Conta-gründeren gikk på trynet flere ganger

Bak suksessen ligger flere konkurser for gründer Jan-Tore Holen. Nå vil han hjelpe andre gründere, og har stor sans for Sparebanken Møres gründerkonkurranse og unike kompetansereise Næringsteft.

– Man må tørre å satse, men også tåle å gå på trynet flere ganger, mener gründer Jan-Tore Holen.
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

– Jeg bruker å si at konkursene jeg har vært igjennom, trolig er den største enkeltårsaken til at jeg har lykkes i dag. Man må tørre å satse, men også tåle å gå på trynet flere ganger, forteller 39-åringen fra Sula på Sunnmøre om sin gründervirksomhet.

Næringsteft

8. november ble Sparebanken Møres Næringsteft kickstartet, den sjette i rekken. Over 100 deltagere fra hele fylket drømmer om å lykkes med nettopp sine forretningsideer gjennom bankens gründerkonkurranse og kompetansereise. I premiepotten ligger 2,3 millioner kroner. 50 ideer skal konkurrere om førsteprisen på en million kroner. Vinneren kåres i mars.

Klassisk feil

– Det er tøft å lykkes som gründer selv om man jobber hardt for det. Det var først i mitt 10. selskap at jeg knakk koden, forteller Jan-Tore Holen som i dag er CEO for suksessen Conta Group, og som jobber for å gjøre det enklere for andre å drive for seg selv.

Da han startet som gründer var han en ung, litt naiv fyr, som hadde tunnelsyn på den gode ideen. Han så ikke alt det andre som måtte til for å lykkes; som økonomi, regnskap, budsjett og likviditet.

– Jeg gikk rett i en av de klassiske gründer-fellene, sier Jan-Tore.

Begynte i tenårene

Han har alltid vært på jakt etter å skape noe eget. Det begynte allerede i tenårene da han som DJ i hjembygda arrangerte flere større konserter til stor begeistring for lokalbefolkningen på Sula.

– Jeg alltid visst at det er gründer jeg skal være. Har du en ide du tror på, eller en business du ønsker å starte, så bare gjør det. Det krever mye jobb, men følelsen av å skape og drive er en god følelse, sier Jan-Tore Holen.

CEO Jan-Tore Holen (t.v), Stian Andersen og Anders Skjetne fra Conta.

Conta-suksess

Conta sitt regnskapssystem har i dag over 53.000 betalende abonnenter, og har bikket over 100 millioner i årlig abonnementstinntekter. Det er et av de mest brukte regnskapssystemene på markedet, og konsernet har nettopp passert 90 ansatte.

– Vi har også lansert et eget lønnssystem som i sin helhet er utviklet i Fremmerholen i Ålesund. På litt over et år har teamet vokst fra tre til 21 ansatte. Nye produkter og tjenester lanseres det kommende året, forteller Jan-Tore.

Vil hjelpe andre

Seriegründeren har gjennom årene etablert flere titalls bedrifter innen ulike bransjer. Nå har han startet investeringsselskapet Pilea AS.

– Jeg vil hjelpe andre som vil opp og frem, og som brenner for å skape noe. Målet mitt er å gjøre Pilea til et betydelig investeringsselskap, sier gründeren som deltagerne i Næringsteft får møte gjennom hans økonomikurs for nyetablerere. I sine kurs trekker han gjerne frem sine egne erfaringer, feil, tabber og suksesser.

Sparebanken Møre

Det å skulle starte for seg selv er krevende nok. Når en i tillegg har en innovativ idé som krever utvikling før en er klar til å gå ut i markedet, så kan det for mange virke uoverkommelig.

– Ikke bare skal en utvikle produktet, men i starten skal en også inneha alle roller i selskapet selv eller sammen med en med-gründer. Men her er mange gode hjelpere på veien, og gjennom Næringsteft ønsker vi å introdusere disse for gründerne, forteller prosjektleder Linda Rafteseth Grimstad om bakgrunnen for Næringsteft.

Planlegg for vekst

Hun mener at dersom en planlegger for vekst fra starten av, og rigger seg riktig, så frigjør en både tid og kapital til å kunne jobbe med utvikling fremfor problemløsning på et senere tidspunkt. Ved å koble på et ekspertpanel allerede fra starten av håper banken med Næringsteft å kunne bidra til å få fart på både idé- og selskapautvikling.

Næringsteft er ikke bare en konkurranse, men også en enorm kompetansereise for nyetablerere. Linda Rafteseth Grimstad er prosjektleder for Sparebanken Møres «gründerskole» med 2.3 millioner i premiepotten.