Ibistic
Gå til

Drømmer du om å bli selvstendig næringsdrivende? Her er 5 tips

Det er mange som går med en drøm om å bli selvstendig næringsdrivende, men fallgruvene kan være mange og dype. Her er 5 råd til deg som ønsker å starte for deg selv.

1. Vurder markedet

Det aller første du må gjøre, er å undersøke om det faktisk finnes et behov for det du vil tilby. Du kan være så flink og motivert du bare vil, men om ingen andre enn deg er interessert i produktet ditt eller tjenesten din, kommer du ikke særlig langt.

2. Slå deg sammen med noen

Det er forståelig at det er lett å bli litt eiesyk hvis du har en god idé du vil verne om, men fakta er at du ofte blir langt mer produktiv og standhaftig om du arbeider sammen med noen, for ikke å snakke om at det er en stor fordel å ha noen å utveksle ideer med. I tillegg er det fint å være flere som deler på den risikoen det er å starte opp noe nytt for seg selv, dersom det ikke skulle gå som du ønsker.

3. Gjør det enkelt for deg selv å håndtere økonomien

Når du har et nyoppstartet firma eller foretak, er tempoet høyt og du har tusen baller i lufta på en gang. Da har du neppe verken kapasitet, overskudd eller lyst til å bruke din dyrebare tid på å få styr på alle fakturaene som tikker inn. Oppretter du elektronisk faktura kommer fakturaene rett inn på ditt arbeidsflytsystem, og fakturadataene registreres kontinuerlig i økonomisystemet ditt. Dermed blir det kjappere og billigere for deg, og mer skånsomt for Moder Jord.

4. Sett deg oppnåelige, men hårete mål

Dersom du trer inn i en allerede meget etablert bransje er det vrient å bli størst, men du kan ta sikte på å bli best. Dersom du fokuserer på kundeservice og legger din sjel i firmaet, er dette noe kundene også vil merke og som vil gjøre dem mer tilbøyelige til å velge deg. Det er viktig at målene du setter deg er både konkrete og ambisiøse, uten at de blir urealistiske.

5. Ikke la bedriften sluke deg

Det er utrolig gøy og spennende å starte for seg selv, og du kan lett bli revet med. Pass dog på at du tar deg pauser så du ikke blir overarbeidet. Målet er at firmaet skal vare lenge, og da nytter det ikke om du har brent lyset i begge ender innen året er omme.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.