et uteområde som er lunt og oppfyller støykrava, forteller Devold.

– Noen av dispensasjonene skyldes at reguleringsplanen og sentrumsplanen har en del motstridende krav. Der er krav som man godt kan oppfylle om man skal bygge på et jorde, men som ikke kan oppfylles midt i byen, sier hun.

– Så er det alltid kjedelig for naboer å miste utsikt. Slik er det i alle byggesaker.

Saka fortsetter under.

En lang fasade mot sør, med gode solforhold og utsikt, er en av grunnene til at utbyggerne har tro på prosjektet. Foto: Plot arkitekter

Ba om svar på fire spørsmål

Etter befaringen var det klart for behandling i Plan- og byggesaksutvalget. Forrige gang blei saka utsatt, etter forslag fra Kirsti Dale (uavhengig/Sp) og Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista), som ba administrasjonen om svar på fire spørsmål.

Dale var også nå raskt ute med å ta ordet.

– Jeg har finlest dokumentene, og finner ikke svar på spørsmåla, sa Dale.

At plan- og byggningssjef Ole Andreas Søvik hadde forberedt svar til selve møtet, var ikke godt nok, mente Dale, som fremma et nytt utsettelsesvedtak.

– Jeg mener at muntlige svar ikke er tilfredsstillende. Saka berører naboer, innbyggere og presse, og svarene bør være en del av de skriftlige sakspapirene. For meg dreier dette seg om offentlighet, sa Dale.

Knutsen hadde i forkant blitt spurt om det var nok med en avklaring på møtet. Dette var greit for ham, men han kunne ikke svare for de andre politikerne, bedyret han. Dale reagerte sterkt på at hun ikke var spurt.

– Ny saksbehandlingsfeil?

Plan- og bygningssjefen fikk aldri presentert svarene sine, for så langt kom han ikke.

Da Hans Kjetil Knutsen mente å ha funnet en saksbehandlingsfeil i papirene, spredte usikkerheten seg i utvalget.

– I forslaget til vedtak fra rådmannen står det ikke noe om dispensasjon fra kravet om nærleikeplass. Her trengs det en dispensasjon, sa Knutsen. Som la til at det er sterkt å beklage at saka heller ikke nå får sin endelig avgjørelse.

– Det er ikke ønskelig at dette skal gå fram og tilbake og oppta både vår og administrasjonens tid, og slite på utbyggerne som er villige til å satse penger på boligbygging i sentrum. Jeg ber innstendig om at saker kvalitetssikres bedre. Det er jo pinlig at dette går fram og tilbake, men det vil være enda mer pinlig om saka kommer i retur fra fylket enda en gang, sa Knutsen.

Plan- og byggesaksutvalget i Ålesund kommune. Foto: Sofie Svanes Flem

Anita Sætremyr (Frp) lurte på hvorfor ikke Dale og Knutsen hadde etterlyst svarene, dersom de mente det var mangler i sakspapirene.

– Hvis du hadde etterlyst svarene kunne vi fått dem tilsendt, slik at vi kunne behandla saka nå, sa hun.

Kunne ikke garantere

Etter en pause der plan- og bygningssjefen konfererte med faglederen sin, fortsatte diskusjonen om den mulige saksbehandlingsfeilen.

På spørsmål om han kunne garantere at vedtaket ikke ville bli oppheva på nytt slik det sto nå, var svaret fra Søvik at en slik absolutt garanti kunne han ikke gi.

Pinlig – Det er direkte pinlig at denne saka kommer tilbake og tilbake, uten at vi klarer å gi et klart signal om et prosjekt mange av oss synes er bra, sa Tore Johan Øvstebø. Foto: Staale Wattø

Dermed var saka avgjort for politikerne, som vedtok å utsette saka til neste møte i august.

– Frustrerende

På ny må utbyggerne smøre seg med tålmodighet.

– Det er ganske frustrerende å få saka utsatt med en begrunnelse i at det ikke er søkt om dispensasjon, for det har vi søkt om. I sakspapirene er det skrevet side opp og ned med begrunnelse, sier Arne Bertelsen fra Fazenda utvikling etter at vedtaket var gjort.

Dispensasjonen var bare ikke nevnt i selve vedtaksteksten i forslaget fra rådmannen.

Etter at dette blei påpeikt, forsøkte varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) å få saka opp på nytt i møtet.

– Når en påstand blir framsatt på møtet som er direkte feil, og et vedtak blir fatta på bakgrunn av det, så må det kunne gå an å ta opp saka igjen. Jeg beklager at politikerne ikke har lest sakspapirene grundigere, sa Øvstebø. Som ikke fikk støtte fra resten av utvalget om å ta en omkamp. Dermed skal saka opp i neste møte.