Atlanterhavsparken i Ålesund
Gå til

Derfor drar denne familien hit år etter år

Atlanterhavsparken er en familiefavoritt hvor både barn og voksne kan oppleve og lære om det unike og mangfoldige livet under overflaten langs den norske kysten.

– Det beste med Atlanterhavsparken er at vi får være i så flotte omgivelser og at barna kan ha det gøy og lære masse samtidig, forteller Gerd-Christina Breen.

Se filmen hvor familien Telvik-Breen forteller om deres forhold til Atlanterhavsparken. Video: Håkon Haram, SMP Brand Studio

Familien Telvik-Breen, med pappa Espen Telvik, mamma Gerd-Christina Breen og barna Hermine og Gabriel Telvik-Breen på seks og åtte år elsker å dra ut til Atlanterhavsparken. Helt fra de var knøttsmå og i barnevogn var det stor stas å dra ut for å se på både fiskene, pingvinene og selene.

– Vi har nok besøkt Atlanterhavsparken litt oftere enn de fleste, spesielt etter at vi fikk barn for åtte år siden. Det har vært utrolig kjekt, og vi har fulgt utviklinga med de nye tingene som har kommet etter hvert, med både Oterøya, aktivitetsrommet og ikke minst vitensenteret, sier familiefaren Espen.

Barnas favoritt
Stedet barna liker aller best er aktivitetsrommet. Her er det både en innendørs brygge over krabbebassenget og et kontaktbasseng hvor du virkelig kommer tett på mange rare sjødyr. Her kan du holde en sjøpølse eller ta på en bløt sjøstjerne, ei piggete kråkebolle eller se nærmere på et skjell. På brygga ligger agnet klart så det er bare å sette i gang med krabbefiske.

Aktivitetsrommet er en soleklar favoritt hos de minste. Video: Håkon Haram, SMP Brand Studio - Foto: Atlanterhavsparken.

– Barna elsker å fiske etter krabbe, og krappefiske er Gabriel sin favoritt. Hermines favoritt er å ta på sjøstjernene og kråkebollene i kontaktbassenget. Å være i aktivitetsrommet er nok det kjekkeste for barna i denne alderen, sier mamma Gerd-Christina.

Norges første
En annen ting som barna er kjempebegeistret for i Atlanterhavsparken er det nye, flotte Vitensenteret, som åpnet 1. september i fjor. I 2019 utnevnte Kunnskapsdepartementet Atlanterhavsparken til å bli Norges første Marine Vitensenter, som for tiden har tre utstillinger; Å leve i havet, Havnasjonen og Havforskning.

Direktør Tor Erik Standal forteller om de ulike tingene du kan oppleve på Atlanterhavsparken. Video: Håkon Haram, SMP Brand Studio

– Atlanterhavsparken har alltid vært veldig bra, men det nye Vitensenteret har gitt opplevelsen en ekstra dimensjon. Vi synes det er så viktig å lære om livet i havet, en av våre viktigste ressurser, og her har det blitt løst på en måte hvor barna synes det er kjempegøy å lære, forteller foreldrene.

Vitensenterutstillingene
«Havnasjonen»
inneholder tematiske områder med spennende aktiviteter som viser hvorfor Norge er en havnasjon. I utstillingen kan du gå inn i en tareskog, dra på tokt med dykkerklokka, lage bølger, bygge undervannslandskap eller fange sild på fiskefeltet.

«Havforskning» er et utstillingsområde med vakre illustrasjoner som gir innblikk i næringskjeden i havet og hvordan fiskeolje blir til. Bare fem prosent av livet i havet er kjent for oss i dag. Utstillingen vil gi noen svar, den vil inspirere, skape undring og vise viktigheten ved å forske videre på livet i havet.

Vitensenterutstillingene har raskt blitt en populær attraksjon blant små og store. Video: Håkon Haram, SMP Brand Studio, Foto:Atlanterhavsparken

  «Å leve i havet» er utstillingen der du opplever dyrs biologiske tilpasninger for nettopp et liv i havet. Gjennom forskjellige eksperimenter og aktiviteter med fantastiske modeller og installasjoner gjøres opplevelsen mer spennende og det biologiske mer forståelig. Inne i utstillingen kan du se, lese, lytte og gjøre.

