Test av hveteboller: Flest kalorier i sjokoladebollene

Boller er noe de fleste liker, lett tilgjengelig, relativt billig, og enkel mat i farta. Men hvor usunne er de egentlig?

TERNINGKAST: Tre av disse får terningkast to, mens fire får terningkast fem.  Foto: Erik Helgeneset

familieogoppvekst

En bolle en gang iblant er hverken usunt eller farlig for vekt og helse. Det største «problemet» med boller er at de ofte selges på billigsalg. Jo flere du kjøper, dess billigere blir det. Og kjøper du flere blir det også lettere å spise flere.

Fulle av raske karbohydrater

Sammenlignet med kake, sjokolade og andre søtsaker, er det lite kalorier og fett i boller. Men de fleste boller (alle bollene i denne testen) er laget på finmalt mel, noe som gjør at de er fattige på fiber og rike på raske karbohydrater.

Boller kan derfor være greit påfyll av karbohydrater for deg som er slank og aktiv og trenger karbohydrater etter en treningsøkt. Er du derimot en av dem som ønsker å gå ned i vekt eller sliter med å holde vekten, er mat full av raske karbohydrater noe du bør begrense inntaket av.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilke boller folk liker best.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av bollene, har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett, sukker og salt. Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned. Det samme har innholdet av salt, men ettersom det ikke er spesielt mye salt i boller har vi bare latt dette telle halvparten så mye som de andre næringsstoffene.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilke du synes smaker best her.

I testen er produktene rangert fra terningkast to til fem. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast fem. Et produkt som får terningkast to i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Mest sukker i rosin- og sjokoladeboller

Sammenligner vi næringsinnholdet i de ulike hvetebollene ser vi ikke uventet at sjokoladebollene inneholder mer kalorier, fett og sukker enn de vanlige hvetebollene. Boller med rosiner har også mer sukker enn boller uten rosiner, noe som hovedsakelig skyldes at rosiner inneholder mye sukker.

Skal du spise en bolle en gang iblant, har det ingen betydning om du velger en vanlig hvetebolle, eller en bolle med sjokolade. Er du en storspiser av boller, kan det være lurt å gå for bollene uten sjokolade.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
familieogoppvekst