FRA LEILIGHET TIL HUS Dette må du ta høyde for

Skal du flytte fra leilighet og til eget hus, må du ta høyde for at du får en del nye utgifter.

Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

Flytter du fra et boligsameie eller borettslag, vil du merke stor forskjell med mer ansvar og flere utgifter. Mens sameiet tok seg av vedlikehold og de store utgiftene, som en del av fellesutgiftene, må du som huseier ta ansvar selv. Den overgangen kan oppleves bratt og brå om du ikke tar høyde for den.

Skaff deg oversikt– En smart start er å kartlegge alle utgiftene og driftskostnadene du vil få som huseier. Først da vil du få en god oversikt over dine nye månedsutgifter. At det koster mer å bo i hus enn en leilighet, er neppe en nyhet for noen. Men hvor mye mer kan det altså være lurt å forberede seg på, sier Tore Vevang, som er banksjef i Sparebanken Møre sin avdeling i Kristiansund.

Kommunale avgifterI regnestykket ditt bør du legge inn kommunale avgifter som søppeltømming, vann og avløp og eventuelt snøbrøyting. Opererer kommunen med eiendomsskatt, bør du sjekke hvor mye du må punge ut med for ditt hus. Du bør også legge inn driftskostnader som oppvarming og strøm. De fleste vil som regel ha økte utgifter til strøm og oppvarming hvis man flytter fra en leilighet til en enebolig.  I mange av boligprospektene vil strømforbruket være oppgitt, men vær obs på at dette er opplysninger fra selger, og ofte et anslag.

Forsikringer– Med hus vil utgiftene dine til forsikringer temmelig sikkert øke. Mens du i et sameie stort sett kun har innboforsikring for leiligheten, vil du trenge mer omfattende forsikringer for hus og enebolig. Sjekk med banken hvilke forsikringer du har behov for og hva disse vil koste. Har du kjøpt et gammelt hus må du ta høyde for at gamle hus kan medføre aldersfradrag i forsikringen ved skader, sier Vevang.

Flytter du fra leilighet til hus vil du fort oppdage at du trenger en god del utstyr, redskaper og ting og tang for å vedlikeholdet huset, hagen og gressplenen.

VedlikeholdÅ vedlikeholde et hus med hage koster en del kroner årlig. Flytter du fra en leilighet og til et hus vil du også fort oppdage at du trenger en god del utstyr, redskaper og ting og tang for å vedlikeholdet huset, hagen og gressplenen. Du må også ta høyde for at huset innvendig vil kunne kreve en form for vedlikehold. Rør, elektrisk anlegg, oppvarming er ting som kan ryke og som må utbedres umiddelbart av fagfolk.

Utendørs er det mye som må passes som tak, takrenner, pipe, fasade, vinduer, grunnmur, drenering, veranda, terrasse eller en platting som må oppgraderes etter en viss tid. Om du vil sette bort denne typen jobber, må du ta høyde for at det koster litt ekstra.

TransportOm du flytter fra en sentralt beliggende leilighet og til et noe mer avsidesliggende hus, kan det bety økte transportutgifter, eller kanskje et behov for bilnummer to.

Større buffer– Et generelt råd er at du bør ha en større økonomisk buffer om du bor i hus kontra leilighet.

Lag et budsjett. Regn ut hva som går ut hver måned, og sett av penger. Om det er ting som må gjøres, bør du lage en plan for når, er rådet fra Tore Vevang i Sparebanken Møre.