Det er daglig leder i Spjelkavik, Magnus Antonsen, skeptisk til.

– Vi støtter opp rundt by- og kretslaget, men vi har ikke stor tro på en sentralisering av et skyggelag i en breddeklubb. Dette ville vært en fantastisk mulighet for å samle klubbene om et tiltak, sier Antonsen.

Den daglige lederen frykter konsekvensene av skyggelaget.

– Når en enkeltklubb får et slikt ansvar, frykter vi at det blir en rekrutteringsarena. Erfaringen fra Herds jenteakademi viser at jenter i ung alder fristes til å melde overgang, og det har fått konsekvenser for noen av våre jentelag, selv om dette ikke er intensjonen. Ting henger sammen, og vi frykter ringvirkningene, sier Antonsen.

Daglig leder i Herd, Eirik Hoseth, vil forsøke å unngå dette.

– Vi har som strategi å hente talentfulle spillere fra Ålesund, men det er nærmere seniornivå. Vi forsøker å være fornuftige når det kommer til overganger og la det komme når tiden er riktig. Vi har ikke planer om å hente spillere i ung alder, sier Hoseth.

Felles

Antonsen er ikke imot et skyggelagstiltak, men etterlyser heller et samarbeidstiltak.

– Det burde være et felles styrt tiltak av kretsen og AaFK i samarbeid med klubbene i Ålesund og omegn, som ønsker å bidra og har trenerkapasitet til det. Alle sender mer enn gjerne de ivrigste og beste til Aalesund, da klapper vi oss selv på brystet, men å sende til en breddeklubb er ikke positivt. Da frykter vi at lag vil falle sammen, sier Antonsen.

Utviklingsleder i AaFK, Øyvind Riise Dalseth, stiller seg undrende til kritikken.

– Avtalen gjelder innhold, og den er ikke eksklusiv. Vårt ansvar er de 25 spillerne som blir plukket ut til by- og kretslag. Tilbudet er noe Herd har tatt initiativ til. Alle klubber kan gjøre det samme, sier Dalseth.

Denne oppfordringen liker ikke Antonsen.

– Da må kanskje kretsen komme inn og legge føringer. Det blir en ond spiral hvis alle skal opprette eksklusive tilbud som dette, mener Antonsen.

Positiv

Det er Sunnmøre fotballkrets som har gitt AaFK mandatet om å styre by- og kretslagene. De har ingen problemer med det nyopprettede skyggelaget.

– Vi synes i utgangspunktet at all aktivitet er positivt. Når det kommer til slike tilbud må vi vente og se om dette er den beste måten å organisere det på. Det aller beste ville vært at alle byklubbene var involvert, sier daglig leder i Sunnmøre fotballkrets, Bjørn Oskar Haukeberg, og legger til:

– Det positive er at det er våre egne klubber som tilbyr det og ikke et privat akademi, som det finnes eksempler på andre steder. Det kan hende at kretsen burde vært mer involvert, men det er et spørsmål om hvor mye ressurser og penger vi skal bruke på det.

Helheten

Initiativtaker, Herd, oppretter tilbudet for at det skal gagne fotballen på Sunnmøre.

– Vi ønsker å bidra positivt til helheten i fotballen. Dette er positivt for de guttene det

gjelder som får en ny mulighet. De jeg har snakket med i andre klubber har gitt meg positive tilbakemeldinger, sier Hoseth.

Antonsen i Spjelkavik understreker at han ikke angriper Herd.

– Det har ikke vært et skyggelag før, og dette kan presse fram overganger på et ugunstig tidlig tidspunkt, der spiller og forelder kan bli satt opp mot klubb. Det bør handle om samarbeid og tydelige retningslinjer, det å bidra i et fellesskap. Vi er føre vare, sier Antonsen.