Nardo Bilservice AS
Gå til

I bilulykke som 6-åring
- nå redder hun andre barn

Bare seks år gammel havnet Silje Seberg (23) i en stygg trafikkulykke som kunne ha kostet henne livet. Den ulykken gjorde henne til ekspert på sikring av barn i bil.

– Det er mange som slurver eller gjør ting litt feil. Vi har fortsatt en vei å gå, sier Silje som har skaffet seg en enorm kompetanse på sikring av barn i bil. Livsviktig kunnskap som hun mer enn gjerne deler med deg og dine om du stikker innom Skoda-forhandleren Nardo Bilservice i Fremmerholen.

Bilulykken
Søndag kveld 22.april i 2002 var Silje og pappaen hennes på vei hjem etter å ha besøkt Siljes besteforeldre. De hadde nettopp kjørt over den gamle Skodjebroa på riksveg 659, klokka nærmet seg 19.45, farten var rundt 70 km/t. Silje følte seg trygg i bilen sammen med pappa. Hun likte å kjøre bil.

Motsatt vei kom en gjeng ungdommer, fem i bilen. I rundt 90 km/t foretok sjåføren en hasardiøs forbikjøring.

Siljes historie.

Front mot front – Jeg husker det fortsatt. Bilen som kom rett mot oss, frontkollisjonen, smellet – før alt ble svart og jeg besvimte. Da jeg kom til meg selv husker jeg synet av en person som var kastet frem og rett i frontruta. Og smertene over brystet fra beltet. De kan jeg fortsatt kjenne på, forteller Silje.

Den seks år gamle jenta satt foran i bilen, i en beltestol da det smalt. Det var enorme krefter i sving da hun ble kastet frem i beltet. Hadde hun vært et par år yngre ville hun neppe ha vært sterk nok i kroppen til å overleve. Begge bilene var kraftig smadret. Bilen som forårsaket ulykken var trykket fullstendig sammen i fronten. Utrolig nok ble ingen drept i ulykken.

Her kunne livet til Silje Seberg ha endt, bare seks år gammel. Faksimile fra Sunnmørsposten den 22. april 2002.  

Heldig som lever
- Det er flere leger og fysioterapeuter som i ettertid har fortalt meg hvor heldig jeg var som tross alt overlevde. Jeg har hatt smerter i nakken helt siden ulykken. Først i syvende klasse ble det konstatert at jeg hadde fått en nakkeslengskade og senskader som ryggplager. Det må jeg leve med resten av livet. I perioder er det svært krevende, forteller Silje.

Siljes pappa fikk ødelagt kneet i ulykken og måtte omskolere seg. Heldigvis var Silje sikret. Foreldrene hennes har alltid vært opptatt av å sikre barna i bil. I fjor publiserte Trygg Trafikk og If Forsikring en undersøkelse som viste at hele 67 prosent av norske bilstolkjøpere manglet grunnleggende kunnskap om hvordan de skal sikre barna i bilen. Det kan få alvorlige konsekvenser i en ulykke.

Det kan skje alle
Bilulykken for 17-år siden er årsaken til at Silje den dag i dag ikke har foretatt en eneste forbikjøring. Men den er først og fremst årsaken til at Silje brenner for å spre kunnskap, gi råd og veiledning til foreldre om hvordan de best kan sikre barna sine. Hun vet hvor fort en ulykke kan skje. Hun tenker aldri slik som så mange andre gjør: Det hender ikke meg.

Silje brenner for å spre kunnskap, gi råd og veiledning.

– Det bruker jeg helt bevisst for å utfordre foreldre og pårørende i forhold til barnesikring og spør ganske direkte: Hvis du visste at du havnet i en kollisjon, hadde du da sikret barna dine annerledes? Jeg var heldig som overlevde, men jeg vet hvor små marginer det kan være snakk om. Derfor er det så viktig å vite at man har gjort alt man kan for å sikre barna best mulig i bilen, forklarer Silje.

Jungeltelegrafen
Det er mange som oppsøker Skoda-forhandleren i Fremmerholen på jakt etter Silje og hennes kunnskaper om barnesikring. Gjennom jungeltelegrafen er hun i ferd med å bli en aldri så liten institusjon her i distriktet når det gjelder å sikre barn i bil. Foreldre kommer til henne enten de har handlet barnestoler på nettet eller hos andre.

GRATIS montering av alle kjøpte bilseter i Nardo Bilservice  

Gratis montering
 Kjøper du barnestol med Silje og Nardo Bilservice, eller den lille forhandleren med det store hjertet, som de selv omtaler seg som, får du gratis montering og en grundig innføring i hvordan barna skal sikres. Hos mange andre får du en pappeske med barnestolen stukket i hendene. Silje mener stolene Nardo Bilservice forhandler er blant de aller beste i markedet; BeSafe og Axkid.

