Siden 1990 er forventet levetid for verdens befolkning økt med omtrent seks år, og årsaken i vestlige land er at færre dør av blant annet hjerte-/karsjukdommer. I lavinntektslandene er barnedødeligheten minska, skriver Norsk helseinformatikk.

Regionale ulikheter

Disse dataene stammer fra et prosjekt kalt Global Burden of Disease, som er en omfattende serie med studier fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Det er gledelig at forventet levealder øker i verden, men vi skal være klar over at det er store regionale forskjeller. For eksempel er fremgangen i Afrika sør for Sahara små, sier Lars Barregård, professor ved det svenske Sahlgrenska Akademi i en nyhetsmelding på universitetet sine nettsider. Barregård har bidratt med data til studien.

Les flere helsesaker her

Renere drikkevann

I tillegg til den positive trenden om dødsårsaker og sykelighet, har det også skjedd en positiv utvikling når det kommer til risikofaktorer. Problemer med å skaffe rent drikkevann er blitt mindre i store deler av verden.

Noen land skiller seg imidlertid mer ut enn andre. I for eksempel Rwanda, Etiopia, Nepal, Niger, Maldivene, Øst-Timor og Iran har den forventede levealderen økt med mer enn 12 år for begge kjønn.

Første studie i 1990

Det internasjonale GBD-prosjektet publiserte sine første resultater i 1993 på oppdrag av Verdensbanken og har siden vært sentral i Verdens helseorganisasjon (WHO).