Det marine klasserommet
– Vitensenteret er et utvidet klasserom for hele regionen og en arena som gir publikum opplevelser og læring. Her kan du lære om hvordan Norge har blitt en ledende havnasjon og utforske på nært hold hvordan en krabbe eller fisk ser ut under «huden», sier leder av vitensenteret Heidi Bostad Roaldsand.

De populære Oterne
Pappa Espen sine favoritter er de tre livlige og sjarmerende oterne Nusse, Muffe og Pia. De tre krabatene har hver sin utrolige livshistorie, hvor de ble funnet morløse og forlatt i naturen, før de kom til Atlanterhavsparken. Livredderne var helt vanlige familier som ga de både flaske og mat før de i tur og orden kom til parken.

– Vi husker godt da de gjorde i stand Oterøya og da oterne kom, de ble jo straks en publikumsfavoritt. Dessuten var det en gripende historie å høre om oppveksten deres og veien til Atlanterhavsparken, forteller Espen.

Akvarist og oterpappa Trond Østrem forteller om oterne og deres bedagelige dager på Oterøya. Video: Håkon Haram, SMP Brand Studio.

Sjarmtroll
– På Oterøya har Muffe, Nusse og Pia god plass og en egen fyrlykt de kan søke ly i. I undervannsobservatoriet får oterne nærkontakt med gjestene våre. De er sosiale, lager masse lyder og elsker besøk. Nusse er eldst og veldig kosete. Pia er veldig leken. Det er også Muffe som er kjent for å sutte på tommelen sin når han blir litt stresset, forteller oterpappa og akvarist Trond Østrem.

Du kan se og lese mer om de utrolige historiene til Nusse, Muffe og Pia her.

Sør-Amerikanske gjester
De tre oterne fikk en tøff start på livet, men nå er det meste fryd og gammen på Oterøya som ligger ved siden av selbassenget i Atlanterhavsparken. Selbassenget er av Europas største. Pingvinene like ved er internasjonale gjester i kjole og hvitt fra Chile og Peru.

Selene og pingvinene koser seg glugg med fiske-lunsjen. Video: Håkon Haram, SMP Brand Studio

– Pingvinene våre er en del av Humboldt-familien, og er hos oss fordi vi deltar i et avlsprogram i samarbeid med mange andre akvarier. Målet er å bevare det genetiske artsmangfoldet til pingvinene, forteller akvarist Adrian Sørmoen.

Nordens beste for barnefamilier
Atlanterhavsparken er plassert midt i den storslåtte naturen på Tueneset, i havgapet med utsikt mot fiskefeltene og de dype, norske fjordene, bare tre kilometer fra Ålesund sentrum. To ganger er Atlanterhavsparken kåret til Nordens beste akvarium av den svenske familiesiden barnsemester.se. som plukker ut de beste av de beste innen reiser og opplevelser for barnefamilier.

Inne i akvariebygningen ligger den spektakulære Atlanterhavstanken. Foto: Atlanterhavsparken 

Opplevelser i kø
I selve akvariebygningen ligger den spektakulære Atlanterhavstanken, en av Europas største, som huser de store kaldtvannfiskene i havområdet vårt. Med en gang barna kommer inn kan de oppleve mange forskjellige fisker og rare sjødyr og de kan se og lære om havets insekter – krepsdyrene. Det er åpne bassenger og lukkede tanker med fascinerende innsikt til FNS bærekraftmål nr. 14 om liv i vann.

Bildegalleri fra Atlanterhavsparken. Foto: Atlanterhavsparken

Ekte vare
Atlanterhavsparken er et fantastisk utstillingsvindu for livet langs norskekysten og Atlanterhavet. I 24 år har det vært et av Nord-Europas største og mest unike akvarier.

Se fantastiske Atlanterhavsparken fra lufta her. Film: Regn Production - Musikk: Sublab & Azaleh

– Hver dag formidler vi ekte opplevelser i ekte omgivelser. Naturen er ekte, vann pumpes direkte og ufiltrert inn fra sjøen, fisken er av lokal opprinnelse og alle planter og organismer er naturlige, forteller daglig leder Tor Erik Standal som håper mange finner veien til Atlanterhavsparken i sommer for å oppleve, se, ta og føle på livet langs norskekysten live.

Flere artikler fra Atlanterhavsparken:

Her er sjarmtrollene du må se i sommer.

Junior er Norges mest PR-kåte sel.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Sunnmørspostens redaksjon, men av Sunnmørspostens markedsavdeling.

Sunnmørsposten er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på smp.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.