Ålesunder og bedriftseier Terje Johannessen i Hus AS inngikk i 2010 to rentebytteavtaler med Nordea. Omfanget av det han hadde skrevet under på, visste han ikke. Derfor kom det som et stort sjokk da banken plutselig krevde flere millioner kroner fra den lillle bedriften.

- Jeg var overbevist om at vi kom til å vinne saken i retten, men innrømmer gledelig at det var en stor lettelse da dommen kom. Å bli hørt som en liten bedrift i en sak mot Nordea er veldig godt, sier Terje Johannessen til Finansavisen.

Rentebytteavtalene gikk ut på å sikre Hus AS fastrente på et lån i Nordea verdt 60 millioner kroner. Lånet ble imidlertid ikke innvilget, men ifølge papirene Hus skrev under på skulle de likevel betale renter til Nordea.

- Vi ble sjokkerte da Nordea mente vi skulle betale renter til dem etter at de ikke ga oss noe lån. For oss henger det ikke på greip i det hele tatt.

Får 8,5 millioner kroner

Retten konkluderte med at kunden, i dette tilfellet en ikke-profesjonell aktør, ikke visste at renteavtalen ville gjelde selv om lånet ikke ble innvilget, og at det var bankens ansvar å informere om det.

Dermed må Nordea ut med over 8,5 millioner kroner, etter å ha blitt dømt etter verdipapirhandellovens paragraf 10-11.