Is på 17. mai? Her er tre oppskrifter som garantert faller i smak

Is hører med på nasjonaldagen. Hvorfor ikke lage den selv?

IS: Disse tre iskremene vil løfte 17. mai-stemningen et ekstra hakk.   Foto: Studio Isidor

familieogoppvekst

Iskrem smaker alltid godt – ikke minst på selveste nasjonaldagen. Med en grunnoppskrift kan du lage akkurat den isen du måtte ha lyst på, enten det er med smak av amarula, sjokolade og lakris eller noe helt annet. Ønsker du en lettere variant, er jordbærsorbet et ypperlig alternativ.

Iskrem – grunnoppskrift

  1. Kjør sammen eggeplommer og sukker i en miksmaster til sukkeret smelter inn i plommene. Først er blandingen mørk gul, deretter blir den lys gul. Dette er en tykk eggedosis, så det tar litt tid før sukkeret er oppløst.
  2. Varm melken i en kjele under omrøring. Ved oppkok tar du kjelen av komfyren og lar det kjøle seg ned i noen minutter.
  3. Hell så forsiktig 0,5 dl av melken i en tynn stråle over i egg- og sukkerblandingen mens blandingen kjøres i miksmasteren. Vær forsiktig, og ta kun litt i om gangen så blandingen ikke blir for varm. Den varme melken varmer eggene, noe som gjør at klumper unngås i neste steg.
  4. Hell resten av eggedosisen over i kjelen med resten av melken, legg til saltet.
  5. Sett kjelen på lav varme, og varm opp med konstant omrøring. Fortsett å varme blandingen til den når rundt 75 grader.
  6. Ta kjelen av komfyren, og hell i fløten og la blandingen kjøle seg til den blir kald. Dette kan gjøre i kjøleskap i minst fire timer, eller i et isbad i cirka 30 minutter.

Amarula iskrem

AMARULA ISKREM: Til 1 liter iskrembase, bør du tilsette cirka 2 dl. Amarula som gir tilsammen 1,2 liter iskrem. Men du kan legge til mer eller mindre smak, etter behov.   Foto: Studio Isidor

Oppskrift (gir ca. 1,2 liter iskrem)

OBS! Dette er is du ikke må servere dine kjørende gjester.

  • 3,5 dl kremfløte
  • 3,5 dl melk
  • 1,5 dl sukker
  • 4 eggeplommer
  • ¼ teskje salt
  • 2 dl Amarula
  1. Lag iskrem som forklart over (se grunnoppskrift).
  2. Blandingen må være helt kald før du setter den i ismaskinen sammen med ønsket mengde Amarula.

Toppingen tilføyer du ved servering.

Toppinger:

Karamellisert sjokoladesaus

  1. Raskt forklart, så smelter du sukker i en kjele til sukkeret får en gyllenbrun farge, og tilføy litt fløte.
  2. Rør om og sørg for at sukkeret har smeltet helt.
  3. Legg til noen biter mørk sjokolade.
  4. Blir blandingen for tykk kan du legge til litt fløte. Kan helles over isen varm, eller kjøles ned.

Pasjonsfrukt puré

  1. Del pasjonsfrukt i to, og ta ut alt innholdet.
  2. Sett det i en blender til det når en jevn konsistens.
  3. Sil blandingen, slik at frøene fjernes.
  4. Dytt gjerne blandingen gjennom silen med en skje.
  5. Varm dette opp med ønsket menge sukker.
  6. Varmes akkurat nok slik at sukkeret smeltes inn, men ikke koker.
  7. Kjøles ned og helles over isen.

Sjokolade- og lakris-iskrem

Oppskrift (gir 1 liter)

  • 3,5 dl kremfløte
  • 3,5 dl melk
  • 1,4 dl sukker
  • 4 eggeplommer
  • ¼ teskje salt
  • 150 g sjokolade med lakris

SJOKOLADE- OG LAKRIS-ISKREM: Med denne isen får du smaken av både sjokolade og lakris.  Foto: Studio Isidor

  1. Lag iskrem som forklart over (se grunnoppskrift).
  2. Smelt sjokoladen i ett vannbad.
  3. Tilsett litt av den avkjølte iskrembasen mens du rører dette sammen til en fin flytende masse.
  4. Bland så sjokoladesatsen med resten av iskrembasen, bland dette godt sammen.
  5. Hell så massen i iskremmaskinen og følg dens instruksjoner.

Tips: Det kan være lurt å ta ut iskremen i det den har fått en tykk softis-lignende konsistens og helle den i ønsket beholder som du setter i fryseren. Iskremen vil være klar etter ca. 30–40 minutter.

Jordbærsorbet

Oppskrift (gir ca. 1 liter sorbet)

  • 2 kurver norske jordbær (ca. 800 gram)
  • 200 g sukker
  • 1 dl vann
  • 1 økologisk sitron og saften av den

JORDBÆRSORBET: Lett og forfriskende is.  Foto: Studio Isidor

  1. Rens og skyll jordbærene.
  2. Kjør jordbærene, sukkeret og vannet i en kjøkkenmaskin til du har fått en fin puré.
  3. Ønsker du en jordbærsorbet uten fruktrester siler du blandingen og fjerner fruktrestene.
  4. Bland inn og smak til med sitronsaft etter eget ønske.

Tips: Hell satsen i iskremmaskinen og følg dens instruksjoner. Ta gjerne ut massen av ismaskinen og hell den i ønsket beholder rett før den fryser og plasser beholderen i fryseren. Etter 30–40 minutter vil du ha en nydelig jordbærsorbet klar til servering.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no – matoppskrifter.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
familieogoppvekst