I løpet av noen måneder er vi avhengig av DAB-radio for å kunne lytte til de riksdekkende radiokanalene.

Overgangen til digital radio vil begynne i 2017, og slukkingen av FM-båndet vil skje regionsvis. Trøndelag og Møre og Romsdal vil merke de første endringene 8. februar, da vil alle NRK-kanalene digitaliseres. 21. april forsvinner også P4, radio Norge og lokalradio fra FM-båndet.

Grunnen til overgangen er at digital radio gir flere kanaler, mer stabile lytteforhold og skurr-fri lyd. DAB-radioene har også en digital skjerm, hvor man finner informasjon om kanal, program og innholdet i sendingen.

For dem som liker å høre på radio når de er ute og kjører, kan dette kanskje virke som en utfordring. Det er nemlig kun de aller nyeste bilene som allerede har DAB-radio installert.

Få hjelp

Dersom du har en relativt ny bil, uten DAB-radio må du beregne å koste på en del for at systemet skal fungere optimalt.

– Det som er et problem med biler som ikke er så gamle, er at kundene er interessert i at alt skal fungere optimalt i bilen. De med nyere biler med multimedia-enhet og knapper på rattet til å styre anlegget vil gjerne at det skal integreres bedre, og det er ofte disse tilfellene som krever noe mer arbeid med monteringen. Her snakker vi gjerne fra et par timer med montering, forteller Thomas Rønnestad, teknisk leder ved Brages Bilforretning AS.

Jobbene de utfører i forbindelse med installering av DAB-radioer skyldes stort sett at eieren ønsker en usynlig endring i bilen, slik at ledninger og adapter skjules bak bilens eksteriør, og er koblet opp mot anlegget som allerede eksisterer.

Signaler faller bort

– Det er gjerne de med nyere biler som er villig til å koste på litt. Et annet alternativ er også å bytte ut hele CD-spilleren, men i dag er det meste såpass innebygd at dette også blir en del timer med arbeid. De som er mest aktuelle i forhold til å bytte hele radioen eller cd-spillerenheten er gjerne de med eldre biler, forteller Rønnestad.

Han legger til at han av egen erfaring opplever at radiosignal vil falle bort også på de nye DAB-enhetene, eller være dårlig på steder som man nå regner som ferdig utbygget i forhold til signal.

Gjør det selv

Om man velger å utføre arbeidet selv ser det, om ikke like bra ut, i hvert fall langt lysere ut for økonomien. På de fleste elektronikkforretninger får man nemlig kjøpt pakker med adapter, hvor de enkleste løsningene koster rundt 800 kroner, mens de mer elegante ligger på rundt to-tre tusen kroner.

– Et annet alternativ er å bruke mobilen. I dag er det jo mange som strømmer musikk derfra. Om man lytter til radio på mobilen, vil man enkelt kunne koble lyden fra mobilen over til lydanlegget i bilen med en AUX-kabel, forteller Idar Valkvæ, avdelingsleder hos Kjøkkenservice Radio og TV AS.

Han mener at de fleste vil klare å installere DAB-radio i bilen selv, i hvert fall om man går for de enkleste løsningene, hvor adapteren og ledningene vil være mer synlig i bilen.

<strong>Optimalt:</strong> Det er gjerne i de nyere bilene det blir aktuelt å benytte seg av profesjonelle som kan sørge for at DAB-radioen fungerer optimalt, forteller Thomas Rønnestad.
<strong>Flere alternativer:</strong> Om du velger å innstallere DAB-radio i bilen selv, er en rekke alternativer i ulike prisklasser tilgjengelig.
<strong>DAB-radio:</strong> I de aller nyeste bilene er det gjerne allerede installert DAB-radio. Grunnen til overgangen skal være at den digitale radioen gir flere kanaler, mer stabile lytteforhold og skurr-fri lyd. På DAB-radioene finner man også en digital skjerm, hvor informasjon om kanal, program og innhold er tilgjengelig.