Sparebanken Møre
Gå til

NÆRINGSTEFT De kan gjøre suksess

Ti semifinalister er plukket ut og er med videre i Næringsteft og jakten på en million kroner.

– Imponerende høyt nivå og ingen enkel jobb for juryen, sier Linda Rafteseth Grimstad, prosjektleder for Sparebanken Møres gründerstipend og kompetansereise NÆRINGSTEFT.

Veien til suksess kan være bratt for mange gründere, men alle de ti semifinalistene har et stort potensial hvis de lykkes.

Vil redde liv
En av dem er Luminell Drone Light AS med en gründeride om å bidra til å redde menneskeliv ved å skape, levere og tilby drone-lys i verdensklasse.

– Luminell Drone er en spinoff av Luminell AS som vi etablerte i 2010 og som selger og utvikler utendørsbelysning til røffe miljø som flombelysning og søkelys. Nå bruker vi kjerneteknologien og pakker den i droner, forteller Petter Veiberg.

Han ser for seg drone-lys blant annet brukt i søk, redninger, av politi, brannvesen og ved ulykker og inspeksjoner. Markedspotensialet er stort, ikke minst i USA.

– Vi har en enorm lidenskap for det vi driver med. Målet er å levere droner i verdensklasse med ekstremt godt lys som også skal kunne styres med dronens fjernkontroll, forklarer Veiberg som mener det er en stor anerkjennelse å være en av semifinalistene i NÆRINGSTEFT.

Peder Strømsvåg fra Øygarden på Nordmøre har utviklet en ny teknologi for en mer effektiv, tryggere og miljøvennlig nedsetting og opphenting av brøytestikker. 

Brøytestikker Du har kanskje opplevd det: Å ligge bak en bil som setter ut brøytestikker. Det går sakte, været et dårlig og køen blir lenger og lenger. Akkurat slik opplevde maskiningeniør Peder Strømsvåg fra Øygarden på Nordmøre det tidlig på 2000-tallet over Dovrefjell.

– Stakkars mann, tenkte jeg om han som satt ut stikkene, men det ga meg samtidig en ide om å kunne gjøre dette på en helt annen måte, forteller Strømsvåg som etablerte Roadtech AS.

Han utviklet en ny teknologi for en mer effektiv, tryggere og miljøvennlig nedsetting og opphenting av brøytestikker. Han har også laget en maskin som kan gjøre jobben i fart og dermed eliminere farlige trafikksituasjoner. Statistikken viser mange påkjørsler bakfra i forbindelse med utsetting av brøytestikker. Stikkene som Strømsvåg utvikler er også resirkulerbare, og han har utviklet et system for oversikt og gjenbruk av stikkene. I 2016 vant han konkurransen Nordmøres beste ide.

Kjemperespons – Jeg har hatt møter med Statens Vegvesen og entreprenører og fått en fantastisk respons. Jeg ble også invitert til Samferdselsdepartementet hvor jeg presenterte prosjektet. Så dette ser virkelig lyst ut, mener maskinentreprenøren og gründeren fra Nordmøre.

Inkubatorplass Strømsvåg sier semifinaleplassen smakte godt, men er også mektig imponert over opplegget rundt NÆRINGSTEFT, det høye nivået på både kompetansereisen og de andre gründerne.

50 gründerbedrifter fikk være med på den på den andre runden av Næringsteft hvor Campus Ålesund var arena for et tettpakket program med masse matnyttig input for sultne gründere. De ti semifinalistene får tre måneder gratis inkubatorplass hos enten Vindel, ÅKP eller ProtoMore.

Her kan du lese mer om de ti semifinalistene i NÆRINGSTEFT.

Les også:

"Gründere og investorer: Svært få kvinner" 
"Anja er en av fem prosent"

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.