Atlanterhavsparken
Gå til

Junior er Norges mest PR-kåte sel

Ta med deg barna og besøk den unike og prisbelønte Atlanterhavsparken i Ålesund i sommer. Her får hele familien ekte opplevelser i ekte omgivelser.

Like utenfor akvariebygningen ligger Europas og et av verdens aller største selbassenger. I Selbukta herjer en av Norges mest selsomme seler - posøren og sjarmøren Junior (2) med sin helt spesielle personlighet etter en tøff oppvekst.

Søker mennesker
– Junior er i sitt ess når han får vise seg frem for publikum. Da troner han i alle positurer på en av steinene her som er hans scene i Selbukta. Han søker enormt med oppmerksomhet fra mennesker og er noe helt for seg selv, forteller sel-pappa og akvarist Einar Wiik.

Se og hør den rørende historien om Einar, hjerteknuseren Junior og de andre selene i Atlanterhavsparken i videoen over.

Einar ble pappa
Junior ble født i Selbukta, men frastøtt av mammaen sin. Da tok Einar over og jobbet døgnet rundt for å mate og holde liv i den forlatte selungen. De to fikk en helt unik kontakt.

– En fantastisk opplevelse. Hjertet mitt banker ekstra for Junior, forteller Einar om selen som for lengst har blitt en favoritt blant barna på Sunnmøre.

Hjertet mitt banker ekstra for Junior 

Baby-boom
Nå har to nye selunger kommet til verden i Selbukta. Sofie (33) ble mamma den 14. juni, og Sylle (26) to dager senere. Vanligvis er Steinkobbe-hunnen ekstremt kjærlige overfor ungen sin, så nøyaktige hva som gikk galt med Junior vet man egentlig ikke. Visste du at selungen kaller mye på moren sin den første tiden ved å lage en lyd som høres ut som maaaa?

Nå har to nye selunger kommet til verden i Selbukta. 

Norges første
Atlanterhavsparken er et fantastisk utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. I 22 år har det vært et av Nord Europas største og mest unike akvarier. I 2019 ble Atlanterhavsparken utnevnt av Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet til Norges første Marine Vitensenter. Det kan være første steg på veien til at Atlanterhavsparken blir Norges nasjonale akvarium.

Nordens beste for barnefamilier
Atlanterhavsparken er plassert midt i den spektakulære naturen på Tueneset, i havgapet med utsikt mot fiskefeltene og de dype, norske fjordene, bare tre km fra Ålesund sentrum. Hele to ganger er Atlanterhavsparken kåret til Nordens beste akvarium av den svenske familiesiden barnsemester.se. som kårer de beste av de beste innen reiser og opplevelser for barnefamilier.

Se fantastiske Atlanterhavsparken fra lufta her. Film: Regn Production - Musikk: Sublab & Azaleh

Opplevelser i kø
Ved siden av Selbukta ligger Oterøya hvor de tre sjarmørene Nusse, Muffe og Pia boltrer seg.  Pingvinene like ved er internasjonale gjester i kjole og hvitt fra Chile og Peru.

Atlanterhavstanken
I selve akvariebygningen ligger den spektakulære Atlanterhavstanken, en av Europas største saltvannstanker som huser de største kaldtvannfiskene i havområdet vårt. I aktivitetsrommet kan barna oppleve mange rare sjødyr og de kan se og lære om havets insekter – Norges krepsdyr. Det er åpne bassenger og lukkede tanker med fascinerende innsikt til FNS bærekraftmål nr. 14 – Liv i vann.

Europas største saltvannstanke 

Ekte natur
– Hver dag formidler vi ekte opplevelser i ekte omgivelser. Naturen er ekte, vann pumpes direkte og ufiltrert inn fra sjøen, fisken er av lokal opprinnelse og alle planter og organismer er naturlige, forteller daglig leder Tor Erik Standal som var langt nede da Korona-krisa traff Atlanterhavsparken midt i fleisen.

Pengene strømmet inn
Atlanterhavsparken falt utenfor regjeringens støtteordninger og en av Nordvestlandets største turistattraksjoner med mer enn 140 000 besøkende i året, var truet for all fremtid. Da tråkket privatpersoner, bedrifter og næringslivet til med en innsamlingsaksjon som vakte nasjonal oppsikt. Fire millioner ble samlet inn på rekordtid. En person ga alene en million kroner og knuste myten om den gjerrige sunnmøringen.

Bildegalleri fra Atlanterhavsparken.

Mange venner
– Jeg ble målløs og rørt da bidragene strømmet inn. Jeg visste at Atlanterhavsparken var en regional stolthet, men ikke at vi var så viktige for så mange, sier Catrin Åkre, leder salg og booking.

Med smittevernstiltakene på plass, kan du trygt ta med barna for ekte opplevelser i ekte omgivelser i sommer.

Her kan du prøvekjøre veien fra Ålesund til Atlanterhavsparken. (timelapse)

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.