Advarer mot usikrede lån

– Har du ikke råd til å ta opp et lån på ordinære betingelser, har du heller ikke råd til å ta opp et usikret lån.

Det må være mer morsomt å tenne på tusenlappene enn å betale høy rente

Tom Staavi
Privat økonomi

Det sier redaktøren i magasinet «Dine Penger», Tom Staavi, til Sunnmørsposten.

Markedet renner over av tilbud om lån som tilsynelatende er enkle å få. Uten noen form for sikkerhet kan man få lån på opp til 250.000 kroner. Rentene er betydelig høyere enn de man kan få mot sikkerhet i for eksempel bolig.

Mer forbrukerstoff på smp.no

Reklame

Lånene blir markedsført blant annet ved direkte e-post-reklame.

– Utnytter bankene de som ikke får feriepengene til å strekke til?

– Mitt inntrykk er at det er et jevnt trykk med slike tilbud, og de er ikke knyttet spesielt til ferietida. Mye tyder på at mange unge benytter denne typen lån for å komme inn på boligmarkedet. De har ikke mulighet til å skaffe 15 prosent i egenkapital. Dermed tar de opp usikrede lån til skyhøy rente. Da er man på ville veger, sier redaktøren, som har full forståelse for at unge benytter seg av mulighetene de har.

Ha plan

– Men det kan bli dramatisk i etterkant, legger han til.

– Advarer du mot alle typer usikrede lån?

– Det stiller seg noe annerledes med kredittkort. Brukere av dem har gjerne en plan på hvordan man skal betale lånet tilbake. Da er det ikke noe problem.

– Hva er alternativet?

– Det er langt gunstigere å ta opp lån i sikkerhet mot for eksempel bolig. Et billån er også gunstigere enn usikrede og dyre forbrukslån, mener redaktøren.

Han tror noen tar opp forbrukslån av ren latskap. De kunne like gjerne ha tatt opp et gunstigere sikret lån.

Tenne på

– Det måtte da være mer morsomt å tenne på tusenlappene enn å betale unødig høy rente, mener han.

– Er vi generelt sett for uforsiktige med hensyn til å ta opp store lån?

– Lånegjelda pr. innbygger er betydelig høyere i Norge enn i andre land. Det henger sammen med den solide økonomien vår. Jeg har heller ikke tro på renteoppgang med det første. Men med økende boligpriser kan krakket komme når vi minst venter det, sier redaktøren.

Agenter

Det er ofte egne agenter uten bankbevilling som står for den aggressive markedsføringen av usikrede forbrukslån. De har avtaler med ordinære banker som kommer med tilbud og skal godkjenne de lånene som inngås. En bank sier at det langt fra er så enkelt å få lån som enkelte markedsfører det som.

– Kanskje bare ti av hundre søkere får sine forbrukslån godkjent, hevder representanten for en bank.

Følg smp.no på Facebook

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Privat økonomi