Ålesund Kammermusikk
Gå til

Er du klar for en magisk musikkfest?

Magisk, vakker musikk, balsam for ørene, stor spennvidde og noe for musikkelskere i alle aldre. Det er bare å glede seg til årets utgave av Ålesund Kammermusikkfestival 3. til 6. februar.

Lenger nede i saken finner du det komplette programmet, og i saken kan du se og høre klassiske smakebiter.

Klemmer til
Daglig leder Samuel Skrede og kunstnerisk leder Ai-Ling Chiu lar seg ikke stoppe av pandemi og publikumsrestriksjoner. De har vært fast bestemte på å klemme til med nok en kammermusikkfestival og en festival hvor smittevernet er godt ivaretatt.

Daglig leder Samuel Skrede og kunstnerisk leder Ai-Ling Chiu. 

Gleder seg
– Årets kammermusikkfestival ble planlagt med pandemien som bakteppe, det vil si at vi har invitert relativt få artister, men disse er til gjengjeld noen av de beste man kan hyre inn i dag, sier Samuel Skrede som gleder seg enormt til å arrangere den 12. i rekken av kammermusikkfestivaler i Ålesund.

Ålesund Kammermusikk: Tsjaikovskij mars 2021.

Musikk til lunsjen
Kammermusikkfestivalen ble planlagt med en grense på 50 publikummere som nå er utvidet til 200 per konsert.

– Selv om vi fortsatt vil bestrebe oss på god avstand og smittesikkerhet, er vi svært lettet over at vi nå kan ha mer publikum enn ved årsskiftet, spesielt med tanke på konsertene i Parken Kulturhus og i Ålesund kirke, sier Samuel.

Første festival 2010: Årstidene med Charlie Siem. Også i år avsluttes festivalen i Ålesund kirke.

Konsertarenaer blir i år Sobra Scene, Parken Kulturhus og foajé, Ålesund Kirke, og det blir gratis lunsjkonserter i Green Garden på Hotel 1904 under festivaldagene.

Spennvidde
– Vi har lagt opp til en festival med stor musikalsk spennvidde. Her blir det mye deilig vellyd og stor musikk for alle generasjoner. Vi ser frem til spennende dager med konserter for både små og store, nykommere til den klassiske musikken og erfarne kjennere, sier en entusiastisk Ai-Ling Chiu om Ålesunds egen festival for klassisk musikk.

Tango Operetta : «Maria de Buenos Aires» av Astor Piazzolla; Kammermusikkfestival 2011.

Metamorfoser
Tema i årets festival er Metamorfoser med fokus på den mest spennende transformasjonstiden innen kunsten fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet. Et senter i denne brytningstiden var Paris, og mye av årets musikk er skapt der. I Øst-Europa og Sovjet forsøkte man å holde tilbake mye av de liberale strømningene som sprang ut fra Paris, og som kontrast presenterer musikkfestivalen hvordan de største komponistene der formet sin musikk - danser i mørke - med hovedtyngde på Sjostakovitsj.

Magisk fado
I tillegg vil festivalen by på folkelig musikk fra Litauisk og Norsk, og også portugisiskinspirert Fjørefado med Anita Valderhaug i nyskrevne ensemblearrangement av og med Bjørnar Myhr. Anitas portugisiske fado-musikk oversatt til norsk, skapte en helt magisk stemning under en konsert i foajeen i Parken kulturhus i 2019, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Anita Valderhaug. 

Nyskrevet musikk og Dyrenes karneval
– Vi vil også ha urfremføringer av to strykekvartetter av Bjørn Morten Christophersen, henholdsvis i åpnings og avslutningskonsertene. Som familiekonsert blir det Saint-Saëns udødelige "Dyrenes Karneval", med Judith Vestreim som forteller, sier Samuel og Ai-Ling.

Familiekonsert Saint Saëns – Dyrenes karneval.

