Sparebanken Møre
Gå til

BOLIGKREDITT: Du er banksjefen

Finn Arne og Elisabeth bruker boligen sin som kredittkort. De bestemmer selv når, hvor mye og hva de vil bruke pengene på.

I Sparebanken Møre heter låneformen Møre boligkreditt, og er det mest fleksible boliglånet du kan ha. Nedbetalingen bestemmer du selv, den er også fleksibel. Du betaler bare renter på det beløpet du har brukt, og ikke for hele kreditrammen (lånesummen).

Les mer om Møre boligkreditt her.

Egne banksjefer
– Boligkreditten gir oss stor handlefrihet og økonomisk frihet. Vi er på mange måter våre egne banksjefer og det funker veldig bra hvis man har en ordnet og ryddig økonomi, sier Elisabeth (54) og Finn Arne Gravdehaug (57) fra Molde.

60 prosent
Boligkreditt - også kjent som rammelån eller fleksilån - passer for deg som allerede har betalt ned en del på boligen din. Det er et fleksibelt boliglån hvor du får utdelt en låneramme med pant i boligen. Lånet kan gis på inntil 60 prosent av verdien på bolig eller eiendommene dine. Innenfor disse rammene bestemmer du det meste selv. Du kan flytte penger til og fra lånekontoen akkurat når det måtte passe deg.

Har du en del egenkapital i bolig, så kan en boligkreditt være den billigste måten å finansiere for eksempel bil- , båtkjøp, eller oppussing. Du bestemmer helt selv hva du vil bruke pengene på.

Elisabeth og Finn Arne har en låneramme med pant i egen bolig. Pengene kan de styre som de selv vil. 

Verdistigning
– Vi kjøpte enebolig i Mølleråsen i Molde for 20 år siden til en og en halv million kroner. I dag er verdien på boligen over fem millioner kroner. Vi hadde en liten rest på et serielån i boligen som Sparebanken Møre foreslo vi kunne gjøre om til en boligkreditt, og vi har i dag en kreditramme på 2,5 millioner kroner, forklarer Finn Arne.

Låneformen har blitt svært populær de seneste årene. Rundt regnet 25 prosent av boliglånene som utstedes i dag er boligkreditt.

Sparer
– Vi har blant annet finansiert to biler og en båt på denne måten. Vi forsøker å sette av noe fast i måneden for å betale tilbake på det vi tar ut, og kommer det inn større summer på konto, som for eksempel feriepenger, bruker vi også en del av disse til å nedbetale. Vi føler vi balanserer det hele godt fordi vi også sparer en god del i aksjer og til pensjon gjennom IPS-ordningen (individuell pensjonssparing med skattefordel), forteller Finn Arne.

– Hva er ulempene?

– For noen kan det kanskje være lett å la seg friste til å kjøpe flere og dyrere ting enn man normalt ville ha gjort fordi pengene er så lett tilgjengelige. Det kan bli en belastning hvis man ender opp med å bruke mye og innbetale lite. Selv liker jeg ikke å ha for mye gjeld, og som alt annet handler det om å sette tæring etter næring, sier Elisabeth. 

Boligkreditten gir trygghet og rask tilgang på kapital hvis noe skulle skje eller ryke, forteller paret fra Molde. 

God økonomi
Med den verdistigningen de har hatt på boligen og en samlet god inntekt – Elisabeth jobber i kommunen og Finn Arne som prosjektleder i Istad Nett - har de en ordnet og bra økonomi.

De har ingen planer om å ha en gjeldfri bolig når de blir pensjonister, eller å selge for å kjøpe seg leilighet som med samme beliggenhet og størrelse trolig vil koste et par millioner mer. Planen er å bli boende der de nå bor i en praktisk, lettstelt og godt vedlikeholdt enebolig.

Trygghet
– Vi ser for oss at vi har en boligkreditt i mange år fremover. Boligkreditten gir oss muligheten til å bruke litt av den egenkapitalen som ligger i boligen. Dessuten gir boligkreditten oss en form for trygghet. Det er godt å vite at vi har rask tilgang på penger hvis noe skulle skje eller noe skulle ryke, sier Finn Arne Gravdehaug.

PS: Rente på rammelån er ofte noe høyere enn for ordinære nedbetalingslån. Låneavtalen gjelder for fem år, men kan fornyes.

Søk om Møre boligkreditt her. 

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.