Juleshopping i utlandet kan bli dyrt

Mange nordmenn drar til utlandet for å juleshoppe. Det kan være fristende å handle billigere utenfor landegrensen, men det kan bli dyrt hvis man glemmer noe viktig.

Inspekajon av bagasje på flyplass. Illustrasjon.  Foto: Colorbox

Forbruker

– Kjøper du varer for mer enn 6000 kroner på reise bør du gå på rødt og få det fortollet når du kommer hjem. Hvis ikke vil slike ting være «ulovlig interesse», ikke dekket av forsikring hvis de blir stjålet senere. Ved tyveri av verdigjenstander kjøpt i utlandet er derfor en tollklarering helt nødvendig dokumentasjon. Det gjelder for alle typer forsikringer, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Rolex, iPhone X og Vuitton

Hver eneste uke hele året opplever Tryg at folk har fått frastjålet eller skadet verdigjenstander som de ønsker erstatning for via forsikringen sin. En innboforsikring kan dekke reiser til og fra hjemmet, mens reiseforsikringen dekker bl.a. utenlandsturer.

– En kunde hadde nylig blitt frastjålet sitt Rolex-ur og la ved en kvittering fra USA, der den var kjøpt i butikk for vel 80.000 kroner. Men da vi ba om dokumentasjon på at toll var klarert og betalt hadde vedkommende ikke det, og dermed ble kravet avvist. Gjengangerne hittil i år er iPhone X, Canon 5D Mark IV, og vesker fra Prada og Louis Vuitton, sier han.

Mange julegaver forsvinner

En annen tabbe mange gjør er å legge dyre gjenstander i kofferten i stedet for i håndbagasjen. I fjor forsvant hundrevis av julegaver før de kom under juletreet, og slett ikke alle ble erstattet. Å sende dyre gjenstander med flybagasjen er risikosport.

– Alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være dekket av forsikringen mot tyveri eller skade, sier den erfarne skadekonsulenten som poengterer at med begrepet verdigjenstander menes alt som er tyveriutsatt.

Skulle verdigjenstandene bli stjålet mens du fremdeles er i utlandet vurderes saken på vanlig måte hvis du har reiseforsikring. Da kreves dokumentasjon i form av kjøpskvittering.