TEFT-lab logo

ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

Møtepunkt for akademia og næringsliv

Denne sommeren har 11 studenter bidratt til ny kunnskap og nybrottsarbeid for et næringsliv på Sunnmøre på jakt etter fremtidens kompetanse.

TEFT Summer Internship kobler studenter og oppdragsgivere fra Sunnmøre for å tenke nytt om konkrete problemstillinger gjennom et program fasilitert av TEFT-lab ved NTNU i Ålesund. 11 studenter av 65 søkere ble plukket ut til fem forskjellige prosjekter fra fire oppdragsgivere.

Ny kunnskap til næringslivet

– Bedriftene har fått konkrete leveranser som de kan ta i bruk allerede i dag, og studentene har fått innsikt i reelle problemstillinger som næringslivet står i. Resultatene viser tydelig den positive synergien som går begge veier i en slik praksisordning, sier Mari Liavaag Holm, innovasjonsleder for Institutt for forretningsdrift ved NTNU Ålesund.  

Resultatene fra sommerens internship-prosjekter ble presentert for en feststemt forsamling under Final Presentation på PIR i Ålesund. Her fikk studentene vise frem noen av løsningene på de ulike problemstillingene som blant annet omfattet kunstig intelligens, Metaverset og klima.  

Mari Liavaag Holm, innovasjonsleder for Institutt for forretningsdrift ved NTNU Ålesund
Foto: Brand Studio

Stig Rune Sætre Sparebanken Møre

Kystverket

Fire av studentene har arbeidet på to ulike prosjekter hos Kystverket. Her har de blant annet forsket på hvordan Kystverket kan utnytte maskinlæring og kunstig intelligens i forbindelse med innhenting av informasjon. Det andre prosjektet har tatt for seg sammenstilling, kvalitetssikring og tilgjengeliggjøring av data om klima- og miljøpåvirkning fra skip.   

Elias Lerheim Birkeland (24) fra Langevåg er master-student ved NTNU i Trondheim innen industriell økonomi og teknologiledelse. Han har arbeidet med hvordan Kystverket kan bruke teknologien med kunstig intelligens.

AI-modeller

– Vi har arbeidet konkret med utviklingen av Kystverket sin digitale tvilling, og benyttet AI-modeller for å løse utfordringen med riktig fargegjengivning på bygninger. I tillegg har vi arbeidet med generell objekt-deteksjon som vil være nyttig når Kystverket skal gjøre analyser på skip langs Norskekysten, forteller Elias.  

Kystverket har mange års erfaring med sommerstudenter, men har aldri før vært med som oppdragsgiver i TEFT Summer Internship. Det har vært en utelukkende god erfaring som har gitt viktige bidrag til selskapet, ifølge Odd Sveinung Hareide, seniorrådgiver i Kystverket.  

Metavers

Sparebanken Møre har mange års erfaring med interns fra TEFT-lab, og ville i sommer se nærmere på hvilke muligheter som finnes for banken i Metaverset. Her valgte studentene å gå i dybden på kundeservice og markedsføring, utdanning av ansatte, møter og eiendom. 

– Det har vært en spennende sommer i Ålesund som intern hos Sparebanken Møre. Vi har forhåpentligvis gitt noen gode tips som banken kan arbeide med i fremtiden, forteller Lisa Stendahl Freitag som er master-student i finansiell økonomi ved NTNU. 

Gull verdt

Resultatet fra sommerens prosjekt var en rapport som ble tilgjengeliggjort for alle ansatte i banken. Ifølge Stig Rune Sætre i Sparebanken Møre er resultatet gull verdt som et verktøy i utviklingen av fremtidens tjenester. 

– Et glimrende nybrottsarbeid fra studentene med konkrete råd og anbefalinger som banken kan arbeide videre med, sier Sætre.

Stig Rune Sætre fra Sparebanken Møre
Foto: Brand Studio

Stig Rune Sætre

Energi og miljø

To studenter tilbragte sommeren som internship hos TAFJORD. De har på kort tid utviklet et verktøy som gjør det mulig å beregne klimapåvirkninger i egne byggeprosjekter. Dette har stor verdi for kraftprodusenten som ønsker å være en synlig pådriver for grønne valg. Prosjektet har tatt for seg hvordan man kan redusere klimapåvirkning innen rehabilitering av demninger. Og da spesielt på anlegg som ligger langt til fjells uten veiforbindelser.

Vinn-vinn for akademia og næringsliv

Ifølge Viserektor ved NTNU, Anne-Lise Sagen Major, er det attraktivt for næringslivet å samarbeide med universitetet.  

– Vi ser at gode samarbeidsformater, som eksempelvis internship/praksis, skaper vinn-vinn situasjoner for alle involverte; næringslivet opplever konkret utviklingsaktivitet, samtidig som at studentene opplever en arena for relevant læring av høy kvalitet, forteller Major.

Anne-Lise Sagen Major, Viserektor ved NTNU
Foto: Brand Studio

Anne-Lise Sagen Major

NHO er begeistret for opplegget og måten opplegget med internship og summer-internship blir gjennomført på i regi av NTNU og Sparebanken Møre. 

 – For næringslivet er det en spesiell kompetanse med nysgjerrige nyutdannede mennesker som har et nytt blikk på bedriften og problemstillingene, sier Regiondirektør i NHO Møre og Romsdal Espen Remme. 

Regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, Espen Remme
Foto: Brand Studio

Espen Remme

Om artiklene fra Brandstudio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media

placeholder_logo_pm_n_disc