Dette bør du tenke på før du kjøper din første bil

Bilkjøpet kan fort bli en risikosport som går på bekostning av boligdrømmen, sier forbrukerøkonom.

PENGESLUK: Førstegangs bilkjøpere er ofte ikke klar over alle utgiftene som kommer med, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.  Foto: Dmytro Zinkevych / Shutterstock

bil

Førstegangskjøper? Det er mange faktorer som avgjør hvilken bil du bør satse på.

Eller om du bør satse i det hele tatt.

For et bilkjøp kan gå på bekostning av andre ting, advarer forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Kan bli et pengesluk

– Bruker du mye penger på bil må du forvente at dette går på bekostning av boligdrømmen. Er du villig til å ofre dette for å kjøre rundt i en bil? spør hun.

Forbrukerøkonomen råder unge bilkjøpere til å tenke seg godt om før de investerer i egen bil.

TENK DEG GODT OM: Råder Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.  Foto: Nordea

– Ønsker du å kjøpe bolig i fremtiden er det lurt å være bevisst på at bilkjøpet kan ødelegge for disse planene. Utgifter til billånet ditt, avgifter og bilforsikring vil spise av en potensiell sparepott som kunne blitt brukt til å realisere boligdrømmen.

Størrelsen teller

Mener du likevel at det å eie en bil er det riktige for deg, er det lurt å ta så smarte valg som mulig i prosessen, råder Reitan.

– For eksempel kan det lønne seg å velge en liten og fornuftig bil fremfor en stor og kostbar en, for å spare penger på forsikringen, sier hun.

Å bygge opp egen forsikringsbonus, fremfor å sette forsikringen i dine foreldres navn, kan også på sikt være et lurt grep, ifølge forbrukerøkonomen.

– Renten på billån er høyere enn på boliglån, og derfor er det mange som baker billånet inn i boliglånet. Vurderer du dette bør du være oppmerksom på at du da spiser av egenkapitalen din, sier hun.

Audun Bergerud, teknisk konsulent i Norges Automobil-Forbund (NAF).  Foto: NAF

Diesel, bensin, hybrid eller elbil?

Har du bestemt deg for å kjøpe bil, men er usikker på hvilken type du bør gå for?

Valg av bensin, diesel eller elbil avhenger av hva bilen skal brukes til, påpeker teknisk konsulent i NAF, Audun Bergerud.

– Ved mye småkjøring i by er elbil aktuelt, men skal du på lengre turer kan rekkevidden bli et problem. Dieselbilen er ikke å anbefale i bytrafikk, ettersom det her kan komme begrensinger i bruk og økte avgifter, sier han og legger til:

– Bensinbilen blir da den bilen som er mest fleksibel.

Noe av det viktigste ved kjøp av bruktbil er imidlertid å få den kontrollert på et verksted slik at du vet hva du får, påpeker Bergerud.

– Den vanligste feilen bilkjøpere gjør er å ikke foreta kontroll av bilen de ønsker å kjøpe. Her er det stor risiko, spesielt hvis det er snakk om rimeligere biler som det ofte kan være ved førstegangskjøp.

Forbrukerøkonom Elin Reitans tips til førstegangs bilkjøpere:

  • Ikke forvent å tjene penger på bilkjøpet: – Det er sjelden penger å tjene på et bilkjøp, og du må belage deg på at bilen du kjøper, uansett om den er ny eller gammel, vil falle ganske mye i verdi.
  • Vurder hva bilkjøpet går på bekostning av: – I dagens boligmarked er ofte nødvendig å forberede seg godt og lenge før man kjøper bolig. Utgifter til betjening av billånet ditt, avgifter og bilforsikring vil spise av en potensiell sparepott som kunne blitt brukt til å realisere boligdrømmen.
  • Ikke glem avgiftene: – Når du kjøper en bil må du betale en rekke avgifter til staten. I tillegg til årsavgiften må du betale en omregistreringsavgift, som blant annet avhenger av bilens alder og vekt.
  • Kjøp en liten og fornuftig bil: – Hvilken biltype du velger påvirker i stor grad prisen på bilforsikringen. En stor og kostbar bil er gjerne dyrere å forsikre enn en bil som er liten og fornuftig. Derfor er det gode grunner til å velge sistnevnte.
  • Bygg opp din egen forsikringsbonus: – Har du mulighet kan du vurdere om du kan sette forsikringen i dine foreldres navn. Vær bevisst på at du da utsetter problemet, og at du på et eller annet tidspunkt må sette forsikringen i ditt eget navn og begynne å opparbeide deg egen bonus.
  • Få hjelp: – Har du liten peiling på bil kan bilkjøpet fort bli en risikosport. Ta derfor med deg noen som har litt peiling på bil, og som kan bistå deg når du både søker etter og prøvekjører biler. Vær også klar over at et tilbud som virker for godt til å være sant, ofte er det.