Stefan og teamet hans setter fart på det grønne skiftet

Norwegian Group (NOG) har en prestisjefylt kontrakt innen det grønne skiftet. De er med på byggingen av verdens største flytende havvindpark, Equinors Hywind Tampen med totalt elleve flytende vindturbiner. 

NOG-teamet til Stefan trives i høyden. Fv. Christophe Bekhouche (formann i Aker Solutions), Sondre Sivertsen Småge, Stefan Solberg Tomren og Espen Frantzen Rudshaug. Foto: NOG.
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

Vindturbinene er hele 295 meter høye. Det er 178 meter høyere enn Oslo Plaza. Når prosjektet er ferdig blir Hywind Tampen verdens største flytende havvindpark, og verdens første til å forsyne et oljefelt med fornybar energi – nærmere bestemt Snorre- og Gullfaks. Det er ventet at vindparken vil redusere det årlige utslippet fra oljefeltene med om lag 200 000 tonn.

Mindre kan bidra stort

– Kontraktene med Subsea 7 og Aker Solutions viser at mindre og lokale bedrifter er i stand til å bidra stort på prosjekter som virkelig setter fart på det grønne skiftet, sier en svært fornøyd Kay Ove Johansen, konsernleder i NOG.

Totalt har NOG over 50 personer med i prosjektet. Det er klatrere, mekanikere, servicepersonell og stillasmontører som til enhver tid utfører operasjoner på Hywind Tampen prosjektet.

Limet i feltet

Stefan Solberg Tomren fra Ålesund er sikringsleder i NOG og har sammen med teamet sitt en svært viktig rolle i byggingen av Hywind Tampen. De er på mange måter limet i alle operasjonene, og listen over leveranser til havvindparken er lang.

– Vi står blant annet for installering av telt til sammenkobling av kabler, rigging av utstyr til kabeltrekking, vedlikehold og service av generatorer, rigging av stillas, montering og demontering av mye midlertidig utstyr på vindturbinene, og ikke minst bistand i kabeltrekkinga.

En av de største operasjonene til NOG, i samarbeid med Subsea 7, Equinor og Aker Solutions, er å trekke kabler fra vindturbinene til Snorre- og Gullfaks-feltene.

Store bevegelser

Vindturbinene på Tampen-feltet er massive, hvor den tyngste delen er betongfundamentet som strekker seg over hundre meter under havoverflaten. I praksis fungerer de som en gigantisk dupp i vannet. Det betyr at det kan være stor bevegelse, avhengig av vær og vind. Tyngden og konstruksjonen gjør allikevel at de aldri vil falle over ende.

– Turbinene beveger seg så mye som ti meter i hver retning, til sidene, men også opp og ned. De beveger seg som et åtte-tall. Turbinene beveger seg ikke fort, mye saktere enn for eksempel på skipene rundt. Når vi står på turbinene merker vi nesten ingenting av bevegelsene, noe som er ganske spesielt om man er vant til å være på båt offshore, forteller Tomren.

Vindturbinene skraper skyene på Hywind Tampen. Foto: NOG.

Vær til besvær

Kombinasjonen av bevegelse i turbinene og forsyningsfartøyene gjør at alle operasjoner, både løfteoperasjoner og gangbro fra båten og over til turbinene, blir veldig krevende. Kapteinen på skipet må manøvrere både med tanke på bevegelsene i vindturbinen og bevegelse i fartøyet sitt. Samtidig skal gangbrosystemet og ikke minst krana være stabil under disse forholdene.

– Når været står på som mest, er vi faktisk nødt til å sette operasjoner på vent til været roer seg. Det er egentlig ganske utrolig når jeg tenker meg om, at vi i det hele tatt får det til – og det gjør vi jo, forteller en engasjert sikringsleder Tomren.

Alle som jobber på turbinene må gå over gangbroa. Foto: NOG.

Ung og lærevillig

En av de yngste NOG-medarbeiderne er 21-åringen Arnt Åge Pettersen fra Kristiansand. Hywind Tampen og NOG sitt oppdrag på vindturbinene er sørlendingens første offshore-erfaring.

– Å jobbe offshore har vært veldig gøy, lærerikt og ikke minst spektakulært. Det er så vanvittig store forhold. Det var ganske stort for meg første gang jeg skulle gå over gangbroa fra skipet til turbinen, da var jeg veldig shaky, nervøs og glad på samme tid, det var så mye bevegelse. Men, jeg ble vant til det etter hvert. Den første tiden var jeg også en del sjøsyk. Sjøsyketabletter var redninga, de fungerer faktisk, humrer Pettersen.

