Rapporten mener dette gjelder begge veier: Vår livsstil og generelle helsetilstand påvirker lysten og evnen til sex - og det betyr noe for vår fysiske og psykiske trivsel om vi fungerer seksuelt.

Dessuten viser forskningen at seksuelle problemer kan være et tegn på uhensiktsmessig livsstil og underliggende sykdom.

Tradisjonelt har forebygging handlet om kost, røyking, alkohol og mosjon. Men forskning viser at det er helsegevinster å hente på å gjøre folk bevisste på seksualitet i bred forstand. Å bryte ned tabuer som fremdeles er til stede, vil også være nødvendig. Danske studier viser at ni av ti voksne dansker mener at seksualitet er viktig for livskvaliteten.

Les også: Er sex trening?Les også: Sex, menn og prestasjonsevne i idrett

Forskning viser også, ifølge rapporten, at usunn livsstil henger sammen med seksuelle dysfunksjoner. Derfor gir det mening å se seksuallivet som en del av både forebygging og helsefremmede tiltak. Samtidig er det kunnskap om at både fysisk og psykisk sykdom kan medføre alvorlige seksuelle problemer, og hvis fagfolk i helsevesenet tør sette dette emnet på dagsorden på samme måte som med andre emner, vil det bli lettere for mange å håndtere en kronisk sykdom og opprettholde en rimelig livskvalitet, på tross av de belastningene sykdommen medfører.

Av rapporten går det ellers fram at seksualitet ofte overses i helsevesenet. Forskning viser at seksuelt besvær kan redusere mestring og behandlingsmotivasjon ved sykdom, slik at tilstanden blir verre. Det blir en ond sirkel. Omvendt tyder mye på at et velfungerende sexliv kan fungere som en veldig viktig ressurs i en vanskelig livssituasjon.

Les mer om saken på trening.no!

Les også: Får du økt sexlyst ved å trene?