– Midt i blinken. Jeg trenger arbeidserfaring og et spennende prosjekt, og her kan jeg boltre meg i glade farger og entusiastiske unge arrangører. Ideene og tankene bak dette ungdomshuset er dødsbra. Så jeg meldte meg som frivillig, sier Silje Jacobsen (28) fra Ålesund.

– Vi sto der med malingsboksene våre og lurte på hvor i all verden vi skulle begynne. Vi er superhappy over å få med oss Silje, sier kulturkonsulent og UKM-ansvarlig Lin Norberg Jacobsen og kulturkonsulent i indre bydel, Mathias Tvedten.

Lav terskel – høy kvalitet

Det nye kommunale kulturhuset i indre bydel skal ikke bli noen fritidsklubb med biljardbord og tilfeldig aktivitet. Et sted for gjenger som henger.

Her skal det bli mange og ulike aktiviteter der ungdom i alderen 13–26 år, både studenter og elever, kan få instruksjon av folk som kan veilede innenfor de ulike fagfeltene. Det bugner av tilbud:

Musikaldans, cosplay, filmkvelder og filmverksted, japansk animasjon, prop-shop, sminkeeffekter, halloweenkveld, juleverksted, kor, matlaging, internasjonale møter, øvekvelder, «ditt prosjekt» og åpen scene.

Og ikke minst redesign.

– Det er jo veldig i tida, med shoppestopp, individualisme og ønske om et lavt forbruk også økonomisk.

– Vi spurte Britt Roald Nesvik på Fretex, og hun sa ja på flekken. Nå tar hun med seg to til og blir med oss på redesign. Det kan være alt fra tøyvesker og putevar til kjoler og frakker, sier Lin.

– Og du behøver ikke kunne tre ei symaskin, der lærer vi deg her. 15 instruktører står klare til å veilede.

Spent entusiast: Kulturkonsulent Lin Norberg Jacobsen er spent på hvor mange som kommer til åpningen 6. september, og enda mer spent på hvor mange som fortsetter å bruke kulturhuset. Vibes.

– Kom som du er, med det du kan. Her får du hjelp til alt du måtte trenge for å lære deg en ferdighet, fra bunnen av. Dette er et utpreget lavterskeltilbud, her forlanges ingen forkunnskaper og ingen skal vurderes for ferdighetene sine. Her deler vi ikke ut karakterer, sier Mathias.

– Vibes skal være en kreativ møteplass, der det føles trygt og gøy å være, understreker de to kulturkonsulentene.

– Men tilbudet herfra skal holde høy kvalitet, det er klart uttalt mål.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Grundige forberedelser

Gjennom en spørreundersøkelse har 1649 ungdommer vært med på å stemme fram navnet på det nye kulturhuset.

De spreke fargene er også bestemt av ungdommer.

Entusiastene bak Vibes har gått grundig til verks:

– Skal vi skape et hus der ungdom føler seg vel og får lyst til å dra tilbake til må vi sjølsagt involvere målgruppa, sier Lin, som sammen med Mathias har engasjer elevene på medier og kommunikasjon ved Ålesund vgs., tatt kontakt på alle ungdoms- og videregåendeskolene i Ålesund, hatt stand på Bybaluba, vært på campus og studentlunsj hos studentene på NTNU og skal være til stede under Matfestivalen.

Og de er på Facebook og Instagram, som Ung i Ålesund.

Nå vil de lage møter for foreldrene slik at de skal vite hva de sender barna sine av gårde på. At Vibes er et trygt, ufarlig og rusfritt tilbud.

For nye Ålesund

Det er ikke bare ungdom fra Ålesund kommune som er velkommen til kulturhuset.

– Vi tenker sjølsagt nye Ålesund også. Vibes ligger på Moa, som er et knutepunkt for hele byen og distriktet rundt. Både når det gjelder kommunikasjonsmidler, sosialt samvær og kultur, sier Lin og Mathias.

En av interiørarkitekt Silje Jacobsens skisser for det nye ungdomshuset. Her med speilsalen i kjelleren. Foto: Illustrasjon: Silje Jacobsen