Stor kåring: Her bør du spise langs veien i sommer

Årets beste veikro har fått et «skikkelig løft».

VINNER: På denne terrassen nyter gjestene det magasinet Motor mener er Norges beste veikromat.  Foto: Mette Randem

bil

Hvert år kårer NAFs magasin Motor de beste spisestedene langs norske veier. I år har nærmere 100 veikroer blitt testet, og av ti finalister skiller én seg spesielt ut.

– For fjerde år på rad har Motor testet spisesteder fra Nordkapp til Lindesnes. Årets vinner er Sanngrund Servering & Overnatting på riksvei 16 mellom Oslo og Kongsvinger, skriver redaksjonen i en pressemelding.

Det var gode råvarer og gjennomført presentasjon som sikret Sanngrund seieren.

«Vi fikk blant annet servert en sjeldent velsmakende smørsaus, saftige karbonader og en hjemmelaget fish'n chips», heter det i anmeldelsen.

Vil heve nivået

– Det står litt variendere til med standarden på norske veikroer, sier redaktør Lina Schøyen i Motor til Aftenposten.

GODE RÅVARER: Maten på veikroen trenger ikke være fancy. Man kommer langt med gode råvarer, mener Motors redaktør Lina Schøyen.  Foto: Mette Randem

– Hvis den norske veikroen skal overleve i konkurranse mot burgerkjedene og bensinstasjonene, så må de servere bedre mat. Det trenger ikke være kjempefancy mat, bare god norsk mat laget på gode råvarer. I land som Frankrike og Tyskland er de opptatt av at man skal få lokal mat, og det bør man også kunne få i Norge, sier Schøyen.

Hun er likevel glad for å ha sett en forbedring de siste fire årene:

– Det er veldig gøy å kunne stå ved et veikrobord og klappe i hendene. På flere kroer vi testet har man helt tydelig tatt et løft, og det er jo også det vi ønsker – å inspirere flere til å heve nivået.

Schøyen mener det er viktig både for lokale og tilreisende.

– Vi ser at flere av stedene, spesielt på topp-ti-listen, er populære og har mye trafikk. Men de har også mange stamgjester. I små lokalsamfunn der tilbudet ikke er kjempestort er veikroen en viktig sosial møteplass, sier Schøyen.

Ti finalister

Disse ti spisestedene nådde helt til finalen:

 1. Sanngrund – E16, Dysterud, Hedmark
 2. Mortens Kro – RV22, Hagan, Akershus
 3. Bios Café–E6, Storslett i Troms
 4. Bergtatt Bistro–Rv7, Ål i Buskerud
 5. På Taket–E6, Sørkjosen i Troms
 6. Munkekroen–E16, Fagernes i Oppland
 7. Haukeliseter Fjellstue–E134, Edland i Telemark
 8. Lokstallen–Fv34, Brandbu i Oppland
 9. Vollan Gjestestue–E6, Nordkjosbotn i Troms
 10. Er-An Veikro–E39, Søfteland i Hordaland

Motors hjemmesider kan du lese mer om alle kroene i kåringen, og søke etter kroer på poengsum, fylke og muligheter for elbillading.

– En institusjon

– Jeg tror nordmenn er ute etter god tradisjonsmat når de er ute på langtur, sier matjournalist Knut Whist i nettmagasinet Kulinarisk.no.

Han mener det står ganske trist til med den norske veimaten.

– Fortsatt er det mange steder som serverer hamburgere fra Stabburet eller Grilstad, i stedet for å lage maten selv med lokale råvarer. De virkelig bra stedene byr på noe fra lokalsamfunnet, og ikke bare pølser, boller og brus, sier Whist.

FAVORITT: Sanngrund Servering & Overnatting på riksvei 16 mellom Oslo og Kongsvinger har ifølge Motor fått et «skikkelig løft» siden fjorårets test.  Foto: Mette Randem

– Hvorfor bør vi verne om veikroen?

– Fordi det er en institusjon, og en fantastisk mulighet for kommuner og lokalsamfunn over hele landet til å ivareta og vise frem norsk matkultur. Det finnes eksempler på veikroer som jobber med lokalproduserte råvarer og som til og med sanker mat selv. Det er jo en fantastisk måte å markedsføre hjembygden sin på, sier Whist.

Han mener flere i distriktene bør benytte seg av sjansen til å lage «stjerneveikroer»:

– Vi har et kjempestort land der mange mennesker kjører mye og gjerne lange distanser. Det ville være synd hvis man bare skal ha mulighet til å bli kjent med pølser i lomper og dårlige kjøttkaker på veien.

Tidligere vinnere:

Disse kroene stakk av med seieren i NAFs kåring de siste tre årene:

2017:

 • Haukeliseter Fjellstue på Edland, ved E134 i Telemark

2016

 • Valdres Mathus i Bagn, ved E16 i Oppland

2015

 • Trattoria Capri i Varangerbotn, i krysset E6 og E75 i Finnmark