Det tror varehandelsekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

At Ikea denne uka varslet at de legger ned de tre Service & Pick-up point-sentrene sine i Ålesund, Oslo og Tromsø overrasker ikke Gisholt:

– Jeg var til stede under åpninga av senteret i Oslo. Da tenkte jeg at dette kommer ikke til å gå bra.

– Hva var galt?

– Det var ikke noe Ikea-varehus. Kundene kunne ikke ta med seg varene hjem med en gang, slik de er vant til. Nei, dette ble en flopp, mener Odd Gisholt.

– Er ikke netthandel en trussel mot varehusene?

– Ikke for de større produktene som Ikea selger. Jeg tror fortsatt mange kunder vil oppsøke varehusene. Det er jo en opplevelse i seg selv å gå rundt der og få inspirasjon.

– Så da tror du også at Ikea vil realisere planene sine om et varehus i Ålesund?

– Ja, det tror jeg. Men akkurat nå er de i tenkeboksen for å finne ut hva de skal bygge. De vil ikke forhaste seg. Først må de få orden i rekkene og få lønnsomhet i det de holder på med.

Underskudd

Dagens Næringsliv kunne nylig fortelle at lønnsomheten til Ikea i Norge de siste åra har utviklet seg i negativ retning.

Selskapet som drifter butikkene gikk med nærmere 100 millioner kroner i underskudd i forrige regnskapsår.

Å legge ned de tre sentrene er ett av tiltakene for å bedre økonomien. Et annet er å redusere bruken av innleid arbeidskraft fra bemanningsbyrå.

Men når denne ryddesjauen er over, tror Odd Gisholt at bygginga tar til i Ålesund. Tomtevalget ser han på som ideell:

– Moa er jo en magnet. Plasseringa er utmerket, for Ikea ønsker å legge varehusene sine tett opp til kjøpesenter, akkurat som på Moa.

Ålesund kan bli først

Ikea har også lagt flere andre utbyggingsplaner landet over på is. Det trenger ikke å være et minus for Ålesund, mener Gisholt:

– Jeg ser ikke bort ifra at Ikea bygger i Ålesund først, sier varehandelseksperten på Handelshøyskolen BI.

Hva Ikea tenker om dette, får vi ikke vite nå.

Om nedlegginga av servicesenteret i Ålesund er dårlig nytt for det planlagte varehuset på Moa, kan heller ingen i Ikea svare på nå:

– Avklaringen rundt de planlagte varehusene er en helt annen vurdering som gjøres akkurat nå, og som vi vil ha en konklusjon på i desember, sier kommunikasjonsrådgiver Gudrun Lægreid i Ikea.

Selv om det nok kom overraskende på mange, også en del ansatte, at de tre sentrene legges ned i høst, så streker Lægreid under at dette var et prøveprosjekt som skulle evalueres etter tre år.

Satser på stort lager

Mens Ikea nå trapper ned i Ålesund, så satser de sterkt på Vestby utenfor Oslo.

Her skal de bygge et sentrallager, som skal betjene Oslo og områdene sør for Trondheim. Dette skal stå ferdig i 2020, og sørge for kortere leveringstid.

Ikke minst vil kundene på nettet merke dette.

– Vi selger stadig mer på nett. Og for første gang har vi også hele sortimentet vårt tilgjengelig på nettet, forteller Lægreid.

Til sammen 50 ansatte blir berørt av nedlegginga av de tre servicesentrene i Ålesund, Tromsø og Oslo.

Alle disse får tilbud om annet arbeid i Ikea-systemet.

Ikea Service & pick-up point i Nordre Holen i Ålesund ble åpna i 2015. Nå skal det legges ned. Foto: Staale Wattø