Sparebanken Møre
Gå til

NÅR DU SKAL LÅNE: Slik sjekker banken deg

Når du skal kjøpe din første bolig er det tre ting banken ser på: Betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet.

Elever ved forskerlinja på Fagerlia videregående med samfunnsøkonomi som valgfag hadde nylig fagdag i Sparebanken Møre. På fagdagen fikk de engasjerte elevene en innføring i tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, hvordan salg og kjøp av bolig foregår, hva en rådgiver i banken ser etter og hvilke vurderinger som blir gjort ved kjøp av bolig. 

Når du skal kjøpe din første bolig er det tre ting banken ser på: Betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet.

  • Betalingsevnen sjekkes mot skattemeldingen din, siste lønnsslipp og om du eventuelt har et budsjett over økonomien.

- Betalingsevne handler om å ha en inntekt slik at du kan betale ned på lånet. Og den inntekten har myndigheten sagt at skal tåle en renteøkning på fem prosent. Det betyr i praksis 5000 kroner for hver million du har i gjeld. Et krav fra Finanstilsynet er at du kan låne maksimalt 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du må ha en egenkapital på 15, prosent. Årsaken er at vi skal være mindre sårbare mot svingninger i inntekt, rente og boligmarkedet, sier Cecilie Myrstad, leder for kommunikasjon og Samfunnsansvar i Sparebanken Møre.

  • Betalingsviljen sjekkes ved om du har fått betalingsanmerkninger og mot din eventuelle kundehistorikk i banken.

– Har du betalingsanmerkninger kan du risikere at du ikke får boliglån fordi du blir ansett som en dårlig betaler. Du kan også risikere ikke å få mobilabonnement, og du kan gå glipp av drømmejobben. Mange arbeidsgivere sjekker ofte om du har orden i økonomien, særlig hvis du skal jobbe med penger som i bank. Du kan også bli kreditsjekket hvis du skal leie leilighet. Så mottoet er; betal alltid regningene dine. Hvis ikke kan det få store konsekvenser, forklarer Cecilie.

  • Sikkerheten som tilbys vurderes mot salgsoppgave og boligens takst og verdivurdering.

– Banken beregner seg sikkerhet for et boliglån ut fra hvor mye boligen er verdt i markedet. Dette er den enkleste vurderingen. Er for eksempel boligen verdt en million kroner, kan banken gi deg et lån på 750 000 kroner uten å få dårligere sikkerhet enn 75 prosent av boligverdi for lånet. Har du ikke nok sikkerhet kan du stille med realkausjon som betyr sikkerhet i boligen til noen andre i tillegg til din egen. Det er ofte foreldre som stiller med realkausjon, forteller Cecilie.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.