Det vedtok Ålesund bystyre torsdag kveld. Bystyret ber rådmannen utrede et forslag til en prøveordning med insentiv i form av gratis busskort eller engangstilskudd for å få studentene til å endre folkeregistrert adresse.

– En slik intensivordning er vinn-vinn for begge parter. Som student kan det være vanskelig å få endene til å møtes, og da kan for eksempel gratis busskort eller engangstilskudd fra kommunen komme godt med, sier Sunniva Bøstrand (Høyre), som sto bak interpellasjonen og som fikk støtte fra bystyret.

Sunniva Bøstrand (Høyre). Foto: Sofie Svanes Flem

– Det er ikke gratis å være en universitetsby, og hvis vi skal kunnetilby gode tjenester også til byens studenter, trenger vi depengene. Jeg tror ordningen vil kunne bidra til at tilflyttendestudenter føler en sterkere tilknytning Ålesund. Og hvem vet,kanskje ønsker de å bli boende i kommunen når de er ferdig åstudere?

Innbyggertilskudd og skattekroner

Ordfører Eva Vinje Aurdal (A) gav sin fulle støtte til forslaget.

– Ved NTNU i Ålesund er det cirka 2.500 studenter. I 2017 var cirka 1600 av disse hjemmehørende i en annen kommune. Erfaringene fra andre universitetskommuner tilsier at det er grunn til å tro at potensialet for å få studentene til å melde flytting er ganske stort, sa Aurdal.

For Ålesund kommune vil dette kunne gi økte inntekter både i form av tilskudd fra staten per innbygger, og i form av skatteinntekter.

Aural trakk også fram at de i nye Ålesund nå jobber med studenthelse, og ønsker sterkt at kommunen skal oppmuntre til at studenter kan få fastlege på studiestedet. I tillegg vil studentene kunne få stemmerett og mulighet til å påvirke utviklingen i kommunen de bor i, sa hun.

En belønning i form av et gratis busskort, må vurderes som et samarbeid med fylkeskommunen, mener ordføreren. Med en beregna utgift på ca 5000 kroner i året, for 100 studenter, vil medføre en utgift på en halv million. Om 500 melder flytting, vil det medføre 2 millioner kroner, og i tillegg utgifter til å administrere ordninga. Til gjengjeld vil Ålesund kommune kunne få et innbyggertilskudd på over 20.000 kroner.

Gjennomsnittlige skatteinntekter i 2018 for kommunen er på 29.000 kroner. Antar en at en student har en tiendedel av dette, vil det gi 2900 i skatteinntekter per student.

– Med disse forutsetningene til grunn, vil det kunne gi 12,25 millioner kroner i økte inntekter om 500 studenter melder flytting. Ulempen er at nabokommuner kan miste betydelige summer, sa Aurdal, som trakk fram at man i Bergen har prøvd en ordning med belønnning for studenter som melder flytting fra andre fylker.

Kan gå utover nabokommuner?

At nabokommuner kan tape penger er ikke noe som bekymrer Bøstrand.

– Nå har vi hatt en prosess der de andre kommunene er invitert inn. Om kommuner som Giske eller Sula har innbyggere som 11 måneder av året bor her og benytter seg av våre tjenester, synes jeg godt vi kan få tilskuddet, sier hun.

I Kristiansand kommune har de bestemt at studenter som endrer folkeregistrert adresse får gratis busskort i ett år. En evaluering av ordningen viste økte inntekter på litt over 20 millioner kroner. Mens Ås kommune har innført en ordning med engangstilskudd og kulturgavekort til studenter som melder flytting.