Bypakken:

Formannskapet sier ja til bypakken

Et splitta formannskap diskuterte lenge og med til tider harde ordelag, før politikerne stemte for og imot bypakken, slik den nå foreligger i det faglige grunnlaget.

Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) i Ålesund formannskap. - Jeg har ikke backet ut, men tallene kom på bordet først nå. Da rant begeret over. Jeg tror ikke vi får aksept for det, sa han.   Foto: Staale Wattø

Tore Johan Øvstebø (KrF) i Ålesund formannskap.   Foto: Staale Wattø

Ålesund

Det var en usedvanlig alvorlig stemning da formannskapet i Ålesund skulle ta stilling til den endelige bypakken, som delvis skal finansieres ved bompenger.

Til slutt stemte et flertall av formannskapet for pakken, mot fem stemmer fra Høyre, Frp, Ålesundlista og Kirsti Dale (uavhengig).

Sju representanter stemte for: Ap, KrF, MDG og SV.

Høyres Øystein Tvedt fremmet et alternativt forslag, der man foreslo å ta E39 Vegsund-Breivika ut av pakken og dermed redusere pakken med 40 prosent.


Bypakken:

Drømmen om bredt flertall henger i en tynn tråd: Etterlyser politisk mot

Et splitta formannskap sa ja til bypakken – med knappest mulig flertall.
Mens Frps Geir Stenseth kalte hele pakken en monsterpakke, og signaliserte at Frp denne gangen ikke kommer til å foreslå noen alternativer, bare stemme nei. Stenseth gikk før avstemmingen, altså var egentlig seks av formannskapets medlemmer imot.

Saka skal opp i bystyret 6. juni. Går pakken gjennom der uten store endringer, skal den etter planen videre til behandling i samferdselsutvalg, fylkesutvalg og fylkestinget før sommeren.

Ifølge Statens vegvesen, vil store endringer føre til en utsettelse av hele pakken. Det vil få store konsekvenser for en rekke av prosjektene som ligger inne i bypakken.


Dette er bypakken i Ålesund

En bypakke er et samlegrep for samferdsels- og bymiljøtiltak som delvis finansieres med bompenger.