Arnt Åge Pettersen trives godt med sin første offshore-jobb. Foto: NOG.

Starter i Gulen

Reisen til vindturbinene starter en helt annen plass enn på Tampen-feltet. Fundamentene til møllene er 107 meter lange og blir støpt i betong delvis i dokken hos Aker Solutions på Stord og på Dommersnes før de blir slept til Wergeland Base i Gulen. Der blir turbinene montert opp med tårnstruktur, turbinhus og massive turbinblader.

– Etter at vindturbinene er ferdig montert i Gulen, starter vi rigging av stillas rundt og opp på vindmøllene. Stillaset skal sikre tilkomst, håndtering av kablene som skal trekkes opp og alt annet som skal monteres på vindturbinene før de blir slept til feltet der arbeidet fortsetter, forteller Pettersen.

Vinturbinen er ferdig montert i Gulen og klar for slep til Hywind Tampen. Foto: NOG.

Mange bidrar

Et så stort prosjekt som Hywind Tampen, har som seg hør og bør en lang rekke med bidragsytere – alt fra tidlig prosjektering, støping av betongelementer, kraner og rigging on-shore, tauing av turbinene fra land til hav, og ikke minst alle operasjonene som finner sted på Tampen-feltet på alle turbinene.

– NOG har sammen med Aker Solutions bidratt med teknikere og mekanikere til Equinor sitt flytende havvindprosjekt. Vi er veldig fornøyde med ytelsene og bidragene NOG har tilført prosjektet, forteller Steinar Myrset, prosjektleder for Hywind Tampen i Aker Solutions.

Noen av selskapene som er involvert på prosjektet er Equinor, Aker Solutions, Subsea 7, Mammoet, Siemens og ikke minst Norwegian Group.

Norges tøffeste jobb? 

En av NOG sine hovedleveranser, også til Hywind Tampen, er jobber som krever tilkomstteknikk, det vil si klatreutstyr og tau som hjelpemiddel. Arbeiderne må i bunn og grunn ha en fagkompetanse eksempelvis innen mekanikk, elektro eller sveising, samtidig som de utfører arbeidet dinglende i ei snor.

– Det tilfører arbeidet et ekstra element av det ekstreme slaget. Vi har ikke høydeskrekk, for å si det sånn. Også tiltrekkes nok yrket av personer som er i glad i litt mer ekstreme opplevelser. Jeg og flere av kollegaene mine er tidligere fallskjermhoppere, noen er ekstremsportutøvere og andre er klatrere. Vi er mange likesinnede kollegaer, da klikker vi godt sammen og har det ekstra kjekt på jobb, forteller sikringsleder Tomren.

Den beste utsikten på Hywind Tampen får du 188 meter over havet. Foto: NOG.

Kjernen i høyden

Norwegian Group AS ble etablert tilbake i 2002, tidligere Johansen Stillas og industriservice. Kjernevirksomhet har fra begynnelsen vært arbeid i høyden ved hjelp av stillas og tilkomstteknikk.

I 2020 gjennomførte Norwegian Group en omorganisering av selskapsstrukturen. Konsernet består i dag av fire driftsselskaper, NOG Access, AAK Energy, NOG People og NOG Entreprenør. Fra den spede begynnelse, hvor Johansen selv leide seg ut for montering av komplekse stillasløsninger, har gruppen vokst til 350 medarbeidere og en omsetning på over 300 mill. nok.

Fire sterke bein 

AAK Energy sitt hovedområde er tilkomstteknikk rettet mot vind- og vannkraftmarkedet, NOG Access spesialiserer seg på flerfaglige tjenester innen tilkomstteknikk og inspeksjon, NOG People fokuserer på rekruttering og bemanning til offshore-energi og NOG Entreprenør spesialiserer seg på og driver utleie av stillas og ikke minst montering av Fixade, et bærekraftig og revolusjonerende festesystem for fasader i samarbeid med Spilka-gruppen.

– Vi har tatt store steg i vår levetid så langt, og fremtiden både innen det grønne skiftet og for Norwegian Group ser meget lys ut for 2023, avslutter Johansen.

13. november klokka 12:55 startet den første av elleve turbiner å produsere strøm til Gullfaks A-plattformen i Nordsjøen.