Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): 1,5 gram salt er mindre enn en kvart teskje. Så mye mener myndighetene du bør kutte ditt daglige saltinntak med i løpet av to år.

Innen ti år bør du ha kuttet ned saltforbruket med 3 gram - det er under en halv teskje. Men dette er ikke noe du kan få til alene, bare ved å være mer bevisst med saltbøssa på kjøkkenet. Opptil 80 prosent av saltet vi får i oss, kommer fra mat som andre har laget til oss. Fra kantiner, restauranter og matvarer vi kjøper i butikken.

Nå går helsemyndighetene og matvare- og serveringsbransjen sammen om å redusere saltinnholdet i maten. Mandag undertegnet de erklæringen Saltpartnerskapet: Et krafttak for folkehelsen.

– Historisk

I Helsedirektoratet feires avtalen som historisk.

– En liten reduksjon i saltinnholdet i maten vi kjøper eller får servert, vil kunne gjøre en stor forskjell for befolkningens helse, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Det er første gang bransjen, myndighetene, forskere og forbrukerinteresser inngår en slik type formelt partnerskap. Konkurrenter hos matprodusentene sto side om side og lovet over en handlekurv at de forplikter seg til å redusere saltinnhold i produktene. Bransjen ønsker å være med på initiativet, selv om den risikerer å bli straffet av forbrukerne, som ikke er vant til den noe tammere smaken.

Mest populære produktene

Blant de 53 aktørene som har undertegnet partnerskapsavtalen, var Norgesgruppen og Rema og matprodusenter som Nortura.

Det er satt konkrete mål i hundre matvarekategorier, og det legges vekt på at de mest populære produktene skal omfattes. Med andre ord: Den maten som folk spiser mye av – det er her det vil monne.

Nordmenn har i dag et gjennomsnittlig daglig saltforbruk på 10 gram. Det er dobbelt så høyt som det bør være. Mye salt i kosten kan medføre en rekke alvorlige helseproblemer, blant annet risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Kan spare tusen liv

Hvis vi i Norge klarer målet om å redusere saltbruken med 30 prosent innen 2025, kan tusen liv i året være spart, ifølge Helsedirektoratet.

Helsemyndighetene satte for alvor i gang arbeidet i juni i fjor og inviterte bransjen med på råd. De så på erfaringer fra England og Danmark, og hvordan samarbeid har ført fram.

– Arbeidet har vært preget av en åpen dialog og respekt for hverandres utgangspunkt. Myndighetene er opptatt av å forhindre sykdom og død, forbrukerne av at maten skal smake godt. Og produsentene har ikke levegrunnlag hvis ingen kjøper maten deres, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet.

En vane man kan kvitte seg med

Å gi vanlige folk mer kunnskap om hvor farlig for mye salt kan være, er også en viktig del av arbeidet. Forbrukerdirektør Randi Flesland påpekte at for mye salt er en vane vi kan kvitte oss med. Går vi gradvis til verks, vil vi knapt merke det.

– Vi er opptatt av at det ikke skal lages alternative matvarer med lavt saltinnhold, men at innholdet skal ned i de vanlige produktene. Og så er vi spesielt opptatt av at det skal være lavt innhold i barneprodukter, sier hun. (©NTB)