Bakovervendte
Silje sverger til bakovervendte småbarnsstoler. All statistikk og de fysiske lovene tilsier at det er det sikreste for barna. Helt til de er fire år - minst. Hun mener barna bør sitte bakovervendt enda et par år, og at bakovervendt er veien fremover for god barnesikring.

Bakovervendt montering er fem ganger sikrere.

Små barn er svært sårbare i en bilulykke. Nakkemusklene deres er ikke fullt utviklet, og hodene deres er tunge i forhold til resten av kroppen. Tester viser at frontkollisjoner gir seks ganger så stor belastning på nakken når barnet er fremovervendt i forhold til bakovervendt. Ifølge undersøkelser reduseres risikoen for alvorlig skade og død med hele 90 prosent når barnet sitter bakovervendt.

Se her hvorfor barn bør sitte bakovervendt

Motargumentene
Å la barna sitte bakovervendt også etter at de har vokst ut av babystolen er ingen ny trend. Flere produsenter utviklet bakovervendte barnestoler for hele 30 år siden, men det er fortsatt mange som snur barna for tidlig i bilen.

Lista av argumenter mot bakovervendt toppes med at barna får dårlig benplass (31 prosent), deretter at de voksne rett og slett ikke vet bedre (25 prosent) og at barna blir bilsyke (16 prosent). Tallene er hentet fra en ganske fersk undersøkelse i regi av Trygg Trafikk.

Benplass og bilsyke
– Når det gjelder benplassen er barna mye mer fleksible enn voksne, og bryr seg ikke om de sitter med bena bøyd eller i kryss. Mange barn foretrekker å sitte slik. Ta av skoene for enda mer bevegelighet, sier Silje.

Når det gjelder argumentet om bilsyke så er et barns balansesans ikke helt utviklet, og retningsrelatert reisesyke oppstår ikke før de er 4-6 år gamle, om den i det hele tatt oppstår. Dessuten er det ikke nødvendigvis slik at barnet slutter å være bilsykt om man snur det fremover.

– Om et barn blir sykt så kan det jo også skyldes andre ting som vinkelen eller posisjonene de sitter i – det er viktigere enn folk flest er klar over – eller det kan være noe de har spist før turen, lukter eller til og med ditt eget kjøremønster, sier Silje med et smil.

Få gode råd fra Silje om hvordan sikre barnet best mulig. 

Men om foreldre insisterer, eller det finnes åpenbare årsaker til at barnet ikke kan sitte bakovervendt, vil du også få gode råd fra Silje om hvordan sikre barnet best mulig.

Er det så nøye?
– Det jeg ikke kan akseptere er når noen trekker i tvil om det er så nøye, om det er så viktig å sikre barn. Besteforeldre kan komme og fortelle meg hvordan de selv lå henslengt og usikret bak i bilen. Og argumentere med at det gikk jo bra den gangen også. Nei, det gjorde ikke det. Sjekk statistikken. I 1970-årene døde 100 barn i trafikken hvert eneste år, forteller en svært engasjert 23-åring.

Hennes råd til foreldre og foresatte er å bruke tid på research slik at man sikrer det kjæreste man har på best mulig måte.

– Eller kom til meg om du er usikker. Min viktigste jobb og det jeg brenner for er å dele kunnskap og erfaring om sikring av barn i bil slik at flest mulig skal vite mest mulig, sier Silje.


SIljes syv tips
 

 1. Bruk bakovervendt bilstol så lenge som mulig, minst til barnet er fire år.
   
 2. Vent med å snu barnet til det er stort nok til å sitte riktig og stille i beltestol. Kombistoler anbefales ikke å bruke forovervendt, ei heller bilstoler med pute foran i stedet for belte.
   
 3. Pass på riktig belteføring og stram beltene godt. Bruk beltesamler på fempunkts-beltet. Ikke la barna reise med tykk jakke. Jakkens polstring kan hindre deg i å få strammet internbeltene godt nok.
   
 4. Monter bilstolen med riktig helning i forhold til barnets alder. Små barn skal ha mer helning enn større barn. Jo mindre helning stolen har, desto større område belastes i en ulykke.
   
 5. Også større barn bør bruke bilstol. Nå finnes det flere beltestoler som passer fra 100-150 cm uten vektbegrensning.
   
 6. Prøv alltid bilstolen med barnet i bilen når du skal kjøpe ny stol.
   

 7. Unngå løse gjenstander i bilen. Nettbrett og andre usikrede gjenstander kan bli ekstremt farlige ved  bråstopp eller en kollisjon. Pakk forsvarlig med de tyngste tingene i bunnen. Sikre lasten og kjør forsiktig.


  Ettermarkedsselger / barnestol ekspert:

  Silje Seberg

  E-post: silje.seberg@moller.no

  Telefon: 966 22 923

  https://nardo.skoda.no
   

  Min viktigste jobb og det jeg brenner for er å dele kunnskap og erfaring om sikring av barn i bil slik at flest mulig skal vite mest mulig. 

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.