Festivalartisten
Årets festivalartist er Itamar Golan, en stjernepianist som falt pladask for Ålesund etter å ha holdt konserter her sammen med den halvt norske fiolinisten og modellen Charlie Siem som fikk mye oppmerksomhet da han var kammermusikkfestivalens første festivalartist i 2010.

Itamar Golan. 

Musikernes musiker
– Itamar Golan har bidratt i en imponerende rekke innspillinger med de aller største stjernene innen den klassiske musikken de siste 20 årene. Han er en legende og beundret som en musikernes musiker. Svært mange har lurt på hvordan vi i alle dager har klart å få ham hit til Ålesund, forteller Samuel og Ai-Ling.

Falt for Ålesund
Sannheten er at han ikke var vond å be. Samuel og Ai-Ling har blitt et godt bekjentskap for Itamar som har base i Paris, og dessuten er han full av beundring for Ålesund som by.

Årets festivalartist, stjernepianisten Itamar Golan, mener Ålesund er «helt magisk». 

– Han omtaler Ålesund som noe av det mest magiske han har sett og opplevd, forteller Ai-Ling om årets festivalartist som vil bidra i hele fem av årets festivalkonserter.

Artister
Av andre tilreisende artister er solofiolinist i Den Kungliga Operan i Stockholm, Anders Kjellberg Nilsson, bratsjist Povilas Syrrist-Gelgota, cellist Torun Sæter Stavseng og Håvard Svendsrud på akkordeon. I tillegg til Ålesund Strykekvartett, som igjen blir et festivalensemble, vil mange lokalt tilknyttede musikere bidra.

Anders Kjellberg Nilsson, konsertmester Det Kungeliga Operaen i Stockholm  

Samspill
Ålesund Kammermusikkfestival har helt siden starten i 2010 hatt fokus på å bruke de beste profesjonelle musikerne fra Ålesund og regionen i samspill med utvalgte profilerte toppartister på et internasjonalt nivå.

Nålevende
– Og vi har hatt fokus på musikk av nålevende komponister, både internasjonale storheter som Peteris Vasks som besøkte festivalen i 2013, og bestillinger og urfremføringer av norske komponister – som i år med urfremføring av to strykekvartetter av Bjørn Morten Christophersen, forteller ildsjelene bak kammermusikkfestivalen som har bidratt til å sette musikklivet i Ålesund på kartet, Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede.

Komponisk - Bjørn Morten Christophersen. 

Her kan du sjekke ut Ålesund Kammermusikk vinterfestivalen 2022, kjøpe festivalpass og billetter.

Dette er festivalen

Konsertarenaer blir i år Sobra Scene, Parken Kulturhus og foajé, Ålesund Kirke, og det blir gratis lunsjkonserter i Green Garden på Hotel 1904 under festivaldagene.

Torsdag 3. februar:

 • Kl. 13.00 Hotel 1904, Green Garden: Gratis lunsjkonsert
 • Kl. 19:00: Sobra Scene åpningskonsert: Hyllest til Caesar Franck og urfremføring.

Fredag 4. februar:

 • Kl. 13:00 Hotel 1904, Green Garden: Gratis lunsjkonsert.
 • Kl. 19:00 Sobra Scene: Europa 1900 Del 1: «Beau soir, Paris»
 • Kl. 21:00 Parken kulturhus, Foajeen: «Fjørefado – portugisisk musikk på Ålesundsk!»

Lørdag 5.februar:

 • Kl. 11:30 Parken Kulturhus: "Dyrenes karneval"
 • Kl. 13:00 Hotel 1904, Green Garden: Gratis lunsjkonsert.
 • Kl. 19:00 Sobra Scene: Europa 1900 Del 2, «Dans i mørke»
 • Kl. 21:00 Parken Kulturhus, foajeen: Kammermusikalsk festkveld og nachspiel

Søndag 6.februar:

 • Kl. 11.00 Ålesund kirke: Musikkgudstjeneste, høymesse
 • Kl. 17:00 Ålesund kirke: Avslutningskonsert

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.