Teatret Vårt
Gå til

Når teater treffer

Astrid Overaa er klar for en ny oppsetning med Lilly Valentin og en ny tur til Hellas i regi av Teatret Vårt.

— Jeg så ikke den komme, men gleder meg helt enormt, sier Astrid som hadde kjempesuksess med monologen Lilly Valentin da hun spilte den for Teatret Vårt i 2003. Da spilte hun så fantastisk at folk tok et oppgjør med sine egne forhold og samliv!

Strålende Lilly

Forestillingen ble sett av svært mange og ble den mest innbringende oppsetningen for Teatret Vårt det året.  Astrid gjorde en så strålende, vittig og gripende Lilly Valentin at den sprengte grenser for mange som så forestillingen. Lilly Valentin handler om en godt voksen kvinne som lever i et dødt ekteskap. Hun blir invitert med til Hellas av en venninne, men tør ikke fortelle det til mannen. Hun ender likevel opp med å reise etter å ha etterlatt seg 14 ferdige middager i fryseren.

Lilly Valentin handler om en godt voksen kvinne som lever i et dødt ekteskap 

Folk skilte seg

— Etter flere av forestillingene tok folk kontakt med meg og fortalte hvor sterkt og hvordan forestillingen hadde berørt dem. Noen tok faktisk ut skilsmisse, noen så hverandre og parforholdet i et nytt lys og noen forstod seg selv på en annen måte. Nå har det aldri vært et mål for meg å få folk til å skille seg, bare så det er sagt, ler Astrid.

Overveldet

Hun har kanskje aldri før opplevd som skuespiller å treffe og berøre så mange som med denne monologen hvor hun er alene på scenen i nærmere to timer. — Jeg var overveldet av responsen. Mange takket meg. Det betyr noe helt spesielt når man står på en scene og føler at det man formidler griper tak i mennesker. Og det var først etter Lilly Valentin jeg følte at jeg ble tatt seriøst som skuespiller, forteller Astrid.

Lilly Valentine blir invitert med til Hellas av en venninne, men tør ikke fortelle det til mannen 

Refleksjoner

Hun mener teater kan være helt magisk og at god scenekunst kan gi oss en bedre forståelse av eget og andres liv.

— Godt teater og godt formidlet teater får oss til å reflektere over våre liv, våre samliv, om en sjanse vi kanskje aldri tok, et valg vi ikke våget. Tidløse, universelle dilemmaer som man også finner i monologen Lilly Valentin, mener Astrid som i likhet med Lilly har blitt en godt voksen kvinne.

Strålende Lilly Valentin 

Ålesund og Molde Levd liv

Mye har skjedd siden 2003. Også med Astrid Overaa. Hun har vært hjerteoperert, og i fjor mistet hun mannen sin, Arild, som også var en del av sjela på Teaterfabrikken i Molovegen som de åpnet for 21 år siden.

— Betyr det at vi denne gangen får se en litt annen Lilly?

— Nja, vi har jo blitt 15 år eldre begge to. Og som skuespiller bruker man ofte sine egne erfaringer fra et levd liv – som blant annet den ensomheten jeg har kjent på etter at mannen min døde. Men jeg tror Lilly Valentin fortsatt er så slitesterk og tidløs at hun ville berøre mange også nå, sier Astrid.

Den største forskjellen fra nå og da blir en mer tidsriktig scenografi. Teksten er med noen få strykninger den samme. Lilly Valentin skal spilles i Ålesund i februar, den skal på turne i fylket i mars og vil bli spilt i Molde i mai. Regissør denne gang er Philipp Stengele.

Mann av huse

— Vi har bedt regissør Philipp Stengele gjøre en ny oppsetning med Lilly Valentin som handler om en kvinne som er 15 år eldre. Men som fortsatt forventer seg mer av livet. Astrid var fantastisk i rollen, og folk gikk mann av huse for å se Astrid spille Lilly Valentin. Det håper vi at de vil gjøre denne gangen også, sier teatersjef Thomas Bjørnager i Teatret Vårt.

Du kan se video og kjøpe "Lilly Valentin" biletter her.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.