Linn Kristine Kvammen, prosjektkoordinator for byrom og byutvikling i Ålesund kommune, forteller at det ikke foreligger en formell søknad for prosjektet, men sier at det foreligger det en muntlig samarbeidsavtale og møtenotater.

Torghagen på Kiperviktorget har et budsjett på mer enn 310.000 kr. I prosjektet stiller Ålesund kommune, med midler tildelt fra det fylkeskommunale prosjektet «Byen som regional motor», med arbeidstimer estimert til 108.000 kr, alt ifølge et foreløpig budsjett opprettet 27. juni – etter at Sunnmørsposten hadde bedt om innsyn i prosjektet.

Bypatrioten AS har hentet inn det resterende av budsjettet fra sponsorer, hvor Sparebanken Møre har gått inn med brorparten, 150.000 i TEFT-midler.

Bypatrioten AS og Ålesund kommune er likeverdige samarbeidspartnere i prosjektet.

– Hvorfor valgte kommunen å delta i prosjektet?

– Gjennom prosjektet «Byromsatsing» har det blitt laget en grunnlagsrapport. Her ble det sjekket ut ti forskjellige byrom, gjort stedsanalyser og gitt anbefalinger om hvordan man skulle jobbe videre. Rapporten beskriver midlertidighet som en anbefalt arbeidsform, hvor man kan teste ting før det blir gjort permanent. Derfor passer Torghagen-prosjektet godt inn i «Byen som regional motor». Man kan se på det positive og det negative før permanente prosjekt, og man har mulighet til å gjøre noe uten store ressurser, sier Kvammen.

Kritikk av kvalitet

Prosjektet har fått kritikk for estetisk og arkitektonisk kvalitet, blant annet

her i Sunnmørsposten av arkitekt Margarida Pais

. Grunnlagsdokumentet til «Byen som regional motor» legger også vekt på arkitektonisk kvalitet og at prosjekt skal støtte profesjonalisering av kulturarbeid i byen.

– Dette prosjektet handler ikke arkitektonisk kvalitet, men om å teste funksjon, sier Kvammen. Hun påpeker at de gjerne skulle hentet inn kunstnere, arkitekter og profesjonelle aktører innen kultur, men at det da hadde blitt et større og mer omfattende prosjekt.

– Det hadde absolutt vært fantastisk – om vi hadde tid og ressurser til det. Noe av det vi har erfart etter kritikken er at vi i neste omgang kanskje må ta oss mer tid til det. Det betyr å gjøre prosjektet mindre og forarbeidet større, forteller prosjektkoordinatoren.

Økonomi

Ålesund kommune har regnet ut å ha brukt 175 arbeidstimer på prosjektet, det med timeprisen satt til 600 kr i henhold til retningslinjene til «Byen som regional motor», som blir 105.000 kr. Bypatrioten AS har i det foreløpige budsjettet oppgitt å ha jobbet 250 timer med prosjektet siden medio april, noe som ville gitt 150.000 kr med gitt timepris.

– Det er satt av 50.000 kr til prosjektledelse, markedsføring og kommunikasjon gjennom hele prosjektperioden, noe Bypatrioten AS vil ta seg av. Dersom det er sponsormidler igjen etter prosjektet, vil de tilfalle Bypatrioten for kompensering av brukt arbeidstid, sier Kvammen.

Derimot, hvis prosjektet skulle bli dyrere enn budsjettert, har Bypatrioten hele det økonomiske ansvaret.

– De 200.000 i sponsormidler skal dekke alle reelle kostnader over fire måneder med drift. Blant annet er det oppsyn to ganger hver dag, blomster, vanning, vaktmestertjeneste og markedsføring overfor torgselgere for å gi plassen mer innhold, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten.

Hun sier at Torghagen ikke hadde vært mulig å realisere uten betydelig dugnadsinnsats fra mange, også Bypatrioten.