BlueFish
Gå til

Åpner fullpakket fiskerimesse

Alt før fiskeriminister Harald Tom Nesvik åpner BlueFish, er årets fiskerikonferanse en suksess: Hele Sparebanken Møre Arena er fylt opp med utstillere og bransjefolk.

Nå har også ordførere og de politiske partiene kastet seg på BlueFish-bølgen. Under konferansen blir det politisk debatt om hvordan regionen kan ta posisjonen som et nasjonalt fyrtårn innen marin og maritim næring sett i lys av en bærekraftig utvikling.

Håvet inn
Siden i sommer har BlueFish håvet inn lokale, nasjonale og internasjonale aktører og utstillere. Samtidig er messa og konferansen den 3. til 5. september, krydret med svært spennende seminarer og foredrag om bærekraft og fremtidens fiskeri.

– Det har vært kjempeinteresse for å mønstre på BlueFish 2019. Vi er overveldet av responsen. Fantastisk bra, sier prosjektleder Monica Isaksen.

Prosjektleder i BlueFish - Monica Isaksen 

En av landets største
Den store interessen gjør BlueFish til et av årets største fiskeriarrangementer. På rekordtid er fiskerimessa og -konferansen i ferd med å etablere seg som en nasjonal arena og møteplass.  BlueFish blir dobbelt så stor som i 2017 da den ble arrangert for første gang. Hele Sparebanken Møre Arena vil være fylt opp av utstillere, leverandører, bransjefolk, eksperter og beslutningstagere innen fiskerinæringen.

Fiskerihovedstaden
– Selv om dette først og fremst er en fagmesse, ønsker vi at BlueFish setter sitt preg på byen og forankrer Ålesund som landets fiskerihovedstad. Vi er strålende fornøyd så langt, men har store ambisjoner om å bli enda større i årene fremover, sier Geir Østensen, daglig leder i BlueFish.

BlueFish 3. - 5. september i Sparebanken Møre Arena 

Under arrangementet vil BlueFish-flagg pryde hele byen, og fiskebåter er invitert til å fylle havna. Østensen håper at mange stikker innom Sparebanken Møre Arena for å oppleve BlueFish på nært hold, og ikke minst følge onsdagens politiske debatt.

Fremtidens fiskeri
Temaene på Nordeas fiskeriseminar «Nordea BlueFish» tirsdag er bærekraft og ny teknologi med foredragsholdere fra Nordea, Fiskebåt, Nofima, MSC, Norges Sjømatråd, Selstad, Optimar, Vard, MMC, First Process, Cflow og Kongsberg Maritime.

Fremtidens fiskeredskap, fremtidens grønne fiskefartøy, fremtidens fiskeforedling, hvilke grønne tanker har forbrukeren og havfiskeflåten og bærekraft er bare noen få stikkord om seminaret.

Fremtidens fiskeri på BlueFish 2019 

Fyrtårn
Det er Nye Ålesund, Sula og Giske, ÅKP (Ålesund kunnskapspark) og Ålesundregionens havneselskap som onsdag kl. 15 00 inviterer ordførere og de politiske partiene til debatt. Temaet er altså hvordan regionen kan ta en posisjon som nasjonalt fyrtårn for en bærekraftig utvikling innen marin og maritim næring.

Helse fra havet
Torsdag vil Idar Flø fra Norwegian Center of Maritime Communication (NCMC) tar for seg hvordan fartøyene i sanntid kan samle og dele fangstdata. Ny teknologi kan gi en helt unik live oversikt over ressursene i havet. Dette seminaret har også fokus på helsebringende marint restråstoff og sjømatens verdikjede fra fangst til bord.

Unge og fisk
Torsdag skal det også handle om rekruttering. I tillegg til en lærlingesamling, som er åpen for alle som er nysgjerrige på marin næring, kan nye eller unge fiskere få veiledning i hvordan starte egen virksomhet.

Jobb i marin næring blir stadig mer populært. 

– Vi ser at det å jobbe i marin næring blir stadig mer populært. Det gjenspeiles i at karaktersnittet for å komme inn på de blå faga har blitt ganske høyt de senere år, forteller Ragnhild Giskeødegård, konsulent i Marint Kompetansesenter som for tiden har hele 193 aktive lærlinger.

BlueFish 2019

  • Fiskeri er vår nest største eksportnæring og i ferd med å bikke 100 milliarder i eksportverdi.
  • BlueFish arrangeres i Ålesund for andre gang i år 3. til 5. september. Alternerer med fiskerimessa NOR-Fishing i Trondheim annet hvert år.
  • Ideen om en fiskerikonferanse Ålesund ble unnfanget og lansert for noen år siden av Harald Tom Nesvik. Tirsdag 3.september står han for åpningen av sin «egen» fiskerimesse – som fiskeriminister
  • Med utstillere, stands, seminarer og foredrag er målet å bli en nasjonal og internasjonal faglig arena og møteplass for fiskerinæringen og tilhørende bransjer.
  • Stor interesse for BlueFish gjør at den i år blir et av Norges største fiskeriarrangement.
  • Stadig flere unge velger å utdanne seg innen de blå fagene. Nord-Norge er det flere søkere til disse enn til legeutdanningen. Ved NTNU i Ålesund har det det siste året vært en økning i søknaden til biomarine fag på hele 40 prosent.  
  • ArenaNorway AS står bak fagmessen for fiskerinæringen og har med seg flere store samarbeidspartnere.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.