En av årets største handledager:

Julefreden senker seg over de handlende

Ifølge tradisjonen skal de siste dagene før julekvelden være preget av hysterisk stresshandling på byens kjøpesentre. Beregninger viser at vi i går aleine handlet for tre milliarder kroner.

Knusende ro: Tom-Ruben Myklebust har tatt ringerunden og har planene klare for hva de ni onkelbarna skal få til jul. Han følger ønskelistene slik at alle får noe de har bruk for. 

Julehandel på sitt travleste
  • Tirsdag er det anslått at det ble omsatt varer for mellom 3,2 og 3,3 milliarder på norske kjøpesentre.
  • Ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB venter over en million nordmenn med å handle til i siste liten.
  • Den travle juleinnspurten fører ikke bare til fulle kjøpesentre. 22. og 23. desember er tradisjonelt de to dagene i året med flest småskader på biler.
  • I fjor ble det meldt om 547 skader på kjøretøy etter rygging og påkjørsler av parkerte kjøretøy lille julaften.
  • Mens det er aldersgruppen 18 til 29 år som panikkhandler mest like før jul, er det folk i aldersgruppen 35 til 49 år som står for det meste av bulkingen.
  • Kilde: NTB
Forbruker

Da skulle man også kanskje tro at det var opprør på Ålesunds kjøpesentre dagen før lille julaften, men tirsdag var det langt imellom de superstressede og hysteriske julegavehandlerne på Ålesund Storsenter.

Faktisk så gikk det hele nokså rolig for seg.

–Jeg begynner nå. Jeg trenger ikke mer tid, sier Tom-Ruben Myklebust.

Han er hjemme på juleferie fra Oslo. På handlelappen står det ni gaver til nieser og nevøer. Med to gaver i hånden og et smil om munnen er han allerede godt på vei. Til familiens voksne trenger han nemlig kun å kjøpe én gave.

– Vi voksne har puttet alle navnene våre i en hatt og så valgt ut ett navn hver vi skal kjøpe gave til. Da kan man også kjøpe en finere gave som folk trenger, er tipset fra Tom-Ruben.

Allerede nå kan han røpe at søstera får gaveønsket oppfylt.

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

Begynn tidlig

Begynner tidlig: Eli Ødegaard starter julehandelen tidlig. I år innfører hun en ny juletradisjon når familien kommer på besøk andre juledag. Da blir det byvandring etter julebrunsjen. 

Andre har flere å kjøpe julegaver til. Eli Ødegaard fra Ålesund er blant dem.

– Jeg har kjøpt til omtrent 20 personer, forteller hun mens hun holder på å pakke denne sesongens siste julegaver med stødig hånd.

Nå er hun ferdig for denne gang, men hun starta også i god tid.

– Jeg begynner i august eller september, forteller hun. Dermed slipper hun unna det verste førjulsstresset. Julekvelden feirer Eli først på jobb, før den fortsetter hjemme når hun kommer hjem.

Siste innspurt

Julehandel: Bianca Florea (t.v.) og Ina Florea er på utkikk etter de siste julegavene på Ålesund storsenter. De to er helt rolige på det som skal være en av årets travleste handledager, som så mange andre av dem som gjorde siste innspurt på Ålesund Storsenter i går. 

Bianca Florea og moren Ina Florea feirer sin andre jul i Norge. I fjor flytta de fra Romania. Julen skal feires hjemme i Skarbøvika sammen med en søster på ni år og faren.

Ennå er det noen julegaver som skal kjøpes. Likevel sitter smilene løst i rolige ansikter.

– Nå skal jeg kjøpe gave til en i klassen. Kanskje blir det et pennalhus eller en blyant, sier Bianca mens hun studerer varene i butikkhyllene.

Til søsteren har hun kjøpt en blyant som kan bøyes og strømper. Selv ønsker hun seg en ny telefon. Men julen i seg selv er viktigst.

– Jeg gleder meg masse til jul. Mest til å være sammen med familien, men også til overraskelsen over gavene, sier hun.

Gjenbruk

Per Gillebo handler julegaver av Rigmor Ose. 

Per Gillebo fra Ørskog er også ute på julehandel. Han forteller at det nå gjenstår kun fem-seks gaver. Til jula samles familien med voksne barn som er hjemme på juleferie, og yngre barn og hans egne foreldre

– Jeg ser ingen grunn til å stresse, alt er planlagt, forteller han.

I tillegg til kjøpte gaver gir han også bort ting som har blitt brukt tidligere.

– Jeg har rydda og leita og funnet masse spennende. Noen får blant annet en gammel Hardy Guttene-bok, og jeg har også funnet ei gammel tegnebok. De yngste får tryllesaker, så kan de underholde oss litt, sier han med et smil om munnen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland