Test av gresk yoghurt: Fire får terningkast seks

Spiser du yoghurt jevnlig, er det lurt å ta en ekstra titt på næringsinnholdet.

GODT RESULTAT: De aller fleste greske yoghurtene får terningkast fem i denne testen.  Foto: Erik Helgeneset

familieogoppvekst

Det blir stadig et større og bredere utvalg av yoghurt og andre melkebaserte små måltider i butikkene.

Noen av dem er rike på sukker, fett og kalorier, mens andre er sunne måltider fulle av protein og med relativt lite sukker og mettet fett.

Forskjell på proteininnholdet

Tar du en titt i meierihyllen finner du i hovedsak fire forskjellige typer «melkemåltider»: Gresk yoghurt, «vanlig yoghurt», skyr/kesam/kvarg (som egentlig er oster), og cottage cheese.

Sammenligner du skyr, kesam, kvarg og cottage cheese med vanlig yoghurt, har disse langt mer protein, og ofte også mindre fett og sukker enn en del yoghurtyper.

Noen av de greske yoghurtene i denne testen inneholder noe mer protein enn «vanlig yoghurt».

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Gå for variantene med mindre sukker

Yoghurt og andre melkemåltider bidrar med viktige næringsstoffer som protein, kalsium, jod, B-vitaminer og fosfor. En yoghurt om dagen, gir deg én av de tre porsjonene med meieriprodukter som er anbefalt pr. dag for å sikre kalsiuminntaket.

Ulempen med yoghurt, er at noen typer inneholder mye sukker. Noen inneholder også en del fett og kalorier. Skal du spise yoghurt jevnlig, er det derfor lurt å velge blant de typene som inneholder mindre sukker.

Om du velger gresk yoghurt, kvarg, skyr eller andre typer yoghurt er egentlig litt smak og behag, men skal du spise det som et mellommåltid kan det være lurt å gå for de variantene som inneholder bra med protein ettersom det metter godt.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilken gresk yoghurt folk liker best.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenlignet næringsinnholdet i greske yoghurter i porsjonsbeger som er å få kjøpt hos de største matvarekjedene. Vi har vurdert hvor mye protein, mettet fett og sukker det er pr. 100 gram av de ulike typene yoghurt, og gjort en totalvurdering basert på dette. Yoghurtene er ganske like i størrelse.

Mye protein har trukket opp, mens mye mettet fett og sukker har trukket ned. Vi har valgt å gi terningkast tre til seks, der seks vurderes som det sunneste produktet.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
familieogoppvekst