Lite snø så langt i vinter kan gjøre skikjøring utenfor merka løype, til en skummel affære.

Mange besøkende til Strandafjellet skisenter kommer nettopp for frikjøringen sin skyld, men blir nå advart mot å ta seg utenfor traseene.

– Vi har kunstsnø i traseen vår, men utenfor er det veldig lite snø og ikke trygt. Dette er en utfordring for mange skisentre for øyeblikket, påpeker daglig leder Stian Græsdal ved Strandafjellet skisenter til smp.no.

Berre tre skisenter i nordvest med overskot siste fem åra (krever abonnement)

Alvorlig skadd

Tirsdag opplevde skisenteret en ulykke, hvor en kvinne i 30-åra skadet seg alvorlig og ble brakt til sjukehus. Kvinnen kjørte i merka løype, men falt og skled utenfor traseen hvor hun traff stein.

Græsdal påpeker at når det har vært kaldt over lengre tid som nå, kan det også være hardt og isete – noe som gjør at du kan skli langt.

(saken fortsetter under)

– Må tilpasse fart og kjøring

Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening (ALF) forteller at de er kjent med utfordringene.

– Mange steder er det lenge siden det sist snødde, men det er viktig at skiløpere er klar over hvilket ansvar de har. Alle skal tilpasse fart og kjøring etter forholdene, forteller hun.

Juridisk slutter ansvaret for løypeeierne to meter utenfor traseen. Skianleggene skal imidlertid ha en sikringsplan, samtidig som stolper og master skal sikres med polstring eller lignende.

Det er lagd ti alpinvettregler som alle ski- og snowboardførere må forholde seg til.

– Selv når det er gode forhold vil skikjøring alltid være forbundet med en viss fare for at du kan skade deg selv, eller andre, påpeker Sylling.

Les alpinvettreglene på nettsidene til ALF her (ekstern lenke)

Snø i sikte?

Snøhungrige skifolk har kanskje bedre forhold i vente når vinterferien starter på Nordvestlandet neste uke, da det er meldt snøfall flere steder i høyden.

Det er også meldt noe nedbør i løpet av torsdagen, men mange plasser vil den trolig komme som regn, ifølge Yr.no.

Sjekk snøforholdene for Nordvestlandet på Fnugg.no (ekstern lenke)