Sparebanken Møre
Gå til

Røykvarslerdagen 1. desember

I en travel hverdag er det lett å glemme og sjekke at røykvarsleren fungerer som den skal. Da er det veldig greit at røykvarsleren har fått en egen dag, som skal hjelpe oss å huske på nettopp dette.

Røykvarslerdagen er fast 1. desember hvert år. Dagen er en ypperlig anledning til å skifte batteri på røykvarsleren, sjekke brannslukningsapparatet og ta en gjennomgang av brannsikkerheten hjemme. 

Høytid for brann
Desember er måneden det brenner mest, blant annet fordi vi tenner mer lys enn andre måneder. Derfor er det viktig å sette litt ekstra fokus på brannsikkerhet når vi nå går inn i desember og julefeiring. Sett av tid til å bytte batteri på røykvarsleren, se over brannslukningsapparatet og gå over elektriske apparater hjemme. Følg gjerne sjekklisten til Norsk brannvernforening.  

Husk å teste
Det er viktig å teste røykvarsleren ofte, gjerne en gang per måned. Det kan også være lurt å teste røykvarsleren når du har vært bortreist over lengre tid. For å unngå at det samler seg for mye skitt og støv i røykvarsleren, bør du også rengjøre den minst en gang i året. Du kan bruke støvsuger, men bruk svak styrke og vær forsiktig så du ikke skader elektronikken.

Husk å teste røykvarsleren din ofte, gjerne en gang per måned. 

Plassering er viktig Selv om røykvarsleren fungerer, hjelper den lite om den er plassert slik at du ikke hører den når alarmen går. Det skal være minst én røykvarsler per etasje og det anbefales i tillegg å ha minst én for hver 60 kvadratmeter. Brannvernforeningen anbefaler også at det monteres røykvarslere på alle soverom og øverst i trapperom. Les mer om montering av røykvarslere her

Røykvarsleren går ut på dato  Røykvarslere har, som alle andre apparater, begrenset levetid. De tekniske komponentene i varsleren blir svekket over tid og den vil også fylles av støv og fett. Derfor er det viktig å bytte den ut, minimum hvert tiende år. Et godt tips er å skrive dato på røykvarsleren når du monterer den, slik at du enkelt ser når det er på tide å bytte den ut. 

Gjør brannøvelsen til en lek Norsk brannvernforening anbefaler å ha brannøvelse hjemme 1-2 ganger i året. På hjemmesidene deres finner du gode tips til hvordan du skal gjennomføre brannøvelse enten du er alene, samboer eller har barn. Har du barn, kan det være en god idé å gjøre brannøvelsen til en lek. Dere kan øve på ulike scenarioer, hvordan varsle og hvordan en skal komme seg trygt til avtalt møteplass. Her finner du råd fra Brannbamsen Bjørnis om hvordan gjennomføre brannøvelse med barn

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.