Sparebanken Møre logo

ANNONSØRINNHOLD

SMP Brand Studio
Grey
Grey

Årets nyskaper:

En million til gründer-Jacob (27)

En løsning som kan bli banebrytende for slukking av skogbranner verden over gikk helt til topps i Sparebanken Møres gründerkonkurranse Næringsteft.

Vinnere og årets nyskapere er Vest Aero Tech AS med helikopterpilot og gründer Jacob Furnes Haram i spissen. 27-åringen fra Ålesund er nå bosatt i Kristiansund hvor Vest Aero Tech er hjemmehørende.

Million-gevinst

Det føles helt uvirkelig at vi har vunnet. Seieren og pengene betyr enormt mye for vårt videre arbeid, sier den unge gründeren, daglig leder i Vest Aero Tech og helikopterpiloten som flyr høyt etter seieren i gründerkonkurransen.

Seieren betyr en million kroner inn på konto til Vest Aero Tech fra Sparebanken Møre, pluss masse ny kunnskap og kompetanse fra dyktige mentorer gjennom Næringsteft-løpet. Med seg i teamet og selskapet har Jacob sin samboer og med-gründer Dorrit Larsen og Kristian Brage Sætre, industriell ingeniør.

Mobil vannkanon

Løsningen Vest Aero Tech har lansert for å slukke skogbranner på en helt ny, bedre, sikrere og mer effektiv måte, er en mobil vannkanon. Den kan flyttes på enkelt og trygt, uten bakkemannskap, og den kan fjernstyres. Vannkanonen er svært effektiv og gir konstant vanntilførsel til skogbranner. Dagens løsninger er lite effektive, risikofylte, kostbare og enormt ressurskrevende.

Juryens begrunnelse

«Gjennom vinnerens løsning kan et av vår tids største klima- og miljøproblemer bekjempes på en langt mer effektiv måte enn i dag. I løsningen ligger et potensial til å utgjøre en markant forskjell både for å berge liv og begrense skade. De har tatt tak i et stort, globalt samfunnsproblem i sin innovasjon. Vest Aero Tech kan utvikle seg til å bli en vekstbedrift med et stort internasjonalt marked» heter det blant annet i begrunnelsen fra juryen.

JURYENS BEGRUNNELSE

– Gjennom vinnerens løsning kan et av vår tids største klima- og miljøproblemer bekjempes på en langt mer effektiv måte enn i dag. 

I løsningen ligger et potensial til å utgjøre en markant forskjell både for å berge liv og begrense skade. 

De har tatt tak i et stort, globalt samfunnsproblem i sin innovasjon. Vest Aero Tech kan utvikle seg til å bli en vekstbedrift med et stort internasjonalt marked.

I juryen sitter Evi Beinset Bakken, salgssjef, Helge Gjerde, Innovasjon Norge, Karen Wiik, gründer og CEO, Roger Hofseth, gründer og CEO, Inger Synnøve Remme, rådgiver Ålesund kommune, Vanja Langsåvold, hotelldirektør og Terje Krøvel, Sparebanken Møre.

Kostbart og farlig

– I dag brukes mannskap på bakken med rake og slange, noe som er svært risikofylt. Fra luften er det svært ressurskrevende bruk av helikopter med tanker og bøtter, og fly som dropper vann eller brannhemmende væske, forteller Jacob som også sikter mot et internasjonalt marked med sin forretningside.

USA - interesse

I USA har Jacob sparret med en ekspert tilknyttet Kennedy Space-senteret. Vest Aero Techs mobile vannkanon har vakt stor interesse, og uttalelser som at Jacobs løsning kan være banebrytende. USA har årlig rundt 70 000 skogbranner, og nå jaktes det på nye måter og metoder å slukke skogbranner på.

– Timingen kunne ikke ha vært bedre. I mai reiser jeg derfor til USA med prosjektet og forretningsideen min. Utrolig spennende, sier Jacob som i oppveksten på Emblem i Ålesund hadde både besteforeldre og foreldre som var selvstendig næringsdrivende og selvgående.

