Det sier Arve Øverland, som sammen med kona Michal Bietz Øverland startet firmaet North Sea Salt Works på Gossen i Aukra for tre år siden. Produktet deres er Havsnø, salt som skal brukes i matlaging. Da firmaet ble stiftet hadde de allerede lagt tre år med eksperimentering og utprøving bak seg. Det var kona Michal, som er amerikansk, som fikk ideen til produktet.

– Hun så nok mulighetene i havet på en ny måte. Da hun kom til Aukra spurte hun seg: Hvorfor i alle dager er det ingen som produserer salt her? Michal har lang bakgrunn innen matfaget og vet hvor viktig kvalitetssalt er i matlaging.

Havsnø har også raskt blitt en favoritt blant gourmetkokker over hele Skandinavia. Øverland forteller at en rekke restauranter bruker produktet deres, blant dem Michelin-restaurantene Maaemo i Oslo og Noma i København.

Juryens spesialpris

Under konkurransen Det Norske Måltid, som ble avholdt i Stavanger fredag, valgte juryen å opprette en ekstra pris til produktet fra Aukra. Produktet var nominert i klassen Årets godbit men fikk i stedet en egen pris, kalt Juryens spesialpris.

– Dette er en pris som bare gis til produkter som er helt spesielle, så ja, det er klart vi er glade og stolte for å få prisen, sier Øverland.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Prisvinneren er et svært delikat produkt, og representerer en tradisjon som ikke har blitt holdt i hevd i Norge i senere tid. Det er derfor svært gledelig at noen satser på en slik produksjon. Man kan kalle dette produktet både et «helt rent naturprodukt» og et produkt som viser norsk stedlighet på svært konkret vis."

Mykt, lett knusbart

Øverland selv mener at hans lille bedrift, med tre ansatte, har utviklet et salt som skiller seg ut i smak og konsistens.

– Salt kan sammenlignes med vin på den måten at det betyr mye for smaken hvor råvaren kommer fra. Vårt produkt kommer fra rent, mineralrikt sjøvann fra Møre og Romsdal. Dette gjør noe med smaken. I tillegg har vi utviklet en konsistens som gir et mykt, lett knusbart flak, dette er viktig for kokker.

Øverland mener at prisen han og kona mottok fredag vil åpne dører for dem.

– Alle kan si at "vi har et godt produkt", men nå har vi en jury av mateksperter i ryggen som også sier det. Det gjør vår innsalgsjobb lettere. Våre argumenter får mer tyngde med denne prisen.

Wow!

Også Ingveig Tveranger i Det Norske Måltid skryter av bedriften fra Aukra.

– Det haglet med godord om produktet under konkurransen i går. I tillegg sørget Havsnø for at også Møre og Romsdal hevdet seg i en konkurranse som tradisjonelt har vært dominert av Trøndelag og Rogaland. I år ble 13 priser fordelt på produkter fra ni fylker.

For øvrig trekker Tveranger fram at Even Ramsvik, kokk fra Sjøholt, sto for maten under arrangementet.

– Han hadde i oppgave å lage mat til 450 personer, basert på de 37 produktene som var nominert til priser. Den unisone dommen over hans mat var "wow!", sier Tveranger.

Produktbilde tatt fra produsentens nettside.