Det finnes mengder av trenings- og kostholdsprogram som lover å få frem magemusklene. Skal du unngå å bli lurt er det en del faktorer du bør være klar over. Fra før vet vi vet at det kan være vanskelig å lykkes med dette dersom maten vi spiser er usunn eller spiser piller for å gå ned i vekt.

Ser du på tv-shop reklameres det for alle mulige treningsapparat som lover deg “six-packen”. De fleste av disse apparatene vil ikke gi deg det de reklamerer for.

En analyse av mageapparatene i tv-shop viser at de bygger på treningsprinsipper om trening hver dag med mange repetisjoner. Men gir dette god effekt? Observasjoner på ulike treningssenter viser at mange følger denne tradisjonen.

Les også: Blir du slank av mageøvelser?Les også: Fem øvelser som virker bedre enn situps

For mange er magetrening viktig, og det strebes etter å få den stramme magen.  Kanskje er det derfor det finnes så mange misforståelser om denne muskelgruppen?  La oss se på noen av mytene og se hva som er rett og galt.

NB! Artikkelen har et kosmetisk fokus. Trening av magemuskler i et helse- og prestasjonsperspektiv vil kunne ha en annen tilnærming.

  • "Magemusklene skal trenes hver dag"

Av en eller annen grunn er det en oppfatning at magemusklene er annerledes enn andre muskler. Det blir ofte sagt at magemusklene er en mindre muskelgruppe enn f.eks. brystmusklene. Derfor tåler de mer trening. Men muskelvevet i magen er lik muskelvevet i større muskelgrupper. Og alle muskelgrupper trenger hvile for å bli sterkere og vokse. Trener du magen hver dag, er risikoen stor for å bli overtrent.

  • "Trening av magemusklene skal utføres med mange repetisjoner"

Igjen, magemusklene er som andre muskler. Alle muskelgrupper består av raske og langsomme muskelfiber. Det betyr at noen muskelfibre responderer best på lave belastninger og mange repetisjoner, mens andre responderer best på trening med få repetisjoner og tyngre belastninger.

For de fleste er prosentandelen av langsomme muskelfibre stor i magemusklene. Dette kan være årsaken til at det har utviklet seg en “tradisjon” for trening av magen med mange repetisjoner.

Men for å optimalisere magetreningen bør treningen bestå av både tung belastning og få repetisjoner samt lett belastning og mange repetisjoner.

  • "Sit-ups får frem magemusklene"

Dessverre er det ikke så enkelt. Skal magemusklene vises må fettprosenten være lav. For å oppnå dette kreves det en kombinasjon av utholdenhetstrening og et optimalt kosthold. Det er altså ikke mulig å punktslanke seg ved hjelp av magemuskler.

  • "Brukes det tunge vekter i magetreningen blir midjen bredere"

Denne myten henger sammen med tradisjonen om høy-repetisjonstrening av magemusklene. Det trenes med mange repetisjoner og kroppsvekt som belastning for å unngå å få store muskler rundt midjen og dermed blir bredere.

Det som gjør midjen bredere er fett. Så lenge der ikke er fett rundt magen er det ingen magetrening som reduserer eller øker midjemålet. Hvor bred du er, er genetisk avhenging.

Trener du mageøvelser med ekstra vekter blir “rutene”/musklene større. Større magerute gjør at du kan ha en høyere fettprosent og likevel vil musklene vises. Reduserer du fettprosenten, vil de bli enda mer synlig.

  • "Det er ikke nødvending å trene magemusklene fordi de blir stimulert nok gjennom andre øvelser"

Alle mennesker er skapt ulikt.  Noen har genetisk mer muskler på kroppen enn andre, og noen har lavere fettprosent enn andre.  Er du heldig meg begge disse faktorene kan du ha synlige magemuskler uten å trene.

For andre kan du få stimulert magemusklene nok gjennom ulike basisøvelser der magen må være med å stabilisere.  Men igjen, så kreves det at du har en lav nok fettprosent til at musklene skal vises.

Er du fornøyd med å ha “passelig” trente magemuskler kan det være nok å trene basisøvelser for hele kroppen hvor kjernemuskulaturen jobber.  Ønsker du å ta det et steg lenger, tren spesifikke mageøvelser.

Les også: Spørsmål og svar om magetrening

Les mer om trening og livsstil på trening.no