Fantastisk reise

Jacob sa egentlig nei til å bli med i Næringsteft. Han var da i et inkubatorprogram med Vindel i Kristiansund som er pådrivere for nyskaping og næringsutvikling på Nordmøre. Jacob hadde hendene fulle døgnet rundt med jobb, nytt hus og et for tidlig født barn som krevde mye tilsyn og mange sene netter.

– Jeg er utrolig glad for at jeg likevel valgte å være med på Næringsteft som er en fantastisk og unik kompetansereise og hvor man treffer mange ekstremt flinke folk, sier Jacob som sammen med samboer og med-gründer Dorrit ble hyllet som vinnere på landets største investorkonferanse Børs og Bacalao i regi av Sparebanken Møre. I salen satt 500 potensielle investorer.

Performing arts, Trousers, World, Lighting, Entertainment, Smile, Suit
Performing arts, Jeans, Trousers, Coat, Entertainment, Smile
Performing arts, Smile, Entertainment, Gesture
Music artist, Performing arts, Trousers, Coat, Musician, Entertainment, Smile, Suit
Flash photography, Performing arts, Gesture, Happy
Performing arts, Microphone, Smile, Entertainment
Music artist, Performing arts, Microphone, Shirt, Blue, Smile, Gesture, Entertainment
Dress shirt, Smile, Coat, Gesture, Entertainment
Smile, Coat, Gesture, Entertainment
Suit trousers, Coat, Spokesperson, Entertainment

Imponert jury

Jacob og teamet som har imponert juryen i Næringsteft med sin drive, gjennomføringsevne og testing av tidlig prototype. Teamet har også kommet godt i gang med å utvikle partnerskap med ledende aktører. Markedet vil være det offentlige og statlige som Forsvaret og brannvesen i inn- og utland.Ifølge juryen er det et ambisiøst prosjekt vinneren av Næringsteft er i gang med, men også et svært viktig prosjekt. Det vil være både kapital- og tidkrevende å utvikle løsningen, men det ligger en svært god og interessant forretningsmulighet til grunn, mener juryen i Næringsteft.

Enorm utfordring

Skogbranner er en enorm utfordring som skaper store ødeleggelser og kan forårsake store utslipp av klimagasser. Ca. 339 000 mennesker dør årlig av røykforurensning fra ikke minst skogbranner (Kilde: Environmental Health Perspectives). Ifølge FNs klimapanel har skogbrannfaren økt betydelig siden 1970-årene på grunn av klimaendringene. I USA er det hvert år over 70 000 skogbranner.

Spennende nyskapere

– Årets Næringsteft har vært en fantastisk reise med spennende nyskapere, dyktige mentorer og en engasjert jury. Det har vært stor bredde blant deltakerne, og en stor utvikling fra vi møtte deltakerne første gangen til finalen. Vi har nå hatt gjennom seks kull, og Næringsteftfamilien begynner å bli veldig stor, så nå må vi se på hvordan vi kan styrke og utvikle dette nettverket videre, sier Linda Rafteseth Grimstad som er prosjektleder for Sparebanken Møres Næringsteft.

Vest Aero Tech AS, Kristiansund

  • Forretningside: Mobil vannkanon som kan flyttes på enkelt og trygt, og som kan gi konstant vanntilførsel til skogbranner. Svært effektiv, ingen behov for bakkemannskap og blir styrt trådløst, blant annet.
  • Gründere Jacob Furnes Haram, Dorrit Larsen, Kristian Brage Sætre.
  • Vinner av Næringsteft, Sparebanken Møres unike kompetansereise og gründer-konkurranse med 2.3 millioner kroner i premiepotten og en million til vinneren. Fem finalister kjempet om seieren..

ANNONSØRINNHOLD

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler SMP Brand Studio innhold av høy kvalitet, som publiseres på alle Polaris Media sine plattformer og i sosiale medier. Innholdet kan også bli publisert på merkevarens egne flater. Annonsørinnholdet fra SMP Brand Studio merkes tydelig, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør. SMP Brand Studio er et separat produksjonsselskap i Polaris Media uten tilknytning til noen av redaksjonene i Polaris Medias avishus. Ingen i studioet jobber samtidig redaksjonelt i Polaris Media.

Polaris Media-medienes samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av leveransene fra SMP Brand Studio.

Informasjon om bruk av personopplysninger og informasjonskapsler.

© 2023 Polaris Media